נדל"ן ותשתיות

האם ישראל באמת בדרך למשבר סאב פריים במשכנתאות?

אחד מכל 170 איש מפגר בהחזר המשכנתא. בוועדה לביקורת המדינה מזהירים שאנחנו בדרך למשבר חמור, בטח כשמשווים את המספרים למצב שלפני המלחמה. הלכנו אחורה כדי לבדוק: כמה אנשים פיגרו בהחזר המשכנתא לפני המלחמה ומה קורה היום? | חלק מהתשובות מפתיעות
איציק יצחקי |  3
משכנתא (צילום shutterstock)
האם ישראל באמת בדרך למשבר סאב פריים בתחום המשכנתאות? התכנסות הוועדה שהקים יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, במטרה לבחון האם הבנקים באמת מעורבים במחירי הדירות, הובילה למחלוקת עליה הרחבנו כאן אתמול - מצד אחד סבורים ברשות התחרות שלא מדובר בפעולה לא הוגנת, מאחר וההתערבות של הבנקים בנושא מחירי הדירות מוגבלת ונובעת מהכדאיות הכלכלית של כל פרויקט ומצד שני - בוועדה מנסים להגיע לפתרון שיגביל את כוחם כדי להוריד את מחירי הדיור.
בנק ישראל לא אהב את ההתערבות הזאת וטוען שהיא עלולה להוביל לעלייה נוספת במחירי הדיור. לשיטת הבנק, הגדלת הסיכון בפעילות היזם צפויה להוביל לייקור מחיר האשראי ומשם לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחירים.
אתמול, כזכור, התכנסה הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת והזהירה מפני משבר סאב-פריים. יו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי חייב את מבקר המדינה להוציא דו"ח בנושא, כשבנק ישראל טען ששיעור הפיגורים במשכנתאות אינו גבוה גם בתקופה שלאחר פרוץ המלחמה. כלומר, הבנק מודה כי שיעור הפיגורים נשאר כמעט אותו דבר. בכנסת טוענים ששיעור המשכנתאות בפיגור גבוה מאוד, אבל באחוזים, מדובר בכחצי אחוז בערך מכלל המשכנתאות. ליתר דיור, 0.59% כיום. בבנק טוענים כי ההיקף לא חריג, למרות שבשנה האחרונה עלה מספר הפיגורים בכ-12%, מה שגרם לשיעור הכללי של ההלוואות בפיגור לעלות מ-0.57% לשיעור אותו הזכרנו קודם - 0.59%. כלומר, 1 לכל 170 איש בערך מפגר בהחזר המשכנתא שלו. האם זה נתון גבוה או נמוך? ומה קרה בשנתיים האחרונות?
בדקנו את שיעור הפיגור בתחום המשכנתאות כדי להבין האם בנק ישראל צודק והאם אנחנו באמת בדרך למשבר כזה. ראשית, בדקנו את המצב כיום. לפני נתוני הבנק מהחודש שעבר, המשכנתאות בפיגור חוו עלייה של כמעט 16% מאז חודש ספטמבר. בחודש אפריל היקף המשכנתאות שבהחזר שלהן חל עיכוב שחל עומד 3.59 מיליארד שקל (לעומת 3.2 מיליארד במרץ). עוד מצא הבנק, כי שיעורי המימון נותר גבוה כשהמשכנתא הממוצעת עומדת על כ-1.03 מיליון שקל - שזה הנתון הכי גבוה מזה כשמונה חודשים (1.037 מיליון שקל באוגוסט). 
הלכנו קצת אחורה, כדי לבדוק מה קרה במהלך המלחמה ומה קרה עוד לפניה. בחודש אוקטובר 2024 עמדה כמות המשכנתאות בפיגור על 3.37 מיליארד שקל, לאחר קפיצה של 250 מיליון שקל בחודש אחד. חזרנו עוד מעט אחורה, למרץ 2024. אז ההיקף עמד על 3.2 מיליארד שקל, עלייה קטנה לעומת פברואר 2024, אז ההיקף עמד על 3.16 מיליארד.
חזרנו לתקופה שלפני המלחמה. בדקנו מה קרה ב-2023. בפברואר, בתחילת השנה, היקף המשכנתאות בפיגור עמד על 2.28 מיליארד שקל, הוא עלה במרץ ל-2.45 מיליארד שקל, במאי ל-2.61 מיליארד שקל, וביוני על 2.7 מיליארד שקל. כלומר, אפשר לראות שלפני המלחמה אחוז המשכנתאות בפיגור היה נמוך יותר אך מצד שני - מגמת העלייה החלה עוד לפניו.
כשמסתכלים על סך המשכנתאות בפיגור מכלל המשכנתאות, באפריל לפני כשנתיים הוא עמד על כחצי אחוז (0.49%) והיום הוא עומד על 0.59%. כלומר, אם בעבר אחד לכל 204 משפחות היו בפיגור, כיום אחת ל-170 משפחות נמצאות בפיגור. חשוב לציין כי פיגור בהחזר נובע גם מהחלטה של משפחה מסוימת לדחות את התשלומים במספר חודשים. במהלך מלחמת חרבות ברזל היו לא מעט מילואימניקים שיצאו לשדה הקרב, העסק שלהם לא היה פעיל והם הסתבכו בחובות.
לפי הנתונים האלה, נראה שהמדינה צריכה לטפל (ומהר) בעלייה הפיגורי המשכנתאות, אבל אנחנו עדיין רחוקים ממשבר סאב פריים שיאיים על הכלכלה.
תגובות לכתבה(3):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    לא נכון
    שלומי 06/2025/10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא מאמין למספר הזה 1 מתוך 170. מאמין יותר למספר 1 ל64 לא עומד במשכנתאות.
    סגור
  • 2.
    מכונת הכסף
    נילי 06/2025/10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סאב פריים 2008 קרנות גידור קנו ביטוחי חדלות פירעון מהבנקים והימרו נגד אגח מגובות משכנתאות וזה מה שהקריס את הבנקים .פה יכול להיות משבר דומה מיפני שכבר חברות חוץ בנקאיות מוציאות לציבור אגרות חוב מגובות משכנתאות וזו הסכנה כי יש שיהמרו נגדם .או שיש משקיעים שיכנסו לשורט נגד חברות קבלניות בקיצור סרט .
    סגור
  • 1.
    פיתרון קל ומהיר: תחזירו את הריבית למה שהיה לפני כמה שני (ל"ת)
    אחד 06/2025/10
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור