קריירה ולימודים
מילואים או קריירה? יותר ממחצית מהמשרתים נאלצו לשנות מסלול חיים
דוח חדש של חברת Elevation חושף נתונים מדאיגים על המחיר הכלכלי והתעסוקתי שמשלמים משרתי המילואים מאז ה-7 באוקטובר. הפגיעה בבני הזוג, היחס המצנן מצד המעסיקים, והרצון להשתלב במהפכת ה-AI | כל המספרים
סקר חדש שנערך על ידי Elevation, חברת הכשרה המתמחה בפיתוח מיומנויות מקצועיות וטכנולוגיות המותאמות לצרכי שוק העבודה המשתנה, בחן כיצד שירות המילואים מאז ה-7 באוקטובר השפיע על הקריירה של המשרתים - ברמת היציבות התעסוקתית, ההכנסה וההתפתחות המקצועית. המחקר שנערך באמצעות IPANEL, התבסס על מדגם מייצג של גילאי 25-60, יהודים שאינם חרדים, בהיקף של 3,192 משיבים, ומתוכם נותחו לעומק מעל 600 מילואימניקים שביצעו יותר מ־60 ימי מילואים מאז תחילת המלחמה.
64% מדווחים על פגיעה מקצועית - ובקרב עצמאיים הנתון מזנק ל־88%
64% מהמשרתים דיווחו כי חוו פגיעה מקצועית בהיבט אחד או יותר בעקבות שירות המילואים. הפגיעה השכיחה ביותר נגעה לעיכוב בהתפתחות מקצועית או בקידום, אך דווח גם על פגיעה ביציבות ובהכנסה. בקרב עצמאיים בלטה במיוחד הפגיעה הכלכלית, כאשר 64% מהם דיווחו על פגיעה בהכנסה או בהיקף העבודה ושיעור המדווחים על פגיעה כלשהי הגיע ל-88%.
אבי שניר מנכ"ל Elevation: "לתעסוקה בשנת 2026 גוונים רבים- עצמאיים, בעלי עסקים, שכירים- כולם חוו פגיעה משמעותית עקב שירות המילואים. בקרב השכירים, לא רק פיטורים הם פגיעה- עיכב בקידום, אי העלאת שכר, צמצום סמכויות- כל אלו נכנסים תחת פיטורים שקטים שחוו רבים מהמשרתים."
יותר ממחצית שינו כיוון: 53% ביצעו שינוי תעסוקתי מאז השירות ו- 53% סבורים שהמדינה לא סיפקה פתרון מספק
53% ממשרתי המילואים דיווחו כי ביצעו שינוי כלשהו בעבודתם בעקבות השירות. 17% שינו את הסטטוס התעסוקתי שלהם, ו־37% נוספים ביצעו שינוי פנימי בתוך החברה. בקרב מי ששינו סטטוס תעסוקתי, 22% הפחיתו היקף שעות, 20% שינו תחום עיסוק ו־18% נותרו באותו תחום במבנה תעסוקתי שונה.
מבין מי שנותרו באותו סטטוס אך ביצעו שינוי פנימי, 44% החליפו תפקיד ו־25% הפחיתו שעות עבודה. לצד השינויים שבוצעו בפועל, 17% נוספים ציינו כי שקלו שינוי אך לא מימשו אותו. גם בקרב מי שלא שינו בפועל ניכרת בחינה מחודשת של מסלול הקריירה, כאשר 37% ביצעו שינוי אחד לפחות, ובולט במיוחד שיעור השוקלים שינוי תחום עיסוק. הסיבה המרכזית לשינוי או בחינת הנושא הייתה רצון להגדלת הכנסה, ולצידה בלטו שחיקה נפשית וצורך באיזון בין עבודה לבית.
באשר למענה מצד המדינה לפגיעה התעסוקתית, רק 10% סבורים כי ניתן מענה מלא, 34% הגדירו את המענה כחלקי ו-53% ציינו כי המענה לא היה מספק או שלא ניתן כלל. בקרב עצמאיים שיעור הסבורים כי המענה לא היה מספק גבוה אף יותר.
