רכב

השימוש ברב קו חוזר: זה מה שיקרה ממחר בתחבורה הציבורית

משרד התחבורה: אם רמת הכוננות תרד נוכל להפעיל מחר עד 80% מהתח"צ ובראשון לחזור לפעילות מלאה. נציגת משרד התחבורה התייחסה גם לדחיית העלאת מחיר הנסיעה ואמרה: בינואר צפויה העלאה של 7.53%; בתגובה לכך דרש היו"ר ביטן לבטל לחלוטין את העלייה
מערכת ice | 
תחבורה ציבורית (צילום shutterstock)
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה היום ישיבה משותפת עם הוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל, בראשות ח"כ עודד פורר, שעסקה ברציפות מערך התחבורה הציבורית בתקופת המלחמה. בנוסף קיבלה הוועדה גם דיווח על ביטול ההעלאה בתעריפי התחבורה הציבורית שהייתה צפויה החודש.
באשר לרציפות התפקודית הסבירה במשרד התחבורה כי הדבר נעשה בהתאם להנחיות פיקוד העורף. באשר לעדכון המחירים ציינו כי בינואר 2026 צפויה העלאה של 7.53%. היו"ר ביטן דרש לבטל את העלאת המחיר והודיע כי יכנס את הוועדה למעקב בעניין.

יו"ר הוועדה המיוחדת לחיזוק הנגב והגליל, ח"כ פורר, אמר כי דווקא בחירום הרציפות התפקודית של התחבורה הציבורית היא קריטית, וזו הדרך בעיקר של תושבי הפריפריה להגיע לבתי חולים ובסיסי צבא. הוא ציין כי החיילים שגויסו בשישי בצו 8 היו צריכים להגיע לבסיסים בטרמפים. 
נציג רשות התחבורה הציבורית במשרד התחבורה, עמיחי לוי, ציין כי הירידה בפעילות היא חלק מהיערכות למצבי חירום בתיאום עם רשות החירום הלאומית, ופועל יוצא של אילוצים כמו גיוס אוטובוסים ונהגים למילואים. "הצמצום בפעילות נועד לצמצם סיכונים, מצד שני אנחנו מחויבים לתת שירות לנוסעים וכרגע במדרג הכוננות החמור ביותר מבצעים פעילות הכרחית בלבד, שכוללת 35-45 אחוז מהפעילות הרגילה. אין אפשרות להפעיל את כל הקווים, אבל אנחנו שמים דגש על קווים לבתי חולים ובסיסי צה"ל. בתחילת המלחמה הפעילות ירדה ל-15%, בהתאם להחניות פיקוד העורף. אם פיקוד העורף יוריד את רמת הכוננות נוכל לחזור מחר ל-70-80 אחוז פעילות, וביום ראשון לפעילות מלאה", אמר לוי.
המשנה למנכ"ל ההסתדרות הלאומית, ששי שדה, אמר כי מבחינת המשתמשים המשמעות היא שאין תחבורה ציבורית וזה מוביל את הציבור לחפש חלופות. "אנחנו עושים עבודה של שנים והכל נהרס ביום אחד והציבור בורח. הבן שלי שהוא חייל משוחרר לקח את האוטו מסבא, ומה הוא יעשה עכשיו? יקנה רכב", אמר שדה. הוא הוסיף כי גם המפעילים נפגעים כי הם יקבלו 35% תגמול אבל יוציאו 85% מההוצאות, והדבר יוביל אותם לפגוע בנהגים שמשתכרים על בסיס שעתי".
יו"ר קווים, אריק סיני, אמר כי תחבורה ציבורית היא כמו כל תשתית חיונית ותהה אם מישהו היה מעלה על דעתו להוריד את זרם המים ל-15%, או את זרם החשמל ל-35%. "איך מצפים שעובדים חיוניים יגיעו לעבודה? חייבים להתייחס לתחבורה ציבורית כמו אל שירות חיוני ולהבטיח אותו בעיקר בחירום, זה לא שונה ממים, חשמל או אינטרנט", אמר. יו"ר ועד עובדי אלקטרה אפיקים, יוני קריספין, ציין כי הנהגים לא יודעים מה תהייה המשכורת שלהם ביום שלמחרת והם לא נכללים במתווה הפיצוי, אך כשקוראים להם הם מתייצבים מיד. נציגת אמהות בחזית, אילת פלר מימון, אמרה כי ההורים לחיילים והמילואימניקים נדרשו להביא את החיילים לבסיס באזעקות.
היו"ר ביטן התייחס לדברים ואמר כי יקיים דיון המשך בעניין. הוא ביקש גם התייחסות לדחיית העלאת תעריפי התחבורה הציבורית, ואמר כי הדבר לא מספק. לדבריו, "לא יכול להיות שבשנה אחת יעלה התעריף ביותר מ-50% ומשרד התחבורה יאפשר זאת. לא ברור גם למה העלייה הייתה צריכה להיות של 12% כשהאינפלציה היא רק 3%. צריך לבטל את ההעלאה הזו ולא רק לדחות אותה".
מנהלת אגף כלכלה במשרד התחבורה, דריה פודשיבלוב, אמרה כי לפי הצו הנוכחי בינואר אמורים להתעדכן התעריפים ב-7.53%. באשר לשאלה למה השיעור גבוה מהאינפלציה, הסבירה כי העלייה מורכבת מעלייה של 3.53% בסל התשומות, ועוד 4% שמתווספים בעקבות דחיית העלאת המחיר של 2023.
היו"ר ביטן אמר בתגובה כי מרוב דחיות של צווים כבר לא יודעים מה הצו אומר, והודיע שיכנס את הוועדה שוב בעניין בעוד 3 חודשים. "הצו הזה צריך להתבטל. אם יש בעיות תקציביות במשרד התחבורה לא יכולים לסגור אותן עם העלאת תעריף. תוך 3 חודשים תביאו פתרון לדבר הזה. לא יכול להיות שהוועדה תלחץ אתכם להביא פתרונות לדברים שהם ברורים מאליהם, מה חשבתם שאני לא אשים לב לזה ולא אשאל שאלות?", סיכם היו"ר ביטן.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה