בארץ

רגע לפני הצבעת חוק עונש מוות - בג"צ במכה אנושה לבן גביר: "שערורייה"

בית המשפט העליון הוציא צו ארעי שעוצר את פעילות מדור ההסתות של השר לביטחון לאומי, שאף מיהר לתקוף בחריפות את השופט. במקביל, השר והמערכת הפוליטית כולה נערכים להצבעה הדרמטית מחר על חוק עונש מוות למחבלים

מערכת ice | 
השר איתמר בן גביר (צילום חיים גולדברג/פלאש90)
מכה לשר לביטחון לאומי: בית המשפט העליון הוציא היום (ראשון) צו ארעי המורה על עצירת פעילותו של מדור ההסתות במשטרה שהוקם על ידי השר איתמר בן גביר. על פי הצו, ייאסר על משטרת ישראל לבצע "ניטור יזום" אחר אנשים ספציפיים לצורך גילוי עבירות הסתה וביטוי, מכל טעם שאינו מלמד על חשד ממשי לביצוע עבירה, וזאת בהיעדר אישור מפורש של הפרקליטות.
ההחלטה הדרמטית מגיעה בעקבות עתירה שהוגשה על ידי חברת הכנסת אפרת רייטן ו"מכון זולת". בעתירה נטען כי מדור ההסתות מפעיל למעשה מדיניות של ניטור יזום אחר אזרחים, אך ורק על בסיס שמות של אנשים המוגדרים ככאלו "שמעניינים או מטרידים", ללא כל חשד קונקרטי. מטרת הניטור הזה, כך נטען, היא "לדוג" התבטאויות שונות ולהביא לפתיחה בחקירות פליליות, צעד שמנוגד לדין ולפסיקותיו הקודמות של בג"ץ.
השר בן גביר לא נותר חייב, ותקף בחריפות חסרת תקדים את החלטת בית המשפט העליון ואת השופט יחיאל כשר שחתום עליה. בתגובה זועמת שמסר, כינה בן גביר את ההחלטה "שערורייה", ותהה כיצד ניתן להחליט לסגור את מדור ההסתות דווקא בתקופה מתוחה שכזו, אחרי שרואים ירידה בפיגועים. השר אף הזהיר בחריפות ואמר כי אם כעת יחזרו ההסתות ויחזרו הפיגועים, הדבר "יהיה על הידיים של השופט כשר וחבריו".
במקביל לסערה המשפטית סביב בן גביר, המערכת הפוליטית כולה דרוכה לקראת דרמה נוספת. מליאת הכנסת צפויה לדון מחר בהצעת החוק לעונש מוות למחבלים, שנחשבת לאחד מהחוקים הרגישים והמעוררי מחלוקת הגדולים בדור הנוכחי.
ההצבעה הגורלית מעמידה את הקואליציה והאופוזיציה במבחן פוליטי משמעותי, כשמאחורי הקלעים כבר מתנהלים מגעים קדחתניים וניסיונות לגיוס תמיכה. בעוד שבקואליציה פועלים במרץ כדי להבטיח רוב, באופוזיציה טרם התגבשה עמדה אחידה, וכל מפלגה שוקלת את צעדיה בהתאם לשלל שיקולים ביטחוניים, מדיניים ופוליטיים.
במפלגת ישראל ביתנו כבר מאותתים כי יתמכו בחוק, אך מציבים תנאי דרמטי: נוכחות והצבעה אישית של ראש הממשלה במליאה. במפלגה מבקשים לוודא שהאחריות לחוק כה משמעותי לא תישאר רק בידי חברי הכנסת, אלא תוטל גם על הדרג הבכיר ביותר.
מנגד, במפלגות יש עתיד והמחנה הממלכתי טרם התקבלה החלטה סופית. שתי המפלגות צפויות לקיים דיונים פנימיים בקרוב, ורק לאחריהם יכריעו האם לתמוך, להתנגד או לאפשר חופש הצבעה לחבריהן. גם בקרב יתר סיעות האופוזיציה נשמרת כרגע עמימות זהירה, כאשר חלקן נמנעות בשלב זה מהצהרה פומבית על עמדתן.
בתוך כך מגיעים גם סימני שאלה משמעותיים בתוך הקואליציה עצמה, בעיקר סביב עמדתן של הסיעות החרדיות, שלא בהכרח תומכות במהלך הרגיש. במקביל, נותר לראות האם כלל חברי הכנסת של הליכוד אכן יתייצבו מאחורי ההצבעה ברגע האמת.
הוספת תגובה
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה