כסף וצרכנות

מי מציע היסטוריה יהודית למכירה תמורת 3 מיליון דולר?

מכירה פומבית שצפויה להתרחש הערב בבית המכירות הפומביות סות'בי'ז מעוררת סערה בקרב יהודים ומלומדים צרפתים, שזועמים על מכירת פריט שערכו לעם היהודי לא יסולא בפז
יאיר מור | 
מכירה פומבית (צילום succo / Pixabay)
בעוד זמן קצר צפויה להיפתח בבית המכירות הפומביות סות'בי'ז בניו-יורק מכירה שמחוללת סערה רבתי בעולם היהודי ובקרב מלומדים בצרפת, כך מדווחת התקשורת היהודית והצרפתית בימים האחרונים.
המכירה, שתתחיל בשעה שש לפי שעון ישראל, כוללת פריט בודד: "מחזור לוצאטו" – מחזור לימים הנוראים שנוצר בבוואריה במאה ה-13 או ה-14. זהו אחד המחזורים העתיקים בעולם, ואחד המסמכים ההיסטוריים הייחודיים ביותר בעולם היהודי, המתעד את הנוסח של תפילות ראש השנה ויום הכיפורים בקהילות אשכנז בכתב יפהפה, לצד ציורים גותיים אופייניים.
המחזור עבר לא מעט ידיים, והגיע מגרמניה, דרך מחוז אלזס, אגם קונסטנס וצפון איטליה, בה היה בבעלות פרשן התנ"ך הרב שמואל דוד לוצאטו, שעל שמו נקרא, ואחרי מותו נמכר לארגון כי"ח (אליאנס) הצרפתי, שהוקם זמן קצר קודם לכן כדי להוות מעין לובי יהודי עולמי מאוחד לטיפול באינטרסים יהודים ברחבי העולם, בדגש על הקמת מוסדות חינוך יהודים.
עתה, מעמיד אותו הארגון, שאמור היה לשמור עליו עבור יהודי העולם בכללותם, למכירה לידיים פרטיות, תמורת סכום שמתחיל מ-3.2 מיליון דולר וצפוי להגיע לטווח שבין 4 ל-6 מיליון דולר.
יהודים בכל רחבי העולם, וגם מלומדים צרפתים, זועמים על המכירה, וטוענים כי מדובר במסמך שערכו לא יסולא בפז ואין להעבירו לידיים פרטיות. מה שמעלה את רמת הזעם הוא הסיבה למכירה: ראשי הארגון אמרו בראיון לבטאון יהודי צרפתי כי הארגון נתון בחובות של מיליון וחצי אירו בשנה בשל משבר כלכלי, ומכירת המחזור היא הדרך הטובה ביותר להבטיח את מימון פעילותו החינוכית לעשור הקרוב. עצומה של מלומדים יהודים וגויים כאחד, שפורסמה בעיתון הצרפתי "לה מונד", התחננה בפני ממשלת צרפת להכריז על המסמך הנמצא בתחומה כ'אוצר לאומי', וכך למנוע את מכירתו – אך הממשלה לא עשתה דבר והמחאה לא עוררה רעש של ממש. במקביל, מספר גורמים קוראים לממשלת ישראל לרכוש את המחזור ולהעבירו למוזיאון ישראל – אך גם מדינת היהודים לא מזדרזת להתערב בעניין.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה