נדל"ן ותשתיות

רגע לפני החלטת הריבית: המסר של הקבלנים לנגיד בנק ישראל

סגן יו"ר ההתאחדות עמית גוטליב פנה במכתב לפרופ' אמיר ירון: "קוראים לך להתחשב במצבו המורכב של ענף הבנייה". עוד לפני המכתב, בשוק מעריכים: הנגיד יפחית את הריבית ב-0.25%
איציק יצחקי | 
אמיר ירון נגיד בנק ישראל (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל, איציק יצחקי)

ריבית בנק ישראל עלתה בצורה אגרסיבית מאפריל 2022. בינואר 2024 היא ירדה בשיעור של 0.25% ומאז - היא נותרה על כנה. הכלכלנים מעריכים שביום שישי הבא הריבית תרד בשיעור של 0.25%. בינתיים, הקבלנים לא מבזבזים זמן ושיגרו הערב (חמישי) מכתב בהול לנגיד בו הם דורשים להוריד את הריבית.
 

תחת הכותרת "השפעת הריבית הגבוהה על ענף הבנייה והצורך בהפחתתה בהחלטת הוועדה המוניטרית", כתב עמית גוטליב, סגן נשיא התאחדות הקבלנים ויו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב והמרכז, שמשמש גם כיו"ר אגף כוח אדם, כלכלה ומיסוי בהתאחדות. "אנו פונים אליך בשעה רגישה במיוחד לענף הבנייה בישראל, על רקע ישיבת הוועדה המוניטרית הצפויה ביום שני הקרוב, אשר תקבע את גובה הריבית בחודשים הקרובים. הריבית הגבוהה הנהוגה כיום פוגעת באופן ישיר וחמור בענף הבנייה, שהוא מהענפים המרכזיים והמשמעותיים ביותר במשק הישראלי. הענף מחזיק חובות גדולים כלפי הבנקים והמוסדות הפיננסיים, והריבית הנוכחית יוצרת עומס כבד על תזרים המזומנים של החברות. מצב זה מכניס את הענף למיתון עמוק, פוגע ברווחיות, מוביל לעיכוב התחלות עבודה ומביא לירידה חדה בהתחלות הבנייה ברחבי הארץ".

עוד נכתב כי "ברבעון האחרון ראינו עדות ברורה לכך: מספר היתרי הבנייה שניתנו ירד לכ-17,000 בלבד – ירידה משמעותית שלא נראתה בשנים האחרונות, המשקפת את עומק הפגיעה ואת ההשלכות המיידיות של סביבת ריבית גבוהה. בנוסף, הריבית הגבוהה גורמת לעלייה מתמשכת בשכר הדירה. ידוע כי שכר הדירה מהווה כ־26% ממדד המחירים לצרכן, וככל שמספר הדירות החדשות שמיוצרות יורד ופוחתים המשקיעים שרוכשים דירות להשקעה, כך עולה מחירי השכירות. מצב זה יוצר למעשה לופ מתמשך: הריבית הגבוהה מצמצמת את ההיצע".

"הדירות, מחירי השכירות עולים, והדבר עצמו מעלה את המדד - מה שמקשה עוד יותר על הורדת הריבית בעתיד. חשוב להדגיש כי ענף הבנייה הוא הקטר השני של המשק הישראלי אחרי ענף ההייטק. מיתון בענף זה עלול להסב נזק משמעותי לכלכלת ישראל. הענף מעסיק מאות אלפי עובדים באופן ישיר ועקיף, ומשמש עוגן לכלל התעשיות הנלוות: יצרני חומרי הגלם, מפעלי תעשייה, חברות הובלה, ספקי שירות ים ועוד. כל האטה בענף גוררת אחריה ירידה חדה בפעילות, פגיעה בהכנסות של עסקים רבים ופוטנציאל ממשי לגל פיטורים".


הקבלנים טוענים כי המציאות כבר מורגשת בשטח. לדבריהם, הם מתקשים לעמוד בהוצאות, פרויקטים מושהים, תזרימים נפגעים והסיכון להתמוטטות עסקים בענף הולך וגובר. "כל אלו עלולים לגרור השלכות רוחב על המשק כולו, על יציבות התעסוקה ועל יכולת המשך הפיתוח של שוק הדיור בישראל. אנו קוראים לך להתחשב במצבו המורכב של ענף הבנייה במסגרת קבלת ההחלטות הקרובה. הפחתה של הריבית בשלב זה אינה רק צעד מאקרו כלכלי, אלא פעולה הכרחית למניעת פגיעה מערכתית במשק, בשוק הדיור ובמאות אלפי המשפחות שתלויות בהמשכיותו התקינה של הענף", סיכם גוטליב.

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה