נדל"ן ותשתיות
מס הרכישה יירד ל-6%-5%? המהלך שישנה את שוק הדיור
האפשרות להטיל מס רכוש על מי שיחזיק בקרקעות ריקות ולא יתחיל לבנות, עוררה הדים בשוק הנדל"ן. ולא רק היא: מה חושבים ברשות המיסים על ההחלטה לקבע את ההחלטה שמאפשרת למשפרי דיור למכור את הדירה תוך 18 חודשים, כמה כסף מכניס מס הרכישה בשנה והאם הוא עומד להשתנות?

משרד האוצר עושה צעדים רבים על מנת להרחיק משקיעים משוק הנדל"ן. מטרת העל שלו היא לגרום לכמה שיותר משקיעים לצאת מהשוק, ובכך להקטין את הביקוש. כבר ידוע שמדינת ישראל לא מצליחה לטפל כבר שנים בצד ההיצע. לצד זה, המספרים מראים שהתחלות הבנייה נמצאות בירידה, ולכן גם כשהביקוש יורד, הוא לא מצליח להדביק את קצב הירידה בהיצע והמחירים ממשיכים לעלות.
כפי שפורסם מוקדם יותר השבוע, האוצר מקדם מהלך לקיבוע ההחלטה שמאפשרת למשפרי דיור למכור את הדירה בתוך 18 חודשים, במקום 24 חודשים. חוק מיסוי מקרקעין, קובע את התקופה שבמהלכה משפרי דיור יכולים להחזיק שתי דירות במקביל ולהיחשב לבעלי דירה יחידה (לפני שמכרו את דירתם הישנה) לצורך שיעור מס הרכישה שהם חבים בו. בסעיף זה, בנוסחו כיום, עומדת התקופה האמורה על 24 חודשים.
המשמעות למוכרי הדירות היא פשוטה: הם יצטרכו למכור את הדירה שלהם מהר יותר, הם יהיו לחוצים יותר ובמשרד האוצר מעריכים שזה יגרום למחירי הדירות לרדת. המהלך הזה אינו מספיק כדי להוריד מחירים, אבל הטלת סנקציות נוספות כמו קיבוע מס רכישה על 8%, יחד עם הקפאת מדרגות מס רכישה והגבלות המפקח על הבנקים בעניין מבצעי המימון, עלולים לעורר את החששות של הרוכשים הפוטנציאליים והמשקיעים ולגרום לביקוש לדירות לרדת.
צריך לזכור שמהלך כזה עלול לגרום גם לתוצאה הפוכה: אנשים יחששו למכור את דירתם מלכתחילה, מה שעשוי להוביל לירידה גם בצד ההיצע. כששוק הנדל"ן סובל מהאטה, גם ההכנסות ממיסוי מקרקעין, בהן ממס רכישה ושבח, יורדות.
השאלה, בסוף, היא מה תהיה נקודת שיווי המשקל בעקומה - האם שוק הנדל"ן יסבול מקיפאון מתמשך, או שגם הפעם היזמים ימצאו פתרון יצירתי שיוריד את הלחץ מהלקוחות. אחד הרעיונות שעלה בעבר בשיחה עם יזמים הוא גביית תשלום גבוה יותר בעת הבקשה לרכישת דירה (כזו שלא יוכלו לחזור ממנה, למשל, תשלום של 50 אלף שקל בעת הבקשה) וחתימת חוזה כעבור חודשיים (הסיכון של היזם הוא שמדד מחירי הדיור יעלה בתקופת ההמתנה), מה שיאפשר להם למכור את הדירה בנחת, בעיקר כשהפרויקט נמצא בתהליך בנייה.
מנהל רשות המיסים, שי אהרונוביץ', שאמר לסטודנטים בכנס שהתקיים באוניברסיטת רייכמן כי יש כוונה להחזיר מס נוסף לשוק, מס רכוש, כי במידה ומס הרכישה למשקיעים יחזור לרמות של 6%-5% במקום 8% כיום, רשות המיסים תטיל מיסים נוספים.
"מס הרכישה הגבוה על דירות להשקעה זה לא שיגעון של רשות המיסים, אלא נובע ממשהו, על רקע המלחמה ועליית המחירים. המדינה משתמשת במס רכישה גבוה למשקיעים כדי לדכא את הביקוש, ואגב זה הצליח", אמר אהרונוביץ'. "זה הוריד את השוק מ-35% רכישות משקיעים ל-19% בערך. הלחץ על אנשים למכור תוך 18 חודש? כלכלה פשוטה. אדם יהיה לחוץ יותר ומוכן להשתפר. מוכן להתפשר - זה אומר שהמחירים יורדים. מה יקרה אם מס רכישה למשקיעים יחזור ל-6%-5%? נכניס יותר מיסים".
עוד ב-
לדבריו, מס הרכישה "מכניס בשנה בינונית 8-9 מיליארד שקל". עוד לדבריו, ההכנסה ממס רכישה עברה השנה לאזרחים, לטובת תשלום פיצויי מס רכוש.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(6):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
5.מס רכישה צריךיאיר 05/2025/08הגב לתגובה זו0 0להיות 50% כדי להרחיק באמת אספני דירות. אבל האומנות של האוצר היא לזרות חול בעיני הציבור ולהגיד "הנה אנחנו פועלים להורדת מחירי הדיור"סגור
-
4.מבלפים את העםשני 05/2025/08הגב לתגובה זו1 0איך אנו העם נותנים לקומץ אנשים להשתלט לנו על החיים... רשות המיסים והממשלות יודעות שעם ישראל אומר כן על כל דבר ונרדם... איפה קיים שיקחו מס על רכושו של אדם שעבד כל החיים שלו שנית הם יודעים שלמרות מה שהם עושים אנשים יכנסו לחובות ויקנו... רשויות המס וכל הממשלות גזלניםסגור
-
3.טעות! הוצאת המשקיעים מהשוק - תקטין את היצע הדירותכלכלן שמבין בניין 05/2025/08הגב לתגובה זו1 2זו הולכת להיות טעות דרמטית משתי סיבות: 1. היצע הדירות להשכרה יקטן ומחירי השכירות יעלו. 2. הקבלנים יראו ביקוש נמוך יותר, ויקטינו את היצע הדירות בהתאם. נקודה נוספת היא ששוב דופקים את מעמד הביניים היצרני - רוב ה"משקיעים" הם אנשי מעמד הביניים שרכשו עוד דירה או שתיים בפריפריה, כדי שתהיה להם הכנסה בימי הפנסיה. מה עושה ממשלת החלמאים (המשך של שר האוצר הכושל כחלון) - דופקת אותם ובפועל מונעת מהם יכולת לחיות בכבוד בימי הפנסיה. עדיף משקיעים קטנים מאשר חברות של טייקונים של "דירה להשכיר" שיוצרות לא פחות לחץ על שוק הדיור, רק שכאן ההון מתרכז את טייקונים המקורבים לשלטון או הקמת חברות ממשלתיות בזבזניות עם ג'ובים למקורבים שנקראות "דירה להשכיר" בוריאציות שונות. המדינה צריכה לעודד את המשקיע הקטן ולא להגביל אותו! אגב - הטלת מס על קרקעות מאושרות לבניה שמוחזקות כספקולציה על ידי חברות ומשקיעים, ללא בניה בפועל - היא דווקא כיוון נכון.סגור
-
צודקקפיטליסט 05/2025/09הגב לתגובה זו0 0אתה צודק, בסופו של דבר להרגיע את הביקוש זה לשים פלסטר הבעיה האמיתית היא בהיצע לכן צריך לעשות דברים על מנת שיבנו יותרסגור
-
2.גן ילדיםפוליה 05/2025/08הגב לתגובה זו0 0איזה החלטות ממש גן ילדים ממשלת ישראלי לא יודעת לנהל כלוםסגור
-
1.מחירי הדיור יעלואושרי 05/2025/07הגב לתגובה זו5 1בשורה התחתונה לרוב הזוגות הצעירים אין את ההון הראשוני לקנות דירה , אבל הם לא גרים ברחוב הם שוכרים דירות , לא משנה מה יהיה המיסוי הוא מתגלגל על השוכר ומחירי השכירות עולים , נקודה שניה למחשבה , אם תפתור את המשקיעים ממס רכישה על דירה שניה בגובה 8% ותוריד את המס לדוגמה ל 3% יהיו יותר עסקאות ויכנס יותר כסף לקופה הציבוריתסגור