נדל"ן ותשתיות

שוק הנדל"ן בשפל: זה הנתון הכי נמוך מזה 20 שנה

לפי סקירת האוצר, מעל 5,300 דירות נמכרו בחודש יוני, אבל כשמשווים את הנתונים לעבר - מקבלים נתונים שלא נראו כאן שנים. וגם: האם הקבלנים צריכים לחשוש ועד כמה זה קשור למלחמה מול איראן?
איציק יצחקי | 
משרדים ירידות (צילום shutterstock, איציק יצחקי)

מה קרה לשוק הנדל"ן בחודש יוני והאם ההאטה נמשכת? שוק הדירות חווה טלטלה ביוני. זו לא רק המלחמה מול איראן שהשפיעה וגרמה למספר העסקאות לצנוח, אלא גם הריבית הגבוהה שמהדהדת ולא ברור האם היא אכן תרד פעמיים השנה, כפי שחלק מהכלכלנים חוזים, וכמובן - עסקת החטופים שבינתיים לא יוצאת לפועל ומשפיעה על סקטורים רבים בשוק, כולל הציפיות לצמיחה ושינויי הריבית.

בחודש יוני נרכשו 5,844 דירות, כולל דירות בסבסוד ממשלתי, הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בחודשי יוני לפחות מאז תחילת שנות האלפיים - כך עולה מנתוני אגף הכלכלן הראשי של משרד האוצר. בהשוואה ליוני אשתקד, זוהי ירידה של 29%, בהמשך לירידות שהחלו בינואר השנה. בהשוואה לחודש הקודם זוהי ירידה של .13%.
כשמנכים את המכירות בסבסוד ממשלתי, עמד סך העסקאות בשוק החופשי על 5,331 דירות - גם כן הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בחודשי יוני לפחות מאז תחילת שנות האלפיים. בהשוואה ליוני אשתקד זו ירידה של 29% וירידה של 12% בהשוואה לחודש הקודם.
בדומה לחודשים הקודמים, מכירות הקבלנים בשוק החופשי הובילו את הירידה במספר העסקאות. באוצר טוענים כי סביר להניח שהמלחמה עם איראן בין ה-13-24 ביוני השפיעה על רמת המכירות הנמוכה, אולם עצם העובדה לפיה מכירות יד שניה ירדו בשיעור מתון משמעותית מזה של הדירות החדשות מלמדת כי מעבר למלחמה תרמו גורמים נוספים לירידה החדה במיוחד במכירות הקבלנים.

אז מה עם המספרים של הקבלנים? מכירות הקבלנים בחודש יוני הסתכמו ב-1,954 דירות, כולל דירות בסבסוד ממשלתי. בהשוואה ליוני אשתקד זוהי ירידה של 46% ובהשוואה לחודש הקודם זוהי ירידה של 18%. בניגוד לאזור המרכז, שם נרשמו נתוני שפל, בתל אביב חלה האטה גדולה ועל כך נרחיב בהמשך.
 


בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי, כלומר פרויקט דירה בהנחה (הגרלה נוספת יצאה לדרך הבוקר) הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי בחודש יוני ב-1,441 דירות בלבד - ירידה חדה של 50% בהשוואה ליוני אשתקד והמשך ישיר לירידות חדות מתחילת השנה, ההולכות ומתעצמות בשלושת החודשים האחרונים מאז נכנסו לתוקף המגבלות שהטיל בנק ישראל על הטבות המימון שמעניקים הקבלנים.

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה