השוק
הכלכלן הבכיר: הכלכלה הישראלית מפתיעה בענק, זה התחום ששובר שיאים
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטול ופוננסים, ערך סקירה כלכלית, בה ניתח את הנתונים המפתיעים בכלכלה הישראלית לאחרונה: "הגירעון מתמתן, ההכנסות ממסים ממשיכעות הפתיע ויתרות המט"ח של בנק ישראל ממשיכות לשבור שיאים"
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, ערך את הסקירה השבועית שלו בה נגע במספר נושאים בוערים בכלכלות העולם וכמובן גם כאן בישראל.
ב-2025 שוקי האג"ח המפותחים חווים תנודתיות חריגה, על רקע שילוב של האטה בצמיחה, אינפלציה עיקשת, משברים פוליטיים וגירעונות מתמשכים. צרפת, יפן ובריטניה מובילות את העליות בתשואות הארוכות, לרמות הגבוהות ביותר מאז סוף שנות ה-90.
המשותף לשלושתן הוא עלות שירות חוב הולכת וגדלה, לצד קושי פוליטי ליישם תוכניות אמינות לצמצום הגירעון. יש לציין שהירידה בתשואות אג"ח בארה"ב בסוף השבוע האחרון תרמה לתיקון חלקי גם בשווקים אחרים.
ראש ממשלת צרפת הפסיד אמש כצפוי בהצבעת האמון בממשלתו, זאת בשל העובדה שמפלגות האופוזיציה מחזיקות ברוב בפרלמנט (בצרפת הנשיא הוא שקובע את זהות ראש הממשלה). ההצבעה התקיימה במסגרת ניסיוני לצמצם את הגירעון לשנת 2025 מ‑5.5% ל-4.5%, במטרה להתחיל להפחית את החוב הציבורי הגבוה.
כעת עומדות בפני הנשיא מספר אפשרויות: למנות ראש ממשלה ממפלגתו, שיחזיק בשליש בלבד מהמושבים בפרלמנט; למנות ראש ממשלה מהאופוזיציה; להכריז על בחירות חדשות; להתפטר (לא יקרה). כל אחת מהאפשרויות מגבירה את אי-הוודאות הפוליטית והפיסקלית במדינה.
ביפן ראש הממשלה סיים את תפקידו כאשר הודיע שיתפטר, על רקע ביקורת ציבורית על האינפלציה הגבוהה והכישלון של מפלגתו בבחירות האחרונות, שהובילו לממשלה צרה המתקשה ליישם מדיניות. ראש הממשלה הבא צפוי להגיע מאותה מפלגה, אך טרם ברור אם יצליח להחזיר את אמון המשקיעים ולחזק את יציבות הממשל.
למרות העלייה בתשואות אג"ח באירופה, אנו מעריכים כי ביום חמישי הקרוב הבנק המרכזי בגוש האירו ישאיר את הריבית על 2.0% (ריבית הפיקדונות) בפעם השנייה ברציפות. ההחלטה נתמכת ביציבות האינפלציה סביב גבולות היעד: האומדן הראשוני לאוגוסט הראה עלייה קלה ל-2.1%, בעוד אינפלציית השירותים המשיכה להתמתן ל-3.1% - הרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת 2022.
להערכתנו, התייצבות האינפלציה סביב היעד תוביל לכך שהנגידה צפויה לאותת כי הריבית תיוותר ללא שינוי גם בהחלטה הבאה. ייתכן שתתייחס לעלייה האחרונה בתשואות אג"ח של צרפת, במיוחד לנוכח כהונתה הקודמת כשרת האוצר שם, אך תדגיש כי העלייה אינה חריגה וכי מצבה הפיסקלי של צרפת רחוק ממשבר.
בארה"ב - נתוני שוק העבודה בארה"ב שהתפרסמו בימים האחרונים המשיכו להיות חלשים מהציפיות, והשווקים מתמחרים כבר כמעט שלוש הפחתות ריבית עוד השנה - תוואי מהיר מאוד.
נתוני מדד המחירים לצרכן לאוגוסט, שיתפרסמו ביום חמישי, יהיו במוקד. בארה"ב דוח התעסוקה (הראשוני) לאוגוסט היה חלש מהציפיות, אם כי פחות מהחודש הקודם. נוספו 36 אלף משרות חדשות בסקטור הפרטי, ונתוני החודשים הקודמים עודכנו כלפי מטה.
במקביל, שיעור האבטלה עלה קלות ל-4.3% (לעומת 4.25% בחודש הקודם), וקצב עליית השכר השעתי התמתן ל-3.7% - עדיין מהיר מקצב האינפלציה. נתוני המשרות הפנויות ליולי הצביעו על ירידה לכ-7 מיליון, כך שהיחס בין מספר המשרות הפנויות למספר המובטלים ירד לראשונה זה ארבע שנים מתחת ל-1 - אינדיקציה נוספת להיחלשות לחצי השכר.
למרות ההאטה בשוק העבודה, כלכלת ארה"ב ממשיכה לצמוח, כך גם על פי מדד מנהלי הרכש לענפי השירותים (ISM) לאוגוסט, שעלה ל-52 נקודות מעל הצפי, בהובלת גידול בהזמנות חדשות.
נתוני שוק העבודה החלשים מהווים אישור כמעט חד-משמעי לכך שהבנק המרכזי יפחית את הריבית ביום רביעי הבא, כאשר תשואת האג"ח לשנתיים ירדה לשפל של כשלוש שנים. עם זאת, להערכתנו הנתונים אינם מצדיקים הפחתה חדה יותר, במיוחד כאשר מחירי הנכסים קרובים לשיא, אין עלייה בפיטורים, האינפלציה עדיין מעל היעד והשפעת המכסים על המחירים רק בתחילתה.
לאור זאת, נתוני מדד המחירים לצרכן לאוגוסט, שיתפרסמו ביום חמישי, יהיו במוקד. ההערכות הן שהאינפלציה הכללית תעלה ל-2.8% (בהובלת מחירי טיסות ונופש), בעוד אינפלציית הליבה תיוותר סביב 3%. האינפלציה ה"דביקה", שנותרה מעל היעד, מחזקת את הערכתנו כי הסיכוי לראות שלוש הפחתות ריבית עד סוף השנה אפשרי אך לא גדול - תרחיש שהשווקים כבר מתמחרים בהסתברות גבוהה.
בסין נמשכת מגמת הגיוון ביעדי היצוא, אך הקצב עדיין אינו מספיק כדי לפצות על הירידה ביצוא לארה"ב. נתוני היצוא של סין באוגוסט אכזבו, עם גידול מתון מהצפוי של 4.4% בהשוואה לאוגוסט אשתקד. הירידה ביצוא לארה"ב הייתה הגורם המרכזי - ירידה של כשליש ב-12 החודשים האחרונים, גם כתוצאה ממדיניות המכסים של הנשיא וההאטה בביקושים.
כתוצאה מכך מנסות החברות הסיניות לגוון את שווקי היעד, והיצוא למדינות אסיה, אירופה ואפריקה צמח בקצב דו-ספרתי בשנה האחרונה. עם זאת, הגידול לא מספיק כדי לפצות על הירידה החדה ביצוא לארה"ב. היצוא מהווה מנוע צמיחה מרכזי של סין בשנים האחרונות, במיוחד לנוכח חולשת שוק הנדל"ן והצמיחה המתונה בצריכה הפרטית. גם נתוני היבוא מחזקים את התמונה הזו, כאשר בתקופה המקבילה היבוא עלה ב-1.3% בלבד - עדות לכך שהביקוש המקומי נותר חלש מהצפוי.
בארץ: הכנסות המדינה ממסים ממשיכות להפתיע לחיוב זה החודש השלישי ברציפות, והגירעון כאחוז מהתוצר מתמתן. במקביל, יתרות המט"ח של בנק ישראל ממשיכות לשבור שיאים, ובמוקד השבוע גם אצלנו יעמוד מדד המחירים לצרכן.
באוגוסט עמדו הכנסות המדינה ממסים על כ-43 מיליארד שקל (ללא מע"מ יבוא ביטחוני) - נתון גבוה המעיד על המשך צמיחה בפעילות הכלכלית. מדובר בעלייה של כ-18% לעומת אוגוסט אשתקד, שהם כ-11% במונחים ריאליים בניכוי שינויי חקיקה. בעוד שצד ההכנסות ממשיך להפתיע לחיוב זה החודש השלישי ברציפות, גם צד ההוצאות נותר גבוה ועמד על כ-53 מיליארד שקל באוגוסט, בדומה לממוצע בחצי השנה האחרונה.
כתוצאה מכך ירד הגירעון ב-12 החודשים האחרונים ל-4.7% מהתוצר, להערכתנו הוא צפוי לשוב ולעלות ברבעון האחרון של השנה גם לאור המשך העלייה בהוצאה הביטחונית.
ביום שני הקרוב יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט. אנו צופים עלייה של כ-0.7%, בהובלת עלייה עונתית במחירי הנופש, השכירות, ובעיקר עלייה דו-ספרתית במחירי הטיסות. אף שהמדד צפוי להיות גבוה, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים צפויה לרדת מתחת ל-3%.
כמעט מיליון ישראלים טסו לחו"ל באוגוסט. סנטימנט החברות השתפר, אם כי בקצב מתון.
סנטימנט החברות בישראל המשיך להשתפר באוגוסט, אם כי בקצב מתון יותר לעומת יולי, כך לפי סקר מגמות בעסקים של הלמ"ס. השיפור נרשם בכל הענפים למעט מלונאות.
סנטימנט החברות בישראל המשיך להשתפר באוגוסט, אם כי בקצב מתון יותר לעומת יולי, כך לפי סקר מגמות בעסקים של הלמ"ס. השיפור נרשם בכל הענפים למעט מלונאות.
עוד ב-
במקביל, על אף המחירים הגבוהים והירידה בהיצע הטיסות של החברות הזרות, באוגוסט יצאו לחו"ל כמעט מיליון ישראלים - הנתון החודשי הגבוה ביותר מאז קיץ 2023. לעומת זאת, מספר התיירים הנכנסים נותר מאכזב: אמנם באוגוסט המספר הוכפל בהשוואה לקיץ שעבר, אך עדיין מדובר בכ-40% בלבד מהיקף הכניסות בקיץ 2023.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



