השוק

יוסי אבו: "עד 2030 המדינה תכניס עוד 85 מיליארד שקל מהגז הטבעי"

מנכ"ל ניו-מד אנרג'י, דיבר במהלך דיון של הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל ל תגליות הגז החל משנת 2000 וכן על הליכי החיפוש, הפיתוח וההפקה לאורך השנים: "מתווה הגז חייב אותנו למכור את כריש תנין במלואה לאנרג'יאן"
מערכת ice |  2
אסדת תמר (צילום אתר נובל אנרג'י, shutterstock)
הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל, בראשות ח"כ ניסים ואטורי, התכנסה היום (שלישי) ושמעה סקירה של שותפות האנרגיה ניו-מד אנרג'י. מנכ"ל ניו-מד אנרג'י, יוסי אבו, דיבר על תגליות הגז החל משנת 2000 וכן על הליכי החיפוש, הפיתוח וההפקה לאורך השנים.
"מתווה הגז חייב אותנו למכור את כריש תנין במלואה לאנרג'יאן. מכרנו גם את חלקנו בתמר, ולמעשה נשארנו רק בלוויתן. מדובר בשלושה מאגרים עצמאיים שנותנים ביטחון אנרגטי אמיתי לישראל", אמר אבו. 
עוד פירט אבו על שלוש מדרגות התשלום למדינה (בתמלוגים, מיסוי והיטל), וציין כי מאז החלה מהפכת הגז הטבעי הכניסה המדינה 23.3 מיליארד שקל מכלל המאגרים. לדבריו, עד 2030 יהיו הכנסות למדינה של עוד 85 מיליארד שקל מן הגז הטבעי.
"בזכות הגז הטבעי המשק חסך בעלויות אנרגיה, בין שנת 2014 לבין 2023, למעלה מ-200 מיליארד שקל. כמו-כן, מאז כניסת הגז הטבעי בשנת 2013, ירד מחיר החשמל בישראל ב-15%, בעוד שבאירופה הוא עלה ב-27%", אמר אבו. 
הדיון בוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
נוסף על כך, דיבר אבו על סוגיית המשק המקומי אל מול הייצוא. לדבריו, רוב הגז נשאר בישראל, והסך הכולל של הייצוא מכלל המאגרים עומד על כשליש מן הרזרבות הקיימות. הוא הבהיר כי יש צורך בייצוא על מנת להשקיע בחיפוש ובפיתוח.
"השקענו היום בלווייתן למעלה משישה מיליארד דולר ואת ההשקעות הללו טרם החזרנו", ציין. "אם נמשיך לחפש – אנחנו נמצא, לא רק גז טבעי אלא גם נפט. הטכנולוגיות לייצור אנרגיה ישתנו, משקי האנרגיה משתנים בצורה מאוד משמעותית, ואנחנו יכולים להיות במצב שבשנת 2035 או 2040 כלל לא יהיה ערך לגז הזה", הוסיף אבו. 
עוד אמר אבו כי מבחינת רזרבות, ישראל היא למעשה השיאנית בקרב מדינות ה-OECD בשמירת גז לדורות הבאים. לבסוף שב והדגיש כי מדיניות הייצוא מאפשרת את פיתוח המאגרים.
יוסי אבו (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
בתגובה לכך, שאלה ח"כ יסמין פרידמן: "אם לא נמצא גז נוסף, לכמה שנים יספיק למדינת ישראל הגז שקיים עכשיו, בהתחשב בכך שהאוכלוסייה גדלה כל הזמן? הוועדה הזו צריכה לדון במה שיהיה בעתיד, זו משמעות קרן העושר. הגז הזה צריך להגיע גם לנכדים שלנו ועל מה שיש אנחנו צריכים לשמור". על כך ענה אבו כי "אנו מדברים על גז שיהיה מעבר לשנת 2055". 
מנכ"לית לובי 99, עו"ד לינור דויטש: "פורסם עכשיו דו"ח של משרד האנרגיה, שנמצא במחלוקת. ראש אגף תקציבים הוציא מכתב בוטה שמסביר מדוע עמדות משרד האנרגיה לא מקובלות עליו, כי הן פוגעות בביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. ניו-מד אנרג'י היא מונופול גז, היא בעלת באינטרס ומנהלת קרב גדול על כמה גז ייצאו החוצה וכמה יישאר".
דויטש המשיכה: "הקרב מעולם לא היה אם הגז יישאר באדמה או שלא אלא על כמה הציבור יקבל. טובי הגיאולוגים אומרים שאין יותר מאגרי גז משמעותיים בישראל. זה חשוב כי כעת הקרב הוא כמה יישאר וכמה ילך לייצוא. חברות הגז רוצות לייצא כמה שיותר כדי להרוויח כמה שיותר כסף כי בישראל הן חייבות למכור במחיר שהוסכם אבל בחוץ הן יכולות למכור ביותר". 
עוד הוסיפה דויטש: "בשנת 2013 הצפי להכנסות המדינה עד סוף שנת 2022 ממתווה הגז היו אמורות לעמוד על 13 מיליארד דולר, אבל בפועל נכנסו 5 מיליארד דולר בלבד. בפועל, ה-GT נמוך משמעותית ממה שהיינו אמורים לקבל. כלומר, הציבור לא מקבל את חלקו. אנו לא עומדים ביעדים למעבר לאנרגיות מתחדשות ולכן נצטרך גז לתקופה ארוכה".
לסיום מסרה: "אגף התקציבים אמר רק לפני כמה ימים, שאם נייצא גז כפי שמונופול הגז רוצה – בשנת 2040 אנו נהיה לקראת סיום מאגרי הגז. הדבר הנכון הוא לשמור כמה שיותר רזרבות. זה משאב של הציבור, והציבור היה יכול לשלם הרבה פחות על חשבון החשמל. יש פה גזירת קופון מתמשכת. אנו בעד שהחברות ירוויחו אבל לא בעד חזירות". 
מנהל תחום רגולציה וייצוא גז טבעי במשרד האנרגיה, שגיא גנות שחר: "יש שרשרת הפקה שלמה של גז טבעי ואנו צריכים לוודא שבכל רגע נתון, בטווח הקצר ובטווח הארוך, בשגרה ובחירום, יש מספיק גז וטבעי לצרכי המשק המקומי. מדברים פה על עוד 25 שנה וזה לגיטימי אבל אנו דואגים גם לטווח היותר קצר".
"הרחבת הפקה מהמאגרים היא אינטרס של חברות הגז, היא אינטרס של מדינת ישראל בהיחבט של הכנסות מדינה והיא גם אינטרס בהיבט של ביטחון אנרגטי כי בסופו של דבר יש לנו כושר הפקה מספק למענה לצרכי המשק בשגרה ובחירום. אנחנו צריכים לעשות ניהול סיכונים מושכל כדי לוודא שאנו מגיעים ערוכים בצורה הטובה ביותר ל-2050. צריך לעשות את האיזון הנכון כדי שיהיו פה השקעות וכן גילוי ופיתוח מאגרים חדשים. בסוף עוד מאגרים שיתגלו יהוו תרומה לביטחון האנרגטי".   
חברת הכנסת ניסים ואטורי בדיון (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
יו"ר הוועדה, ח"כ ניסים ואטורי, סיכם את הדיון: "לגבי הקנייה של הגז על ידי חברת חשמל והייצור בפחם – הציבור מצפה לראות משהו יותר רציני במחירים עצמם של חברת חשמל. השאלה היא אם אלו באמת המחירים שהיינו צריכים לראות או שהיינו צריכים לראות ירידה יותר גדולה במחירים".
עוד אמר ואטורי: "לגבי סוגיית הייצוא, מדינת ישראל, הממשלה ושר האנרגיה צריכים אמונים על כך שיישאר למשק המקומי מספיק גז. כוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל אנחנו רוצים שייכנס כמה שיותר כסף לקרן. מצד שני אנחנו רוצים לדאוג למחירים טובים ולראות איך בסופו של דבר האזרח הקטן משלם פחות על חשמל".  
 
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    עדיף להשאיר גז לדןר הצעיר
    שמעון 05/2025/06
    הגב לתגובה זו
    0 2
    אם נמכור הגז למצריים או לירדן , לא ישאר לילדים שלנו הגז. לכן , אסור ליצא גז.
    סגור
  • אתה טועה, יש לנו הרבה גז
    dw 05/2025/07
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מאגרי הגז הנוכחיים, לפני שהשקענו וחיפשנו חדשים, יספיקו לעוד שנות דור. במקביל כולנו רואים כי מקימים עוד ועוד שדות סולאריים, כשאם היום 10% זה סולארי הרי שבעתיד זה יעלה ל 30% ובהמשך עוד. אחרי שהטכנוחוגיה תתקדם ותציע לנו עוד פתרונות הגז לא יהיה שווה הרבה ואז השותף הבכיר בעסקי הגז, שהוא... מדינת ישראל! כן כן, תרוויח פחות. לכן זה האינטרס של כווולם, גם אנחנו משקיעי הגז (שזה כולל הפנסיה שלך, כן? ) וגם המדינה הוא שיהיה יצוא, במחיר יותר גבוה משמשלמים כאן בישראל, וכך כולנו, גם המשקיעים וגם המדינה, נהנים מהרווחים. גז קבור בים שווה 0. אתה מבין שאז המדינה לא מקבלת שקל, כן? ואז מי יממן לך בטחון, חינוך, רווחה, תחבורה ועוד? הפיה הטובה?
    סגור