אוכל

מזון על ומקור צמחי לחלבון: כל מה שלא ידעתם על המאכל האהוב

חומוס הוא אחד המזונות המזוהים ביותר עם התזונה הישראלית וכחלק מהתזונה הים תיכונית שידועה כבריאה, מאריכת חיים ואנטי דלקתית. לכבוד יום החומוס הבינלאומי, שאלנו את אורטל ברובין-חן, רכזת תחום הנטורופתיה של כללית רפואה משלימה, כיצד ניתן לשלב אותו בתזונה באופן בריא?
אורטל ברובין-חן | 
חומוס גרגרים (צילום unsplash)
חומוס הוא מזון על והוא מהווה מקור צמחי לחלבון, במיוחד כשהוא משולב לצד דגנים מלאים כמו פיתה מכוסמין מלא או טורטיה ביתית מכוסמת ירוקה ואפילו כתוספת גרגרים מבושלים מעל לתבשיל אורז מלא או סלט. חומוס מכיל סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים. מלבד זאת, הערך הגליקמי שלו איננו גבוה. כלומר, המהירות שבה הוא מעלה את רמת הסוכר בדם, נמוכה. 
לצד היתרונות בחומוס כקטנייה שמבשלים בבית ואוכלים כגרגרים שלמים או כחלק ממרח ביתי, צריכת חומוס כממרח קנוי, מפחיתה משמעותית את היתרונות הבריאותיים. לממרחים הקנויים מוסיפים אחוז גבוה של שמנים צמחיים באיכות נמוכה, לרוב סויה. בנוסף, כדי לאפשר חיי מדף ארוכים יחסית לקטנייה שנוטה להתקלקל בקלות, לממרח הקנוי מוסיפים חומרים משמרים. אכילת חומוס לצד פיתות מקמח חיטה לבן, תעלה את הערך הגליקמי ללא תחושת שובע לאורך זמן. 
תופתעו כנראה לגלות כמה קל להכין ממרח חומוס ביתי. המשקיעים ישרו גרגרי חומוס יבשים ללילה, יבשלו עד ריכוך. ניתן גם להשתמש בגרגרי חומוס קפואים או אפילו משומרים. נכון, זה לא 100% כמו להתחיל מאפס עם גרגרים יבשים אבל רוב היתרונות הבריאותיים נשמרים ובוודאות בריא יותר ממרח קנוי.
 עדיף לבחור גרגרים ששומרו ללא חומר משמר ובאריזה ללא BPA. לרוב מוצרים כאלו יכילו רמה גבוהה של נתרן. אפשר להיפתר מחלק ממנו על ידי שטיפה חוזרת של הגרגרים מתחת לזרם מים תוך כדי שהגרגרים במסננת. לגרגרים מוסיפים טחינה גולמית, נעדיף מלאה, כדי ליהנות מרמות ברזל גבוהות, מיץ לימון, מעט מלח, שום ומים, עדיף ממי הבישול של הגרגרים וטוחנים למרקם הרצוי. המנה נשמרת במקרר עד 3 ימים. 
אופציה נוספת היא קניית מנת חומוס בחומוסיה הקרובה למקום מגוריכם. מכיוון שחומוס נוטה להתקלקל בקלות, הקפידו לקנות חומוס במקום שההיגיינה בו ניכרת, שיש בו תחלופה גבוהה של לקוחות ומשתמש בטחינה כתוספת שומן לחומוס ולא בשמן צמחי זול. 
רוצים להעשיר את המנה בעוד חלבון? אם אינכם טבעוניים, תוכלו להוסיף ביצה קשה למנה. לטבעוניים שמביננו, ברוב החומוסיות אפשר להוסיף היום מנת "שווארמה" מהצומח על בסיס חלבון אפונה מעל למנה ולזכות במנה משביעה, איכותית וטעימה.
 מנות חומוס מחומוסיות לרוב גדולות ממנה ביתית ממוצעת ומכילות ערכים קלוריים גבוהים. לכן, ניתן לחלק מראש את המנה לשני סועדים או לשים בקופסה במקרר חצי מנה שתחכה לכם למחר. בחומוסיות הפועלים הפשוטות ביותר אפשר למצוא היום פיתות מקמח מלא ואפילו מחמצת. 
מלבד זאת, ניתן ליהנות מהגרגרים כנשנוש בארוחת הביניים עם לימון סחוט וכמון מעל או לקלות את הגרגרים עם תבלינים כמו כמון, פפריקה ועוד. המלצה נוספת היא להשתמש בתנור ליצירת נשנוש פציח ובריא שמחליף פיצוחים קלויים וממולחים שמכילים אחוז שומן ונתרן גבוה. תופתעו לגלות כי מי גרגירי החומוס, הנקראים גם כ"אקווה פאבה" מהווים בסיס לקינוחים טבעוניים ומחליפים היטב ביצים ובפרט הקצפה של חלבוני ביצים. 

הכותבת היא אורטל ברובין-חן, נטורופתית N.D ורכזת תחום הנטורופתיה של כללית רפואה משלימה. (צילום: באדיבות המצולמת)
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה