בארץ
החקלאות הישראלית בסכנה? "זה עלול להוביל למחסור במזון לאזרחים"
בכנס INSS שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי, יו"ר איגוד תעשיות המזון הזהיר מפני תרחיש מדאיג: "יעד של פחות מ-75% ייצור מזון מקומי – עלול להוביל למחסור במזון לאזרחי ישראל במצבי חירום ובתקופות של מלחמה״
מדינת ישראל עשויה להתמודד עם מחסור במזון בעתות חירום? היום (חמישי) התקיים כנס INSS בנושא השפעות גאו-אסטרטגיות על ביטחון המזון במכון למחקרי ביטחון לאומי. בין הבכירים שהשתתפו בכנס, ניתן היה להבחין בשר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר, יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים ליאור לוי ונוספים.
במהלך הכנס, השר דיכטר קרא ללוי להכיר בתעשיות המזון והחקלאות כ"תשתית לאומית בחוק" ואף הדגיש כי יש להציב יעד מחייב של ייצור מקומי של לפחות 75% מתצרוכת המזון הלאומית. "המטרה אינה רק לשרוד את המשבר הבא – אלא לבנות מדיניות סדורה, שמפחיתה תלות ומגבירה עצמאות", אמר דיכטר.
בכנס הוצג לראשונה בישראל מחקר חדש שנערך בהובלת המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בשיתוף אוניברסיטת ת"א, מכון יסודות, מכון גזית ומרכז ארכימדס, המציג מודל חיזוי חדשני מבוסס בינה מלאכותית לניתוח סיכוני שיבוש בשרשראות אספקת המזון.
הכלי מאפשר לראשונה לישראל לצפות מראש אילו סחורות עלולות להיפגע, היכן ומדוע ולהיערך בהתאם. פיתוח טכנולוגי זה מהווה תשתית מבצעית לתכנון מדיניות ייבוא, ייצור, מלאים וגיבויים – זאת בהתבסס על ניתוח מתקדם של סיכונים אקלימיים, גאופוליטיים, תחבורתיים וסביבתיים.
לטענת ליאור לוי, יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים, ביטחון המזון הוא חלק בלתי נפרד מהביטחון הלאומי של מדינת ישראל וכי רק תעשיית מזון ישראלית חזקה ועצמאית יכולה להבטיח זמינות מזון בעתות חירום – כפי שהוכח במלחמת חרבות ברזל ורוסיה-אוקראינה ובתקופת הקורונה. מלבד זאת, לוי הזהיר מפני תלות ביבוא שעלולה להוביל למחסור והוסיף כי 90% ממפעלי המזון ממוקמים בפריפריה והמשיכו לפעול גם תחת גיוס נרחב ופינוי אזרחים.
לצורך כך, מסביר לוי, כי חשוב להקים קרן השקעות ייעודית לפיתוח החקלאות והתעשייה ולפעול להבטחת המשך צמיחתה של תעשיית מזון ישראלית חזקה, חדשנית ותחרותית. תוכנית ביטחון המזון שגובשה לשנת 2050 על ידי השר דיכטר זכתה לשבחים מצד יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים.
עוד ב-
לדבריו, גיבוש התוכנית בפרק זמן קצר ובשיתוף כלל הגורמים הינו הישג לאומי המעיד על ההכרה ההולכת ומעמיקה בחשיבות הנושא. "עבודת המחקר שהוצגה היום מוכיחה – ביטחון המזון מחייב ניהול אסטרטגי מתמשך. זהו הזמן להכיר בחקלאות ובתעשיית המזון כתשתית לאומית – בחוק", אמר לוי.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



