בריאות

מתמודדים עם המחלה הנפוצה הזו? קבלו המלצות לתזונה בריאה

רבים מחולי הסוכרת, אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, מתמודדים עם קושי בשמירה על הרגלי אכילה בריאים ומאוזנים. שאלנו דיאטנית קלינית ואחות מומחית לסוכרת מאילו מאכלים עדיף להימנע וכיצד ניתן לשמור על איזון תזונתי
צילום shutterstock
יותר ממיליון ישראלים חיים כיום עם סוכרת ואלפים נוספים מאובחנים מדי שנה. המחלה הכרונית הזו, שגורמת לעלייה ברמות הסוכר בדם ולסיבוכים רפואיים חמורים אם אינה מאוזנת, הפכה לאחת המחלות הנפוצות בישראל ובעולם.
בשנים האחרונות, עם התקדמות הידע הרפואי והנגשת הכלים לניהול עצמי, מתברר שאפשר לחיות איתה היטב ואפילו ליהנות מהאוכל. פנינו לדיאטנית קלינית ואחות מומחית לסוכרת בכדי להבין מאילו מאכלים עדיף להימנע וכיצד ניתן לשמור על איזון תזונתי. 
הגר מילר, מנהלת היחידה לתזונה קלינית בכללית מחוז תל אביב יפו, מספרת שהגוף מגיב אחרת לכל ביס. תזונה ים תיכונית המכילה דגנים מלאים, חלבונים רזים, ירקות, קטניות ושומנים בריאים, אלו אבני הבניין של תפריט שמותאם לחולי סוכרת. לטענתה, הסובלים מהמחלה נאלצים להתמודד עם השפעות ישירות על הגוף תוך דקות. 
"המטרה היא לשמור על רמות סוכר יציבות, בלי עליות או ירידות חדות. לכן, אנחנו ממליצים על ארוחות מורכבות, המכילות חלבון, ירקות ושומן בריא ובפחמימות כמו דגנים מלאים שעשירות בסיבים תזונתיים המאטים את קצב הספיגה של הסוכר ומכאן גם ממתנים את קצב עלית הסוכר בדם", הדגישה מילר. 
לדבריה, אחת הטעויות הנפוצות היא ההימנעות הגורפת מפחמימות. אנשים חושבים שהם צריכים לוותר על לחם, אורז או פסטה, אבל האמת היא שלא מדובר ב'מה', אלא ב'איך' וב-'כמה' וב-'מתי'.
אורז חום, קינואה או בטטה מתפרקים לאט יותר וגורמים לעליה מתונה יותר ברמת הסוכר, אך חשוב מכך זה כמות הפחמימות בכל ארוחה והפיזור שלהן על פני היום, דין פרוסת לחם הוא לא כדין צלחת פסטה - שתעלה את הסוכר הרבה יותר", ציינה הגר מילר.
לטענתה, אופן הכנת האוכל חשוב גם הוא. "ירקות מבושלים או אפויים עדיפים על מטוגנים, דג צלוי עדיף על שניצל וכדאי לשלב כמה קבוצות מזון יחד. למשל, קטניות עם ירק וטחינה", אמרה מילר. 
סוכרת היא לא סוף-היא התחלה של בחירה מודעת
אסיה גלר בירגר, אחות מומחית קלינית לסוכרת, פוגשת מדי יום מטופלים שחיים עם המחלה. חלקם חדשים לאבחנה, אחרים וותיקים שכבר מכירים את אתגרי האיזון. לדבריה, לכולם יש מקום לשיפור בהרגלי התזונה שלהם. 
"הרבה אנשים שומעים את המילה 'סוכרת' וחושבים שזה סוף העולם, אבל זה ממש לא חייב להיות ככה. מי שלומד לנהל את המחלה יכול לחיות איתה מצוין", היא מדגישה. גלר בירגר מסבירה כי אחד הקשיים המרכזיים הוא חוסר ידע .הציבור נחשף להרבה מידע ברשתות, חלקו נכון, חלקו שגוי וקל ללכת לאיבוד.
חלק מהמטופלים פשוט מפחדים לאכול אבל ברגע שמסבירים להם מה באמת משפיע על הסוכר - הכל נעשה ברור יותר", מספרת אסיה גלר-בירגר. לדבריה, גם ההרכב של הארוחה וגם התזמון שלה משפיעים.
לדוגמה, שתיית מיץ תפוזים על בטן ריקה עלולה להקפיץ את הסוכר במהירות, זאת לעומת אותה כמות של פרי טרי שאכלו יחד עם חלבון (למשל חצי גביע קוטג') שגורם לעלייה מתונה יותר. "ניתן לאכול מתוק מדי פעם אבל צריך לדעת איך, מתי ועם מה לשלב את זה. הוא הוא באיזון התזונתי", אומרת גלר-בירגר. 
מומלץ לשלב בתפריט היומי:
- אורז מלא, קינואה, עדשים ובורגול במקום אורז לבן או פסטה.
- לחם מלא או שיפון במקום פיתות ולחמניות.
- מקורות חלבון כמו דגים (סלמון, מקרל), חזה עוף, ביצה, גבינות רזות או טופו.
- ירקות מכל הסוגים והצבעים טריים, מאודים או אפויים (ולא לשכוח שתפוח אדמה, בטטה, אפונה ותירס הם פחמימות ולא ירקות). 
- אגוזים טבעיים, גרעינים, טחינה, שמן זית.
- מים, חליטות חמות או קרות ללא סוכר. 
מה כדאי להוציא מהצלחת?
-בשרים מעובדים: המבורגר, קבב, נקניקים ונקניקיות.
- קמח לבן ומוצרים מתועשים כמו חטיפים ובורקס.
- משקאות ממותקים, כולל מיצים "טבעיים".
- ממתקים, מאפים קנויים, דגני בוקר מסוכרים, דבש, ריבה. 
- מזון מהיר או מטוגן, בעיקר מחוץ לבית.
- כמויות גדולות של פירות בבת אחת גם אם זה נראה בריא.
חשוב להדגיש, ניהול מחלת הסוכרת אינו נגמר בצלחת. יש לשלב בשגרת היום פעילות גופנית קבועה. הליכה יומית של חצי שעה תורמת רבות לרגישות לאינסולין, לירידה במשקל ולשיפור במדדים.
הכותבות הן הגר מילר, מנהלת היחידה לתזונה קלינית בכללית מחוז תל אביב יפו ואסיה גלר בירגר, אחות מומחית קלינית לסוכרת.
 
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לאכול בריא - ומעט. (ל"ת)
    מיכאל 07/2025/14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור