השוק

אחרי הקריסה: החברה חושפת חובות נוספים של 100 מיליון שקל

שבוע אחרי שצנח שווי האג"ח ב-50%, הנאמן של מחזיקי החוב גילה בארה"ב שתי הלוואות שלא הופיעו בשום מסמך לפני ההנפקה - והן משועבדות על נכסים שאמורים לשמש בטוחה למשקיעים הישראלים. האם זה אומר שהכסף אבוד, או שיש בכל זאת תקווה לבעלי האג"ח?
הבורסה לניירות ערך בתל אביב (צילום shutterstock)
לפני שבוע, כשפרשת חברת מחנות הקיץ סימד הולדינגס התפוצצה, החשש הגדול נשמע עדיין כללי ומעורפל: ייתכן שאותם נכסים שועבדו פעמיים, גם למחזיקי האג"ח הישראלים וגם לנושים אחרים. עכשיו לחשש הזה יש שמות ומספרים, והם לא נעימים.
הנאמן למחזיקי האג"ח עדכן כי בדיקות שערכו עורכי הדין שלו בארה"ב חשפו שתי הלוואות נוספות שלחברה יש אליהן חשיפה - הלוואות שלא הופיעו בחוות הדעת ובמכתבי הנאותות שהוצגו למשקיעים לפני גיוס האג"ח בדצמבר. שתיהן מגובות, לכאורה, בשעבוד מסוג UCC על "כלל נכסי החייב", כלומר שעבוד רחב שחל על חברות בנות שלמות.
ההלוואה הראשונה, בהיקף של כ-18 מיליון דולר, ניטלה מגוף מימון בשם Union Credit Federal Visions עבור נכס שבבעלות האחים שאבסלס, בעלי השליטה, ולא תחת החברה עצמה.
הבעיה: נכס בשם לוקנדה, שכן שייך לסימד, נרשם כערב או כלווה משותף. הלווה העיקרית היא חברה שמחזיקה במלון בשווי מוערך של כ-27 מיליון דולר, וכל עוד המלון פעל, התשלומים שולמו כסדרם. אלא שאותה חברה כבר נכנסה להליכי חדלות פירעון בניו ג'רזי יחד עם שאר נכסי הבעלים.
ההלוואה השנייה, כ-15 מיליון דולר, הועמדה על ידי גוף מימון בשם Newtek כנגד שורה של נכסים בשליטת הבעלים, ובהם מחנות שאינם משועבדים כלל למחזיקי האג"ח. כאן מסתתר הקאץ' האמיתי: בין הנכסים בהלוואה נכללת גם חברת התפעול של באנר - נכס שדווקא כן משועבד לטובת מחזיקי החוב.
מדובר בסך הכל בהלוואות בסך של כ-33 מיליון דולר, שהם קרוב ל-100 מיליון שקל נוספים.
לפי הבדיקה המשפטית שמסר הנאמן, לטובת מחזיקי האג"ח רשומות משכנתאות על הקרקע של כל 16 הנכסים, והן אף מגובות בביטוח כותרת (Title Insurance). במילים פשוטות: על הנדל"ן עצמו - האדמה והמבנים - נראה שיש למשקיעים הישראלים קו הגנה ממשי.
הבעיה היא בשכבת התפעול. בנכסי לוקנדה ובאנר, שבהם מתנהלת פעילות עסקית בנפרד מהקרקע, ייתכן שתתעורר יריבות מול שעבודי ה-UCC. כלומר, על תזרים ההכנסות והפעילות השוטפת עלולים נושים אמריקאים לטעון לזכות קודמת. זה בדיוק התרחיש שמידרוג חששה ממנו כשהורידה את הדירוג לרמת כשל פירעון והעריכה שיעור שיקום של 35% עד 65% בלבד.
מעבר לדרמה, השאלה הגדולה היא איך הלוואות בהיקף כזה לא צצו בהליך הבדיקה לפני ההנפקה. החברה עצמה פנתה לסמנכ"ל הכספים, לחברת הניהול בארה"ב וליועצים המשפטיים שהכינו את חוות הדעת, כדי להבין מדוע המידע לא דווח. אם יתברר שהיה כשל בבדיקת הנאותות, ייתכן שייפתח פתח לתביעות נגד גורמים שליוו את הגיוס.
ובינתיים, החשיפה לסימד מרוכזת אצל מור, מיטב, מגדל, ילין לפידות והראל - כלומר חלק מכספי הפנסיה והחיסכון של הציבור הרחב. מחר אמור דירקטוריון הבורסה לדון בעתיד המסחר באג"ח. ההגנה על הקרקע נותנת בגדר תקווה, אבל המאבק האמיתי על הכסף עוד לפניהם, והוא יתנהל במגרש הביתי של הנושים האמריקאים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה