כסף וצרכנות
התוכנית שתחסוך למשק 1.12 מיליארד שקל: מה יקרה למזון שלנו?
המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות השיקו תוכנית ראשונה מסוגה להפחתת אובדן מזון ב-25% עד 2050, כולל הקמת מערכים אזוריים למזון אבוד (מאמו״ת). בחמש השנים הקרובות צפוי יישומה למנוע 670 אלף טונות מזון ולחסוך מאות מיליוני שקלים בשנה
המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות השיקו השבוע את התוכנית הלאומית הראשונה בישראל לצמצום אובדן ובזבוז מזון. בטקס חגיגי שנערך בבית מצילות המזון בירושלים, בהשתתפות השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, הוצגה תוכנית רחבת היקף הכוללת מהלך חדשני – הקמת מאמו״ת, מערכים אזוריים למזון אבוד, שימנעו בזבוז מזון בקנה מידה אזורי וישלימו את מערכי ההצלה הקיימים.
התוכנית מציבה שני יעדים מרכזיים: הפחתה של 25% עד 2050 בתרחיש מתון, והפחתה של 50% בתרחיש מתקדם. בחמש השנים הראשונות צפוי יישום התוכנית למנוע כ-670 אלף טונות מזון אבוד, לחסוך כ-343 מיליון שקלים בשנה בעלויות טיפול בפסולת ולהניב תועלת משקית נטו של כ-452 מיליון שקלים.
ההשקעה הממשלתית הנדרשת ליישום התוכנית בשנים 2026–2030 עומדת על כ-220 מיליון שקלים – מחצית מהסכום תוקדש למניעה, 36% להצלת מזון והשאר לפעולות רוחביות. לפי המשרד להגנת הסביבה, התועלת המצרפית למשק תעמוד על כ-1.12 מיליארד שקלים.
התוכנית כוללת חמישה מהלכים מרכזיים: הנגשת מידע ושיפור תאריכי תפוגה, קידום רגולציה למניעת יצירת עודפים, חינוך והסברה לשינוי התנהגות, הרחבת הצלת מזון באמצעות מנגנונים לוגיסטיים והקמת מאמו״ת אזוריים, וכן סנכרון ותיאום להפניית עודפים לתרומה או לתעשייה. בנוסף, תוקם תשתית מדידה ודיווח ממשלתית שתאפשר מעקב אחר ההתקדמות ושקיפות לציבור.
עוד ב-
בישראל נזרקים מדי שנה כ-2.6 מיליון טונות מזון בשווי כ-23 מיליארד שקלים – מתוכם 44% בני הצלה – בעוד למעלה משני מיליון אזרחים חיים באי-ביטחון תזונתי. התוכנית החדשה נועדה לתת מענה מערכתי לאתגר זה, תוך שיתוף פעולה בין־משרדי ורב־מגזרי, ותוך דגש על חדשנות, מחקר ופיתוח טכנולוגיות להפחתת בזבוז המזון.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



