נדל"ן ותשתיות
הערכות: מספר העסקאות יצנח - ומחירי הדיור ירדו בכ-5% עד סוף 2020
כלכלני מעלות מעריכים כי עד סוף השנה צפויה ירידה של עד 5% במחירי הדירות, בשל ירידה של כ-15-20% בהיקף העסקאות. אלא שעקב הביקוש הגובר לעומת ההיצע, בטווח בהמשך צפויה עליית מחירים והאטה בהנפקת היתרי בנייה
במחצית הראשונה של שנת 2020, בצל מגפת הקורונה, חלה ירידה משמעותית בכמות המבוקשת של דירות חדשות בישראל. הירידה שניכרת במכירת דירות חדשות באה לידי ביטוי במיוחד בחודשים מרץ ואפריל, עם צניחה של 36% ו-60% בהתאמה.
בנוגע להיצע בשוק, כלכלני 'מעלות' ציינו שהיקף התחלות הבנייה ברבעון השני של 2020 היה הנמוך ביותר מאז 2009. כאשר במקביל, היצע הדירות החדשות הבלתי מכורות התכווץ ביוני וביולי ב-5% ו-9% בהתאמה לעומת החודשים המקבילים אשתקד. קיימת הערכה כי בטווח הקצר הביקוש לדירות יהיה נמוך יחסית ובשל כך תחול ירידה קלה במחירי הדירות.
בנוסף, ב-S&P מעלות ההערכה היא כי בשנת 2020 תהיה ירידת מחירים עד 5% וירידה במספר העסקאות של 15%-20% בהשוואה לשנת 2019. מגמת הירידה בהתחלות הבנייה ובהיצע הדירות שנצפתה בשנה האחרונה תעמיק לנוכח הירידה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה במחצית הראשונה של 2020, המשקפת קצב שנתי של כ-49 אלף היתרים, הנתון הנמוך מאז 2014.
בתרחיש הבסיסי של הכלכלנים לגבי התאוששות המשק בשנת 2021 וירידה בשיעור האבטלה, יש צפי לעליית מחירים בהתאם להערכתם בנוגע לירידה בהיצע הדירות לנוכח ההאטה המסתמנת בהנפקת היתרי הבנייה, האטה משמעותית בהתחלות הבניה ודחיות בסגירת מכרזי שיווק קרקעות.

יש גם ירידה משמעותית בכמות המבוקשת של דירות חדשות. ברבעון השני של 2020 חלה ירידה משמעותית בהיקף העסקאות בשוק הדיור בישראל. הכמות המבוקשת של דירות חדשות בתקופה זו שיקפה ירידה של כ-20% בהשוואה לרבעון השני של 2019. היקף העסקאות של החברות עם שווי השוק הגבוה ביותר במדד ת"א בנייה ("החברות הגדולות") ירד בממוצע בכ-40% בהשוואה לרבעון השני של 2019 ,אולם טווח השינוי בהיקפי המכירות של החברות הגדולות היה רחב מאוד.

יש גם ירידה משמעותית בכמות המבוקשת של דירות חדשות. ברבעון השני של 2020 חלה ירידה משמעותית בהיקף העסקאות בשוק הדיור בישראל. הכמות המבוקשת של דירות חדשות בתקופה זו שיקפה ירידה של כ-20% בהשוואה לרבעון השני של 2019. היקף העסקאות של החברות עם שווי השוק הגבוה ביותר במדד ת"א בנייה ("החברות הגדולות") ירד בממוצע בכ-40% בהשוואה לרבעון השני של 2019 ,אולם טווח השינוי בהיקפי המכירות של החברות הגדולות היה רחב מאוד.
עם זאת, מכירות הדירות בקרב החברות הגדלות מהוות בממוצע רק כ-10% מכלל מכירת הדירות החדשות בשוק, ולכן השפעתן על השוק מוגבלת יחסית. בחודש יולי אושר בכנסת תיקון חוק מיסוי מקרקעין כך שיופחתו מדרגות מס הרכישה שיחולו על רוכשי דירת מגורים נוספת. עם זאת, הירידה בביקוש לדירות חדשות נמשכה גם ביולי, עם ירידה של כ-22% במכירת דירות חדשות בהשוואה ליוני.
במחצית הראשונה של 2020 עלה מדד מחירי הדירות בכ-1% ,אולם בחודשים מרץ-אפריל, עם התפרצות מגפת הקורונה בישראל והתחלת הגבלות הממשלה, התהפכה המגמה והמחירים ירדו בכ-0.9%, בין היתר בשל שפל במספר העסקאות בשוק. בטווח הקצר הכלכלנים מעריכים כי ייווצר לחץ שלילי על מחירי הדירות אם הביקוש בשוק ימשיך לרדת. אולם בטווח הבינוני, עם ציפיותינו להמשך ירידה בהיצע הדירות, בין היתר לנוכח ההאטה המסתמנת בהנפקות היתרי הבנייה ובהתחלות הבנייה ודחיית מכרזי שיווק קרקעות, מחירי הדירות עשויים לעלות.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.רוצו לקנות דירות כי המחירים יזנקוידען 10/2020/20הגב לתגובה זו0 2ידוע שבמיתון עמוק ואבטלה כרונית המחירים מזנקים כי כולם רצים לקנות דירותסגור


