מדדים ומחקרים
מחקר בטכניון חושף: כך נשים וגברים מעכלים חלבונים באופן שונה
מחקר חדש חושף כי גברים ונשים מעכלים חלבונים באופן שונה; כך עיכול החלבונים משפיע על שני המינים, וזאת המשמעות הרפואית של הממצא החדש; "המוטיבציה למחקר נבעה מהמעבר הגלובלי לתזונה מן הצומח ומהשגשוג של תחליפי בשר ותחליפי חלב"
מחקר חדש שנערך בטכניון מגלה כי מערכות העיכול של נשים וגברים מגיבות אחרת למקורות חלבון שונים, ומציע פרשנות מעניינת המבוססת על חלוקת העבודה הקדומה בין ציידים ללקטות. הממצאים, שהתפרסמו בכתב העת המדעי "Food Research International", עשויים להשפיע על תכנון מדיניות תזונתית עתידית ואף על פיתוח מוצרי מזון מותאמים אישית.
את המחקר הובילו חוקרי הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ב"טכניון", פרופ' אורי לזמס, הדוקטורנטית ליחן משיח, מנהלת המעבדה ד"ר כרמית שני לוי והסטודנטית עדן בק, שנטלה חלק בפרויקט עוד במהלך לימודיה לתואר ראשון. הצוות ביקש לבדוק האם המעבר ההולך ומתרחב בעולם למזון מבוסס צומח משפיע בצורה שונה על נשים וגברים, תוך התמקדות בהבדלים בתהליך עיכול חלב ותחליפי חלב.

בתמונה: פרופ' אורי לזמס. קרדיט: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
לצורך המחקר פותח מודל עיכול ייחודי המדמה את מערכות העיכול של שני המינים. בניסויים שבוצעו במעבדה נמצא כי מערכת העיכול הגברית מפרקת חלב מהחי ביעילות גבוהה יותר, בעוד שבמערכת הנשית נרשמה יעילות גבוהה יותר בפירוק של תחליף חלב צמחי המבוסס על שיבולת שועל.
החוקרים סבורים שההבדלים האבולוציוניים בין המינים עשויים להסביר את הפער הזה. בהתאם לדפוסי החיים של חברות ציידים-לקטים, שבהן הגברים סיפקו מזון מהחי והנשים אספו מזון מהצומח, ייתכן כי לאורך הדורות התפתחו התאמות פיזיולוגיות שונות בין גברים לנשים בכל הקשור לעיכול חלבונים. הממצאים הללו לא רק תואמים את הידע התרבותי-אבולוציוני, אלא גם באים לידי ביטוי ברמה הביוכימית.

בתמונה: הצגה סכמטית שחל משתנים הקשורים בעיכול. קרדיט: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
בניתוח ריכוזי חומצות האמינו והפפטידים שנוצרו במהלך העיכול, נמצא כי אצל גברים הופיעו יותר פפטידים בעלי תכונות אנטי-מיקרוביאליות, ואילו אצל נשים זוהה פפטיד המעורב בתהליכי בניית עצם. התגלית עשויה להיות רלוונטית במיוחד על רקע השכיחות הגבוהה של דלדול עצם (אוסטאופורוזיס) בקרב נשים בגיל המעבר.
אחת מכל שלוש נשים מעל גיל 50 תחווה שבר אוסטאופורוטי, לעומת אחד מכל חמישה גברים בלבד. בנוסף לכך, יתכן שהמחקר עשוי להצביע על יתרון תזונתי ייחודי לנשים בבחירת מקורות החלבון שלהן.
המחקר ממומן על ידי משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה וקרן המחקר להנדסת מזון בטכניון. לדברי פרופ' לזמס, "המוטיבציה למחקר נבעה מהמעבר הגלובלי לתזונה מן הצומח ומהשגשוג של תחליפי בשר ותחליפי חלב".
עוד ב-
עוד הוסיף כי "לאור הצריכה הגוברת של המוצרים האלה ביקשנו להבין אם גברים ונשים מפיקים תועלת תזונתית דומה מתחליפים אלה, תוך התמקדות בחלב ותחליפי חלב. אף שכבר נעשו מחקרים דומים על מערכת העיכול של 'המבוגר הממוצע', מועטים המחקרים שמתייחסים להבדל בין המינים".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



