השוק

בית ההשקעות מפתיע: מחירי הדלק והטיסות יצנחו, הריבית בישראל תתרסק

בבית ההשקעות פסגות מפרסמים תחזית שנתית חדשה ומסמנים את מספר הפחתות הריבית הצפויות בקרוב, לצד זינוק מדאיג בסעיף הדיור שישפיע על אלפי שוכרי דירות בישראל. וגם: מדד המחירים לצרכן, הצניחה במחירי הדלק והטיסות ומה יקרה עם השקל?
פסגות (צילום ויקיפדיה, shutterstock)
בית ההשקעות פסגות ערך סקירה כלכלית שבועית במרכזה התייחס לריבית בנק ישראל, הסכם הפסקת האש וירידת מחירי הדלק, שוק המט"ח, שוק הנדל"ן ועוד.
"בעקבות החתימה על מזכר ההבנות בין ארה"ב לאיראן מחירי הנפט ירדו אפילו יותר מהתחזיות שלנו ונעים בטווח של 70-75 דולר לחבית. בעקבות כך מחירי הדלק בישראל ירדו ביולי ב-4.1% לרמה של 7.48 שקל לליטר.
לראשונה מזה מספר חודשים השקל נחלש ב-0.86% לעומת השער החזוי בתחזית האחרונה שלנו. לאחר חצי שנה של עליה מתונה יחסית, אנו מעריכים כי בחודשים הקרובים סעיף הדיור יעלה בקצב מהיר יותר.
מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ב-1.7% ב-12 החודשים הקרובים. תחזית זו מניחה אי שינוי בשער החליפין. למרות שחילופי התקיפות בין איראן לארה"ב לא פסקו לגמרי ועדיין לא ברור מה יהיה ההסדר הסופי של המעבר במצר הורמוז, הגורם העיקרי שהוביל לשינוי במחיר הוסר ולכן אנו חוזרים להניח אי שינוי במחירי הנפט.
מדד חודש יוני צפוי לרדת ב-0.1% והאינפלציה צפויה לרדת ל-1.6%. סעיף המזון צפוי לעלות ב-0.4% ובכך להשלים עליה של 0.8% בחצי הראשון של השנה. סעיף פירות וירקות צפוי לרדת ב-4.6% מסיבות עונתיות. סעיף הדיור צפוי לעלות ב-0.4%.
סעיף אחזקת דירה צפוי לרדת ב-0.4% וסעיף ריהוט וציוד לבית צפוי לרדת גם הוא ב-0.4%. סעיף הלבשה והנעלה צפוי לרדת ב-3.1% מסיבות עונתיות. סעיף תחבורה ותקשורת צפוי לרדת ב-0.4% לאור הירידה במחירי הדלק שתשפיע על עלויות הרכב הפרטי והן על מחירי הטיסות. 
מדד חודש יולי צפוי לעלות ב-0.2% והאינפלציה צפויה לרדת ל-1.3%. סעיף המזון צפוי לעלות ב-0.3%. סעיף פירות וירקות צפוי לעלות ב-0.5%. סעיף הדיור צפוי לעלות ב-1.1% כאשר שירותי דיור בבעלות צפויים לעלות ב-1.3%. סעיף אחזקת דירה צפוי לרדת ב-0.4% וסעיף ריהוט וציוד לבית צפוי לרדת ב-0.8%. סעיף הלבשה והנעלה צפוי לרדת ב-4.7%. סעיף תחבורה ותקשורת צפוי לרדת ב-0.5%.
ניתוח ותחזית: הירידה המהירה במחירי הנפט באה לידי ביטוי בירידה מיידית של מחירי הדלק בישראל והקלה על עלויות אחזקת הרכב הפרטי. בחודשים הבאים הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי גם בהוזלה מסוימת במחירי הטיסות. נראה שהלחץ על מחירי השכירות ילך ויגדל, בעיקר בחודשי הקיץ ולקראת תחילת שנת הלימודים הבאה, אך לא כזה שישנה את המגמה הכללית.
קצב הגידול במחירי שכר הדירה עבור דיירים חדשים כבר עלה ל-6.8% במדד מאי, קצב שיא מאז חודשי הקיץ ב-2023 שעמד על 9% (יולי), 8.4% (אוגוסט), 7.6% (ספטמבר) ו-8.0% (אוקטובר). מהצד השני קצב עליית שכר הדירה עבור דיירים שמאריכים חוזה נשאר מתון באזור 2.5% ורחוק מהרמה של כ-3.5%-3.8% שנרשמה ערב המלחמה.
מכיוון שההשפעה של מאריכי החוזה גדולה מזו של הדיירים החדשים אנו חוזרים על הערכתנו כי סעיף הדיור ייצור לחצים אינפלציוניים אך לא כאלו שמספיקים כדי לדחוף את האינפלציה עד לאמצע היעד של בנק ישראל.
לכן אנו ממשיכים להעריך כי בנק ישראל ישלים 3 הפחתות ריבית ב-12 החודשים הקרובים, כשישנם יותר סיכונים כלפי מטה לאינפלציה ולרמת הריבית".
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה