מדדים ומחקרים
עייפים כל הזמן? מחקר מצא את הסיבה בדם - והפתרון בצלחת
מדענים זיהו 7 מולקולות בדמם של אנשים הסובלים מעייפות כרונית, וחשפו כיצד מאכלים כמו דגים ואגוזים נלחמים בתופעה, בעוד שאחרים עלולים להחמיר אותה
התחושה הזו מוכרת למדי: אתם ישנים שמונה שעות בלילה, אבל עדיין מרגישים מותשים במהלך היום, נאבקים לא להירדם מול המחשב או בנהיגה. במשך שנים, עייפות יתר כרונית (EDS) נתפסה לעיתים קרובות כבעיה פסיכולוגית או כתוצאה של הרגלי שינה גרועים. אבל כעת, פריצת דרך מדעית מוכיחה שהתשובה עשויה להיות ביולוגית לחלוטין, וקשורה באופן ישיר למה שאנחנו אוכלים.
לא רק בראש שלכם: התגלית המדעית בדם
במחקר חדש ורחב היקף שפורסם בכתב העת eBioMedicine, צוות מומחי שינה מבית החולים היוקרתי Brigham and Women's Hospital בבוסטון, ארה"ב, החליט לחפש את הגורם הפיזיולוגי לעייפות הכרונית. החוקרים אספו דגימות דם מכ-6,000 משתתפים וניתחו מאות מולקולות קטנות המושפעות מהתזונה ומהורמונים.
במחקר חדש ורחב היקף שפורסם בכתב העת eBioMedicine, צוות מומחי שינה מבית החולים היוקרתי Brigham and Women's Hospital בבוסטון, ארה"ב, החליט לחפש את הגורם הפיזיולוגי לעייפות הכרונית. החוקרים אספו דגימות דם מכ-6,000 משתתפים וניתחו מאות מולקולות קטנות המושפעות מהתזונה ומהורמונים.
במקביל, המשתתפים ענו על שאלונים שנועדו להעריך את רמת העייפות שלהם במהלך היום. התוצאות היו מובהקות: החוקרים הצליחו לזהות שבע מולקולות ספציפיות בדם שהיו קשורות באופן ישיר לסיכון מוגבר לעייפות יתר כרונית. התגלית הזו מאשרת לראשונה כי לא מדובר רק ב"תחושה", אלא במצב ביולוגי ממשי שניתן למדוד.
הפתרון בצלחת: המזונות שנלחמים בעייפות (ואלו שמעודדים אותה)
החלק המעניין ביותר במחקר הוא הקשר הישיר בין המולקולות שנמצאו לבין תזונה. מתברר שמאכלים מסוימים יכולים לעזור להילחם בעייפות, בעוד שאחרים עלולים להיות "דלק" עבורה.
החלק המעניין ביותר במחקר הוא הקשר הישיר בין המולקולות שנמצאו לבין תזונה. מתברר שמאכלים מסוימים יכולים לעזור להילחם בעייפות, בעוד שאחרים עלולים להיות "דלק" עבורה.
המאכלים המגנים: החוקרים מצאו שרמות גבוהות של חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 היו קשורות לסיכון נמוך משמעותית לסבול מעייפות. חומצות שומן חיוניות אלו נמצאות בשפע במאכלים כמו דגים שמנים (סלמון, טונה), חלמוני ביצה, אגוזים וזרעים.
המאכלים המזיקים: מנגד, מולקולה בשם טירמין (Tyramine) נמצאה קשורה לסיכון מוגבר לעייפות, במיוחד אצל גברים. טירמין נמצא בריכוז גבוה במזונות מותססים, מעושנים או מיושנים, כמו גבינות קשות, נקניקים, בשרים מעובדים ויין אדום.
התמונה הגדולה: מעייפות ועד לסוכרת ואלצהיימר
למה הגילוי הזה כל כך חשוב? עייפות יתר כרונית היא לא רק מטרד. היא מעלה את הסיכון לפתח מחלות קשות כמו סוכרת, השמנת יתר ומחלות לב. "ככל שאנחנו לומדים מה קורה מבחינה ביולוגית, אנחנו מתחילים להבין מדוע התופעה מתרחשת ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לעזור למטופלים", אמר ד"ר טאריק פאקיה, ממובילי המחקר.
למה הגילוי הזה כל כך חשוב? עייפות יתר כרונית היא לא רק מטרד. היא מעלה את הסיכון לפתח מחלות קשות כמו סוכרת, השמנת יתר ומחלות לב. "ככל שאנחנו לומדים מה קורה מבחינה ביולוגית, אנחנו מתחילים להבין מדוע התופעה מתרחשת ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לעזור למטופלים", אמר ד"ר טאריק פאקיה, ממובילי המחקר.
הקשר לתזונה מקבל חיזוק ממחקר בריטי נוסף, שמצא כי רמות נמוכות של חומצות שומן בריאות (כמו אומגה 3) קשורות לסיכון גבוה יותר לאלצהיימר בקרב נשים. הממצאים מדגישים את התפקיד המכריע שיש לתזונה ולאורח החיים שלנו לא רק על רמת האנרגיה היומית, אלא גם על בריאות המוח והגוף בטווח הארוך.
עוד ב-
למרות שהחוקרים מציינים שיש צורך במחקרי המשך כדי לאשש את הממצאים, התגלית פותחת דלת לתקווה: ייתכן שבעתיד, במקום לחפש פתרונות מורכבים, נוכל להילחם בעייפות הכרונית באמצעות שינויים פשוטים בצלחת.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