חשוב לציין כי מהמחקר עולה שהיקף הפגיעה גבוה יותר ככל שמספר שימי השירות גבוה יותר, ותופעה זו ניכרת במגוון היבטים תעסוקתיים. בנוסף, גם בקרב קצינים נרשמו שיעורי פגיעה גבוהים יותר, בין היתר על רקע משך שירות ארוך יותר בממוצע.
אבי שניר מנכ"ל Elevation: כמו בשדה הקרב, כך גם בפגיעה התעסוקתית- המפקדים בראש. זה לא רק מספר ימי השירות, אלא האחריות הכללית שבאה לידי ביטוי בימים רבים מעבר לימי השירות בפועל. 90% מהמשרתים סבורים שהמדינה נכשלה במתן מענה מלא לפגיעה התעסוקתית- נתון שאומר הכל.
ההשפעה חורגת מהפרט: 55% מדווחים על פגיעה בקריירת בן או בת הזוג
השפעת השירות אינה מתמצה במשרתים עצמם. 55% מהמילואימניקים דיווחו כי גם הקריירה של בן או בת הזוג נפגעה בעקבות שירות המילואים, כאשר שיעור ועוצמת הפגיעה עולים בהתאם למספר ימי השירות. במקביל, 33% מהשכירים ציינו כי יחס המעסיק כלפיהם היה שלילי יותר בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה, לעומת 15% שציינו יחס חיובי יותר ו־52% שלא חוו שינוי. לאחר יותר מ-120 ימי מילואים נרשמת עלייה בשיעור המדווחים על יחס שלילי.
אבי שניר מנכ"ל Elevation: "לציבור המשרת צריך להתייחס כמשקי בית. אין ואקום- כשאחד מבני הזוג בשירות, השני נמצא בעומס לא סביר שבהכרח פוגע בהיבטים התעסוקתיים שלו. אנחנו מבינים שהדרישה מהמעסיקים עצומה, אבל כששליש מהמשרתים חווים יחס שלילי מהמעסיקים- המדינה צריכה להבין שהיא חייבת לטפל גם בהיבט הזה".
60% מבקשים לרכוש מיומנויות AI
לצד תמונת הפגיעה והשינויים, עולה גם מגמה של הסתגלות ומבט קדימה. 87% מהמשרתים הביעו עניין ברכישת לפחות מיומנות מקצועית אחת חדשה במחשבה לטווח ארוך ו - 60% ציינו כי הם מעוניינים ברכישת ידע בכלי AI יותר מכל תחום אחר שנבדק. הנתונים משקפים רצון לחזק יציבות תעסוקתית ולהתאים את סל הכישורים למציאות מקצועית משתנה.
לצד תמונת הפגיעה והשינויים, עולה גם מגמה של הסתגלות ומבט קדימה. 87% מהמשרתים הביעו עניין ברכישת לפחות מיומנות מקצועית אחת חדשה במחשבה לטווח ארוך ו - 60% ציינו כי הם מעוניינים ברכישת ידע בכלי AI יותר מכל תחום אחר שנבדק. הנתונים משקפים רצון לחזק יציבות תעסוקתית ולהתאים את סל הכישורים למציאות מקצועית משתנה.
אבי שניר מנכ"ל Elevation: "בזמן שבועת ה AI התפוצצה, על משרתי המילואים התפוצצו דברים אחרים בעזה ובצפון. כדי לגשר על הפערים שנוצרו בזמן הלחימה אנחנו חייבים לסייע להם מקצועית להיות במקום אליו היו מגיעים לולא השירות- זה בא לידי ביטוי בעיקר בשינויים שה AI הניע בתפקידים ובכישורים מסוימים".
עוד ב-
אבי שניר מנכ"ל Elevaition: "משרתי המילואים נמצאים בקריסה תעסוקתית. אנחנו נלחמים גם היום, ובשניה שיש לנו כדי להתעדכן בחדשות אנחנו מבינים שבמקום לדאוג לגיבורי המלחמה, הממשלה מעבירה מאות מיליוני שקלים במחטף לציבור המשתמט מחובותיו במדינה. המצב הזה לא יכול להמשיך- רגע לפני קריסה כללית המדינה צריכה להקצות תקציבים אמיתיים לטובת שיקום תעסוקת משרתי המילואים".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



