השוק
חוסכים לפנסיה ומשקיעים ב-S&P 500? זה מה שאתם חייבים לדעת
תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הובילה לטלטלה בשווקי ההון העולמיים ולירידות חדות בבורסות ברחבי העולם. עבור החוסך הישראלי לפנסיה, לתנודות אלה עלולות להיות השלכות משמעותיות

החלטתו האחרונה של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ להטיל מכסים נרחבים על מגוון מוצרים שאינם מיוצרים בארצות הברית במטרה לעודד ייצור מקומי, הובילה לסערה בשווקי ההון העולמיים.
החשש מפני מלחמת סחר גלובלית, שתפגע בצמיחה הכלכלית ובשרשראות האספקה הבינלאומיות, גרם לירידות חדות בבורסות ברחבי העולם ובראשן השוק האמריקאי. עבור החוסך הישראלי לפנסיה ובמיוחד עבור אלה שמתקרבים לגיל הפרישה, לתנודות אלה עלולות להיות השלכות משמעותיות.
הירידות בבורסה נובעות בעיקר מחוסר הוודאות לגבי העתיד הכלכלי. הטלת מכסים עלולה לייקר מוצרים, להגביר את האינפלציה ולפגוע ברווחיות החברות הנסחרות. משקיעים, מחשש להאטה כלכלית, נוטים למכור מניות, מה שמגביר את לחץ המכירה ומעמיק את הירידות.
עבור החוסך לפנסיה בישראל, ההשפעה של ירידות אלה עלולה להיות כואבת במיוחד. עבור קבוצה אחת, ההשלכות עלולות להיות הרות גורל במיוחד; הפנסיונרים הצעירים, אלה שזה עתה פרשו או עתידים לפרוש בשנים הקרובות.
דווקא הם, שבשנות עבודתם נחשפו באופן משמעותי לשוק האמריקאי במסגרת מסלולי הפנסיה שלהם, עלולים למצוא עצמם מול מציאות כלכלית מאתגרת בעקבות הירידות האחרונות.
על פי נתוני בנק ישראל, החשיפה של הגופים המוסדיים לחו"ל בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות עומדת על למעלה מ-50%, ובקרנות הפנסיה על כ-45%. חלק ניכר מחשיפה זו מופנה לשוק האמריקאי, והיו חוסכים שאף הגדילו לעשות ובחרו להשקיע את תיק הפנסיה שלהם במלואו במדד S&P 500, שנתפס בעבר כהשקעה "בטוחה". כעת, אותם פורשים צעירים, שזקוקים לכספי הפנסיה שלהם יותר מכל, עלולים לגלות שהחסכונות שלהם נשחקו משמעותית.
הפתרון המתבקש היה כמובן חשיבה מראש ופיזור השקעות בשווקים גלובליים מגוונים, ולא להסתמך יתר על המידה על שוק אחד, גדול ככל שיהיה. אולם, עבור מי שכבר פרש או עומד בפני פרישה בקרוב, מהלך זה עשוי להיות מצומצם בהשפעתו.
בעבר היה מי שניסה להגן על ציבור זה – בשנת 2021 עברה רפורמה שהנהיג ליברמן המפחיתה את דמי הניהול לציבור הפורשים דבר שהוביל להעלאה קלה בקצבאות הפרישה, אך כאן במציאות הנוכחית, עולה ביתר שאת הצורך בפתרון חדשני: ביטוח לפנסיה.
הרעיון של "ביטוח לפנסיה" טומן בחובו פוטנציאל משמעותי לחיזוק הביטחון הכלכלי של הפורשים, במיוחד בתקופות של אי יציבות בשווקים. במקום שהפנסיה תהיה תלויה אך ורק בביצועי השוק, ביטוח פנסיוני יכול לספק שכבת הגנה נוספת מפני סיכונים שונים.
כך למשל ניתן לפתח ביטוח מפני תנודתיות שוק קיצונית מוגבלת עבור אלו שנמצאים בסמוך לפרישה: פוליסה שתגן על החוסך מפני ירידות חדות בשוק ההון בשנים הקריטיות. אם תיק הפנסיה יורד בשיעור מסוים, הביטוח יפצה את החוסך או יבטיח רמת הכנסה מינימלית. האתגר המרכזי יהיה בתמחור הסיכון של אירועי שוק קיצוניים.
אפשרות שנייה היא ליצור ביטוח מפני אינפלציה לא צפויה בתקופת הפרישה: פוליסה שתגן על כוח הקנייה של הקצבה מפני אינפלציה גבוהה מהתחזיות. קצבאות רבות מוצמדות פעם בשנה למדד המחירים לצרכן, וזינוק אינפלציוני עלול לשחוק את ערכן במהירות. מנגנון אפשרי הוא תשלום פרמיה עבור הבטחה שהקצבה תגדל בשיעור האינפלציה בפועל. כאן הערכת סיכון האינפלציה לטווח ארוך תהווה אתגר משמעותי.
אפשרות נוספת היא שילוב ביטוח בתוך מוצרי הפנסיה הקיימים: ייתכן שבעתיד נראה יותר מוצרי פנסיה שישלבו בתוכם מנגנוני ביטוח בסיסיים, כגון הבטחת קצבה מינימלית או הגנה מפני ירידת שוק חדה בסמוך לפרישה. זה יכול להיות כרוך בהקצאת חלק קטן מההפקדות החודשיות לכיסוי סיכונים אלה. האתגר כאן יהיה ליצור מוצרים מורכבים אך שקופים וקלים להבנה.
היתרונות הפוטנציאליים של ביטוח פנסיוני ברורים: הגברת הביטחון הכלכלי של הפורשים, הפחתת חרדה מפני אירועים בלתי צפויים ועידוד חיסכון פנסיוני. עם זאת, פיתוח מוצרים כאלה טומן בחובו אתגרים לא מבוטלים, ביניהם תמחור הסיכונים לטווח ארוך, יצירת מסגרת רגולטורית מתאימה והשגת ביקוש מצד הציבור, שייתכן שיהסס לשלם עבור ביטוח נוסף על הפנסיה הקיימת אך לאור התנודתיות הבלתי צפויה בשווקים יעריך את אותה חברת ביטוח שמוכנה לתת לו רשת ביטחון גם אם היא תהיה חלקית.
מעבר לפתרונות שיכולות לספק קרנות הפנסיה וחברות הביטוח, חשוב לציין כי אחת הבעיות המרכזיות המקשה על ניהול סיכונים בפנסיה היא חוסר אוריינות פיננסית בקרב הציבור. אנשים רבים אינם מבינים את מלוא מורכבות התכנון הפנסיוני ואת ההשפעה של תנודות השוק על חסכונותיהם.
כתוצאה מכך, הם עלולים לקבל החלטות השקעה לא מושכלות או להימנע מפנייה לייעוץ מקצועי. אמנם קיימת מגמת עלייה במודעות לחשיבות התכנון הפנסיוני והצורך בייעוץ, במיוחד בקרב המתקרבים לגיל הפרישה, אך עדיין נדרשת עבודה רבה בתחום החינוך הפיננסי.
לסיכום, התנודות האחרונות בשווקים מדגישות את הצורך בפתרונות חדשניים להגנה על חסכונות הפנסיה, במיוחד עבור אלה שקרובים לפרישה. הרעיון של ביטוח פנסיוני הוא כיוון מבטיח שיכול לספק רשת ביטחון כלכלית חיונית.
פיתוח מוצרים כאלה ידרוש שיתוף פעולה בין חברות הביטוח, גופי הפנסיה והרגולטור, תוך התמקדות ביצירת פתרונות פשוטים, שקופים וברי השגה עבור הציבור הרחב. ייתכן שהגיע הזמן להתחיל ברצינות לבחון את האפשרות לבטח את עתידם הכלכלי של הפורשים בישראל.
עוד ב-

כותבת הטור היא ד"ר יעל בנבנישתי, משנה למנכ"ל אינשורטק ישראל. (קרדיט: רמי זרנגר)
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה