נדל"ן ותשתיות

מחירי הדיור עולים? באוצר שוב עוקצים. הפעם את רשות המסים

סגנית הכלכלן הראשי באוצר האשימה בחודש שעבר את הלמ"ס באי דיוקים. הפעם היא מעידה על רשות המסים ("במשך שעות ארוכות תיקנו ליקויים"). כל זה קורה, כשהאוצר מנהל מלחמה עם משרד הבינוי והשיכון על תוכנית דירה בהנחה. השאלה הגדולה: מה חלקו של האוצר בזינוק של מחירי הדיור?
איציק יצחקי |  5
גלית בן נאים, שי אהרונוביץ' (צילום X/ Galitbennaim, ניב קנטור)
ממש כמו בתחילת 2024, מחירי הדירות חוזרים לעלות בקצב דו ספרתי - מדובר בקצב של מעל 2% בחודשיים האחרונים. כל זה קורה, להזכירכם, בזמן שיש ירידה בהיקף העסקאות, כשהמפקח מטיל מגבלות וכשמס הרכישה נותר גבוה. השאלה היא לא מי אשם במצב הזה, אלא מדוע ראשי המשק מתעסקים בחילופי האשמות במקום למצוא פתרון למצב - כזה שבאמת יוריד את מחירי הדיור, או לפחות ישמור על סטטוס קוו בשוק.
בחודש שעבר עקצה סגנית הכלכלן הראשי, גלית בן נאים, את הלמ"ס. היא טענה, במילים פשוטות, שהנתונים שהם מפרסמים לא מדויקים. בלמ"ס החליטו לא לשתוק ושלחו את אחד הבכירים בלשכה, דנו בן-חור, היועץ הבכיר לסטטיסטיקן הלאומי, להשיב אש. הוא טען שהנתונים של האוצר לא מדויקים ושלח אותם לעשות שיעורי בית. לא עבר חודש ואתמול מפרסמת הכלכלנית הראשית פוסט נוסף. הפעם היא עוקצת את רשות המסים. ייאמר לזכותה של בן נאים שהיא באמת נחשבת לאחת הכלכלניות הבכירות בתחום הנדל"ן בישראל. עם זאת, זו הפעם השנייה שמשרד האוצר מפנה את החיצים לגורם אחר בהקשר של פרסום הנתונים.
"לכל מי שתהה שמא פסחתי הפעם על פוסט הנדלן החודשי, טעות בידו. אבל יש טעויות גדולות מאלו... תכף אגע לפחות בחלקן", כתבה בן נאים. "בסקירה הנוכחית סופסוף לא נאלצנו לשלוף ידנית את הטבות המימון של הקבלנים. קיבלנו את קבצי העסקאות עם שדה ממוכן של הטבות אלו. זה אולי נשמע לכם פשוט, ולא רק לכם, אבל תתפלאו כמה שעות ארוכות העברתי עם אנשי המחשוב של רשות המסים (שע"מ) כדי לתקן ליקויים בקובץ המקורי שקיבלנו".

בינתיים, הציבור משלם יותר. דירות חדשות
נזכיר כי בתחילת השבוע פרסמנו כי משרד האוצר פנה לרשות המסים וטען כי הקבלנים טועים בדיווח על הטבות המימון. בבדיקה מקיפה שערך משרד האוצר, נטען כי חלק מהיזמים לא מסמנים את האפשרות לפיה ניתנה הטבת מימון ולכן נוצר עיוות בנתונים של הרשות. בתגובה, האוצר לא הכליל בבדיקה האחרונה אזורים כמו ירושלים והפריפריה הצפונית ופנה לרשות המסים בדרישה להדק את הפיקוח. אז האם הפיקוח אשם בחוסר היכולת שלו להדק את הפיקוח על הקבלנים?
בן נאים אומרת כאן, בהמשך לדוח הכלכלן הראשי שם קיבלנו רמז עבה לכך, שנתוני רשות המסים לא מדויקים, שהיא הייתה צריכה לתקן אותם. "זה אותו קובץ שקיבל הלמ"ס לפנינו (בשל עניין טכני גרידא. וזה לא מס שפתיים)", היא ממשיכה. "באותן שעות התנחמתי בעובדה לפיה בשל השליפה הידנית של אלפי עסקאות בחודשים הקודמים יכולנו לזהות בנקל את הליקויים בקובץ עם השדה הממוכן. ולא שהיינו צריכים אלפי עסקאות כדי לזהות זאת. היה מספיק מעט מזה והרבה שכל ישר".
לפני שבועיים, הודה סגן הממונה על התקציבים, מתן יגל, כי תוכניות הדיור המוזלות, אלה שעליהם אחראי משרד הבינוי והשיכון, נכשלו גם הם. זה התחיל במחיר למשתכן ואחריה תוכניות מחיר מטרה ודירה בהנחה. לא משנה איך תקראו לזה, יגל טוען כי התכנית היא זו שמעלה ביקושים ומעלה את מחירי הדיור. "הפורמט הקיים מאוד לא טוב, לא חכם ולא יעיל", הוא הצהיר ובכך תמך בדבר המרכזי עליו נשען האוצר כרגע - לנסות ולסחוט את הלימון עד הסוף במשא ומתן הקשוח עם שר הבינוי והשיכון.
יכול להיות שחלק מדברי בכירי האוצר נכונים. הטבות המימון באמת מסכנות את השוק במובן מסוים, ובן נאים מסבירה נותנת דוגמא טובה. "רואים, לא רק בקובץ, גם בפרסומות הקבלנים, הטבות מימון גם במסירה מיידית. נכנסים עכשיו, ואת המשכנתא לוקחים עוד 3 שנים. אלוהים גדול. אחרים יגידו אלוהים ישמור", היא מוסיפה. גם במקרה הזה, יש צדק בטענותיה, אך האם הפתרון לירידת מחירי הדיור הוא חילופי האשמות בין האוצר ללמ"ס? בין האוצר לרשות המסים? בין האוצר למשרד הבינוי והשיכון?
בנוסף, השאלה היא האם דברי בכירי האוצר אינם בבחינת ירייה ברגל? בסוף, האוצר הוא זה שאחראי על המחירים במדינת ישראל. כבר שנים שהוא מנסה לערוך תוכניות חומש, מותיר את המס על משקיעים ברמה של 8% כדי לצמצם ביקושים, רוצה להפסיק את תוכניות דירה בהנחה (שלא תטעו, יש בכך היגיון) ועוד - אבל בפועל, פרויקט דיור להשכרה נכשל מחירי השכירות עלו ומחירי הנדל"ן ממשיכים לזנק גם בתקופת מלחמה וכשהריבית גבוהה וכעת - בא המפקח על הבנקים ומטיל מגבלות נוספות.
השאלה היא מתי כל זה ייעצר. התשובה: לא בטוח שבקרוב. היזמים מתכננים להקטין היצעים משום שלא כלכלי להם להתחיל לבנות כשעלויות הבנייה ועלויות המימון בשמיים. כך נוכל למצוא את עצמנו בשנה הקרובה עם ירידה נוספת ברמת העסקאות. מי שיצטרך לתת את הדין על כך הוא משרד האוצר, שלא מספק פתרון ראוי ואמיתי, ארוך טווח, לירידת מחירי הדיור.
תגובות לכתבה(5):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    שוק הדיור?
    גדי 04/2025/17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שוק הדיור??? אין דבר כזה!! כל פיתרון דיור - דירה, בית קרקע וכל פיתרון אחר - כולל שני מרכיבים: קרקע ובנייה. בתחום הבנייה קיים אולי שוק, אבל הוא מתאיין נוכח השליטה המוחלטת של הממשלה בתחום הקרקעות (יותר מ-90%!!). הפיתרון: לחלק קרקע בחינם לקבלנים, ולקבוע מראש מחיר מטרה, שכולל גם רווח סביר לקבלן. אם נראה לכם שזה יתממש אי פעם, אתם כנראה תחת השפעה חזקה של כל מיני חומרים.
    סגור
  • 4.
    כל חודש בית מתייקר פה ב12אלף מי יכול להשיג את זה (ל"ת)
    בנציון 04/2025/16
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 3.
    האוצר עם החזירות
    איתן 04/2025/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האין סופית שלהם הם האחראיים הבלעדיים לכך שמחירי הנדלן משתוללים לנצח ורק עולים. עם ספסור הקרקעות והקפצת מחיריהם כל הזמן. במקום לסייע לציבור מהכסף שנסחט ממנו במיסים אין סופיים וגבוהים- הם דופקים את אותו ציבור ומותירים אותו חסר קורת גג לנצח.
    סגור
  • 2.
    בושה וכלימה עם זה מתעסקים????
    יוסף, קריית ביאליק 04/2025/16
    הגב לתגובה זו
    1 1
    במקום להוריד מחירים אמרתם המחירים יירדו חיכיתי ואני מפסיד עכשיו כסף!~!!!
    סגור
  • 1.
    ברור האוצר נכשל פעם אחר פעם
    ניקיטה 04/2025/16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מה יעשה רק יאשים אחרים
    סגור