השוק
מלחמת הסחר החדשה של טראמפ: אסטרטגיה חכמה או טעות היסטורית?
המגזר העסקי בארה"ב חצוי בשאלת הטלת המכסים על קנדה, מקסיקו וסין. הוול סטריט ג'ורנל במאמר המערכת: "מלחמת הסחר הטיפשית בהיסטוריה". ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי פי מורגן: "אם זה מוביל לאינפלציה קלה, אבל טוב לביטחון הלאומי – אז שיהיה. תתגברו על זה"

תגובות מעורבות במגזר העסקי בארה"ב להחלטה של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, להטיל מכסים כבדים על ייבוא מקנדה, מקסיקו וסין. במאמר מערכת נוקב הגדיר הוול סטריט ג'ורנל את המהלך כ"מלחמת הסחר הטיפשית ביותר בהיסטוריה". כזכור, בשבת הודיע טראמפ על הטלת מכסים בגובה 25% על יבוא מקנדה (למעט מוצרי אנרגיה ונפט עליהם יוטל מס של 10%) ומקסיקו ו-10% על יבוא מסין. בפוסט ברשת החברתית שבבעלותו Truth Social נימק נשיא ארה"ב את ההחלטה בכך שהמכסים חיוניים בשל "האיום המשמעותי של מהגרים בלתי חוקיים וסמים קטלניים כמו פנטניל, אשר הורגים את אזרחינו".
העיתון השמרני הוול סטריט ג'ורנל תקף את מדיניות המכסים במאמר המערכת שלו וטען כי טראמפ מצדיק אותה בתירוצים קלושים, למעט במקרה של סין. "הנשיא טראמפ יפתח במתקפת המכסים הראשונה שלו בשבת נגד אותם יריבים אמריקאים ידועים לשמצה... מקסיקו וקנדה. הן יספגו מכס של 25%, בעוד שסין, יריבה אמיתית, תספוג רק 10%", נכתב במאמר.
"סמים זרמו לתוך ארה"ב במשך עשרות שנים, וימשיכו לזרום כל עוד אמריקאים ממשיכים לצרוך אותם", נכתב בהתייחס לנימוקיו של טראמפ לנחיצות המכסים. בעיתון מתחו ביקורת חריפה על הנשיא וכתבו כי הוא נראה כמי שחותר לכלכלה אוטרקית שבה ארה"ב מייצרת הכל בעצמה. "ייתכן שהטענה על סמים היא רק תירוץ, שכן טראמפ הבהיר שהוא מחבב מכסים בפני עצמם", נכתב.
כצפוי, טראמפ הגיב למאמר בזעם ובפוסט שפרסם ב-Truth Social כתב כי "לובי המכסים, בראשות הוול סטריט ג'ורנל הגלובליסט והטועה תמיד, מנסה להצדיק את השוד המתמשך של אמריקה מצד קנדה, מקסיקו, סין ומדינות נוספות".
כצפוי, טראמפ הגיב למאמר בזעם ובפוסט שפרסם ב-Truth Social כתב כי "לובי המכסים, בראשות הוול סטריט ג'ורנל הגלובליסט והטועה תמיד, מנסה להצדיק את השוד המתמשך של אמריקה מצד קנדה, מקסיקו, סין ומדינות נוספות".

בראיון ל-CNN הגדיר שר האוצר לשעבר בממשל קלינטון, לארי סאמרס, את המכסים כ"הלם היצע שנגרם במו ידינו" והזהיר כי המהלך יוביל לעליית מחירים ולהקטנת ההיצע, כמו גם לעלייה באינפלציה. גם גרגורי דאקו, הכלכלן הראשי של חברת הייעוץ EY, העריך שהמכסים יוסיפו 0.4% לשיעור האינפלציה, שעומד כעת על 2.9%, ויקטינו את התמ"ג האמריקאי ב-1.5% השנה. לפי מחקר של Yale Budget Lab, הצעד צפוי לעלות למשק בית אמריקאי ממוצע בין 1,000 ל-1,200 דולר בשנה בכוח הקנייה.
סגן הנשיא הבכיר של לשכת המסחר האמריקאית, ג'ון מרפי, מסר בתגובה כי "הנשיא צודק כשהוא מתמקד בבעיות משמעותיות כמו הגבול הפרוץ ומגיפת הפנטניל, אך הטלת מכסים במסגרת הסנקציות לשעת חירום היא חסרת תקדים, לא תפתור את הבעיות האלה ורק תגרום לעליית מחירים עבור משפחות אמריקאיות ולשיבוש שרשראות האספקה".
תעשיית הפלדה, אולי זו שהפעילה את הלחץ הגדול ביותר על תוכניות הגנה, מדברת בשני קולות. קואליציה של יצרנים מקומיים ביקשה בשבוע שעבר מטרמפ להטיל מכסים חדשים על פלדה ואלומיניום ממקסיקו. זאת, כיוון שלטענתם יצרנים ממקסיקו מציפים את השוק האמריקאי בפלדה ואלומיניום תוך הפרת התחייבויות מקסיקניות, ובכך תורמים לסגירה או השבתה של מפעלי ייצור בארה"ב.
"עשרות שנים מדיניות 'הסחר החופשי' הידועה פגעה בבסיס התעשייתי של אמריקה, הרסה את שרשראות האספקה המקומיות, והותירה את העובדים האמריקאים לחסדיהם של ממשלות זרות וחברות רב-לאומיות", מסר זאק מוטל, יו"ר הקואליציה לשגשוג אמריקאי, המייצגת יצרני פלדה, אלומיניום ותחומים נוספים בארה"ב, בהצהרה שפורסמה ביום שבת.
עם זאת, בכירים בתעשייה מסרו לוול סטריט ג'ורנל כי המכסים שהטיל טראמפ על פלדה במהלך כהונתו הראשונה גרמו לעליית מחירים בארה"ב, מה שהקשה על תכנון פרויקטים גדולים ועמידה במסגרת התקציב לאותם פרויקטים.
עוד ב-
ואילו ג'יימי דיימון, מנכ"ל הבנק הגדול בעולם, ג'יי פי מורגן צ'ייס, אמר בשבוע שעבר בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ, כי איומים במכסים יכולים לשמש ביעילות כדי "להביא אנשים לשולחן" ולנהל משא ומתן על תנאי סחר טובים יותר. "מכסים הם 'כלי כלכלי' או 'נשק כלכלי', תלוי באופן השימוש בהם," אמר דיימון ל-CNBC. "אני שם את זה בפרספקטיבה: אם זה מוביל לאינפלציה קלה, אבל טוב לביטחון הלאומי – אז שיהיה. תתגברו על זה."
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה