כסף וצרכנות

ביטוח לאומי מרחיב את המענקים משמעותית: זו הבשורה לזכאים

לא רק הקצבה החודשית: מקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי עשויים להיות זכאים להנחות בחשמל, ארנונה, תחבורה ציבורית, מים, מסים, דיור ושירותי בריאות. אלו ההטבות המרכזיות ומי זכאי להן
ביטוח לאומי (צילום shutterstock, פלאש 90/ יונתן זינדל)
רבים ממקבלי הקצבאות מהביטוח הלאומי מתמקדים בגובה התשלום החודשי, אך בפועל הם עשויים להיות זכאים גם למגוון רחב של הנחות והטבות בשווי של אלפי שקלים בשנה. מדובר בזכויות הניתנות באמצעות משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, חברות ממשלתיות וגופים ציבוריים, כאשר בחלק מהמקרים הן מוענקות באופן אוטומטי, ובמקרים אחרים יש להגיש בקשה ייעודית לגוף הרלוונטי.
הביטוח הלאומי מעביר לגופים השונים את רשימות הזכאים, אך מדגיש כי האחריות למימוש ההטבות ולמתן השירות היא של כל גוף בנפרד. לכן, מי שסבור כי הוא זכאי להטבה שאינה ניתנת לו, נדרש לפנות ישירות לגוף המעניק אותה.
התחבורה הציבורית: עד 50% הנחה – ובחלק מהמקרים נסיעה ללא תשלום
אחת ההטבות המשמעותיות ביותר היא בתחום התחבורה הציבורית. מקבלי קצבאות נכות, נכות מעבודה, נפגעי פעולות איבה ומקבלי קצבת שארים זכאים ל-50% הנחה בתעריפי הנסיעה, לאחר עדכון פרופיל הזכאות ברב-קו או באפליקציות התשלום.
גם נשים בגיל 62–67 זכאיות להנחה זו, בעוד שאזרחי ישראל מגיל 67 ומעלה זכאים לפטור מלא מתשלום בתחבורה הציבורית, לאחר עדכון פרופיל "זהב-קו".
חשבון החשמל: הנחה של 50% לזכאים
מספר קבוצות של מקבלי קצבאות עשויות ליהנות מהנחה של 50% עבור 400 קוט"ש הראשונים בחשבון החשמל החודשי. בין הזכאים נמנים, בהתאם לתנאים שנקבעו, מקבלי הבטחת הכנסה, הורים לילדים המקבלים קצבת ילד נכה, מקבלי גמלת סיעוד ברמות מסוימות, מקבלות דמי מזונות ונפגעי פעולות איבה.
ברוב המקרים ההנחה מועברת באופן אוטומטי, אך היא מותנית בכך שחשבון החשמל רשום על שם הזכאי ובתעריף ביתי.
ארנונה, מים ומסים: עוד שורה של הקלות
לצד ההנחות בחשמל, זכאים רבים יכולים ליהנות גם מהנחות בארנונה, כאשר שיעור ההנחה נקבע על ידי הרשות המקומית ובהתאם לכללי הזכאות שלה.
בנוסף, קבוצות שונות של זכאים מקבלות תוספת של עד 3.5 מ"ק מים בחודש בתעריף הנמוך. גם כאן, במקרים רבים ההטבה מוענקת באופן אוטומטי לאחר שהביטוח הלאומי מעביר את פרטי הזכאים לרשות המים.
בתחום המסים קיימות הטבות נוספות, ובהן מענק הכנסה (מס הכנסה שלילי) לעובדים העומדים בתנאי ההכנסה, פטורים ממס הכנסה במקרים הקבועים בחוק, שתי נקודות זיכוי במס להורים במקרים מסוימים והנחות במס רכישה לזכאים העומדים בתנאים שנקבעו.
דיור, בריאות ושיקום
מקבלי קצבאות שונים עשויים להיות זכאים גם לסיוע בשכר דירה או בדיור ציבורי באמצעות משרד הבינוי והשיכון, בכפוף לעמידה בתנאי הזכאות.
בתחום הבריאות קיימות זכויות נוספות, ובהן טיפולי שיניים במסגרת סל הבריאות לאזרחים ותיקים בני 72 ומעלה, פטור מהשתתפות עצמית עבור שירותים רפואיים מסוימים למקבלי קצבאות נכות, סיוע במימון מכשירי שיקום וניידות ותוכניות שיקום שונות.
הטבות ייעודיות למשפחות, ילדים ונפגעי איבה
הורים לילדים המקבלים קצבת ילד נכה עשויים להיות זכאים גם למימון סייעת במערכת החינוך, תג חניה לנכה במקרים המתאימים, תוכניות רווחה, הקלות במסים, פטור מאגרות מסוימות וזכויות נוספות.
מקבלי הבטחת הכנסה יכולים להיות זכאים להנחות במעונות יום, לסיוע בהכשרה מקצועית, להנחה של 50% בדמי השימוש הקבועים של בזק ולהטבות נוספות.
גם מקבלי גמלת סיעוד, מקבלי דמי מזונות ונפגעי פעולות איבה נהנים ממגוון זכויות ייעודיות, ובהן סיוע בדיור, הנחות בארנונה, בחשמל ובמים, תג חניה לנכה, זכויות בבנקים, הטבות בתחום המקרקעין והקלות נוספות, בהתאם לתנאי הזכאות שנקבעו לכל קבוצה.
בביטוח הלאומי מזכירים כי לא כל ההטבות ניתנות באופן אוטומטי. בעוד שחלק מההנחות מועברות ישירות על סמך המידע שמועבר לגופים השונים, הטבות אחרות מחייבות פנייה יזומה והגשת בקשה. לכן, מומלץ לכל מי שמקבל קצבה לבדוק אילו זכויות עומדות לרשותו ולוודא שהוא מממש את מלוא ההטבות שלהן הוא זכאי.
תגובות לכתבה(11):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    הזייה
    אנונימי 08/2026/04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מצחיק , טיפולי שיניים אך ורק לגיל 72 ומעלה בסל הבריאות, ואיפה הקאצ' , אין הרבה בגיל הזה שילכו לדרוש את ההטבה הזאת , אז הם לא מפסידים הרבה , ומה עם שאר הגילאים , ואין צורך להתלהב , עצם העובדה שלא חשפתם את נתוני האפשרות לקבל הטבות אלה ,כבר אומר דרשני, כמו שהעלו את "האחוזי הנחה כביכול" ככה הרף בביטוח לאומי עולה , כי מישהו עם 65% אי כושר לא יקבל הטבות כאלה , רק לא לשלם טופס 17 זה הכל , וגם מהצד השני ביטוח לאומי לוקח את הכסף הזה בתשלום (לפי טענתכם "מענק") הקצבה , מורידים מס בריאות , שעד היום לא הבנתי מה זה נותן , וזה בנוסף לתשלום החודשי לקופת החולים , בקיצור , ביטוח לאומי לא נותן כלום , אנשים חיים עם קצבה עלובה של 2700 אחרי הורדות כמובן לחודש שלם , במדינה הכל כך "נהדרת" שלנו , ועם יוקר המחיה , ועם מחירי הדירות להשכרה הגבוהים מאוד , וכו' וכו' וכו' וכו' , אבל איך אתם אוהבים ליפות הכל בכתבה אחת , הזייייהההההההה
    סגור
  • 9.
    ביטוח לאומי
    משה 08/2026/04
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סוף סוף מבינים תצורך
    סגור
  • 8.
    ממש חידוש
    מנחם 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    2 0
    גילו דברים ,שכולם יודעים.חשבת כבר ידברו על העלאת קיצבת או משהו כזה אבל טעיתי.רקטוחנים
    סגור
  • 7.
    זה שקר
    אבי רובנשטיין 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני נכה לצמיתות ומגדל 3 נכים ולא מקבל שום הנחה בחשמל
    סגור
  • 6.
    גיא פלג
    רפאל 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    0 1
    גיא פלג החלאה עוכר ישראל שנוא העם
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    מענקים נהדרים (ל"ת)
    ביטוח לאומי 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    מגיע למי שצריך (ל"ת)
    הנחות 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 3.
    מושב נוה מיכאל 19
    ניסים צח יצחקי 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם הקצבה מגיעה לי
    סגור
  • 2.
    למה צריך להיות נכה 100 % כדי לקבל הנחה
    יוכי 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הקצבה של נכים עלובה ומשפילה דיי לאמלל אותנו
    סגור
  • נכות
    נינו 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כי זה החוק 0 למה שתקבל סתם 0
    סגור
  • 1.
    טוב לדעת
    כל הכבוד 08/2026/03
    הגב לתגובה זו
    3 0
    לא שמעתי על זה עד עכשיו
    סגור