השוק
הנתון שעלול לדחות את הורדת הריבית בארה"ב, איך מגיבים המשקיעים?
מדד המחירים ליצרן לחודש יולי הפתיע לרעה והעביר את החוזים העתידיים בוול סטריט מעליות לירידות. מה צפוי בהחלטת הריבית הבאה?
המשקיעים בוול סטריט כבר היו כמעט בטוחים שהפד' יוריד את הריבית בהחלטה בחודש הבא, אך המדד שפורסם היום עלול להרוס את התכניות.
מדד המחירים ליצרן לחודש יולי קפץ ב-0.9%, הרבה מעבר לצפי שהיה לעלייה של 0.3%. גם מדד הליבה, שאינו כולל מחירי מזון ואנרגיה, רשם עלייה של 0.9%, בעוד שהתחזיות עמדו על עלייה מתונה יותר של 0.3%.
העלייה החדה במחירי השירותים הייתה אחד הגורמים המרכזיים לזינוק. סעיף השירותים טיפס ב-1.1% ביולי, הקצב המהיר ביותר מאז מרץ 2022. בנוסף, 30% מהעלייה בשירותים נבעה מקפיצה של 3.8% במחירים הסיטונאים של ציוד ומכונות, נתון שמרמז על לחצים במחירים של ציוד לתעשייה, שעשויים להתגלגל בהמשך גם לצרכן הסופי.
התגובה בשווקים לא איחרה לבוא - החוזים על המדדים ירדו מיד לאחר הפרסום והם יורדים כעת עד 0.5%, ותשואות האג"ח הקצרות קפצו, מה שמעיד על שינוי בתפיסת המשקיעים לגבי החלטת הפד' הקרובה בספטמבר. עד לאחרונה, לאחר שמדד המחירים לצרכן (CPI) שפורסם מוקדם יותר השבוע עמד פחות או יותר בציפיות, ההנחה הרווחת הייתה שהפד' יחל להפחית ריבית כבר בהחלטה הקרובה.
אבל הנתון האחרון מערער את ההנחות האלה. מדד המחירים ליצרן אמנם נחשב לפחות מרכזי ממדד המחירים לצרכן, אך הוא מספק תמונה על הלחצים שמתחילים עוד בשלב הייצור, מידע שמהווה בסיס לחישוב מדד ה-PCE, שהוא מדד האינפלציה המועדף על הפדרל ריזרב.
"מדד המחירים ליצרן אמנם פחות אינדיקטיבי ממדד המחירים לצרכן ועל פי רוב אין לו השפעה של ממש על שיקולי הריבית של הבנק הפדראלי. הוא גם לא מופיע בתחזית התלת חודשית של הפד ומהווה נתון די תנודתי. יחד עם זאת, לפרסום היום חשיבות מיוחדת משלושה טעמים", כותב רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות.
"ראשית, הוא מנוגד בתכלית לעלייה הנמוכה בהרבה שרשם מדד המחירים לצרכן, ומדגיש את התלות הרבה של האחרון ברכיבי המזון והאנרגיה, גורמי היצע שמחירם נקבע בחו"ל. שני האחרונים עלו 0.9% ו-1.4% בחודש האחרון - לפי המדד ליצרן.
"שנית, הוא בא על רקע החשש שדרך גורמי ההיצע האינפלציה תרים ראש. יש לזכור כי זו עדיין גבוהה מ-2% ולמרות שהייתה נמוכה בעשירית אחת מהציפיות, לא רשמה האטה לעומת החודש הקודם. ואכן, גם לאחר ניכוי סעיפי המזון והאנרגיה, עדיין מדובר בעלייה רוחבית. זו גם העלייה החדה ביותר זה 3 שנים וארבעה חודשים", מוסיף מנחם.
"במיוחד, וזה הגורם השלישי, הוא בא על רקע המתנה/חשש שהמכסים החדשים יחלחלו לנתוני מדדי המחירים, וזאת, תחילה, דרך המחירים ליצרן. עד כה סברו כי המכסים לא משפיעים כפי שחששו; כעת עלולים להתעורר ספקות.
"בשורה התחתונה, מדד המחירים ליצרן מפריך לכאורה את ה'מוסכמה' שאחזה בשוק כאילו האינפלציה נמוכה מספיק ואין עוד צורך להחזיק במדיניות תלוית נתונים. נהפוך הוא - הנה נתון חדש שפועל בכיוון הפוך לחלוטין. נוכח הנתונים יהיה כעת צורך להמתין למדדים נוספים, כמו מדד המחירים של הוצאות משקי הבית, שיפורסם בהמשך החודש, ודוח התעסוקה הבא, שיפורסם בתחילת ספטמבר. לא אופתע אם בשוק יהיו בטוחים קצת פחות לגבי מהלך הריבית הקרוב. מכל מקום, ככל שהיו גם ציפיות לירידת ריבית של 1/2 אחוז, נראה כי אלו תיחלשנה מאוד", סיכם מנחם.
בשנה האחרונה עלה מדד המחירים ליצרן בקצב של 3.3% - הקצב השנתי המהיר ביותר מאז פברואר. מדובר בנתון מדאיג במיוחד כשזוכרים שיעד האינפלציה של הפד עומדת על 2% בלבד.
הדו"ח של חודש יולי מגיע בעיתוי רגיש במיוחד מבחינת הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקה, שעומדת בימים אלה תחת מתקפה. בתחילת החודש פיטר הנשיא טראמפ את ראשת הלשכה הקודם והודיע כי בכוונתו למנות במקומו את הכלכלן השמרן E.J. אנטוני ממכון הריטג', שמזוהה עם קו ביקורתי כלפי נתוני הלשכה.
אנטוני אף העלה בעבר את האפשרות לבטל את פרסום דו"ח התעסוקה החודשי עד שיובטח מחדש אמון בנתונים. ברקע לביקורת עומדים גם קיצוצים תקציביים שהובילו את הלשכה לאחרונה לבטל כ-350 קטגוריות במדד המחירים ליצרן, מה שהפך את דו"ח יולי לראשון שמפורסם לפי המתודולוגיה החדשה.
עוד ב-
הזינוק החד במדד המחירים ליצרן מחזיר את החשש מהמשך לחצי האינפלציה בארה"ב, ולפחות בינתיים, מצנן את התקוות להפחתת ריבית. עבור המשקיעים, מדובר בתזכורת לכך שהמלחמה באינפלציה עדיין לא הסתיימה. עבור הפד', ייתכן שהנתונים הללו יובילו להמתנה נוספת בהחלטה על הורדת הריבית, לפחות עד שיתקבלו עוד נתונים ברורים יותר מאוגוסט.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



