משפט

מכה למקבלי הפנסיה בישראל: איבדו 21% מהתשואה ב-7 שנים?

פוליסי צ'ק בפניה למבקר המדינה: בחסות המפקח על הביטוח איבדו מקבלי הפנסיה של חברות הביטוח כספי שיערוך פנסיה בעשרות מיליארדי שקלים. הפקרת ציבור הפנסיונרים הביאה לכך שבשבע השנים האחרונות איבדו הפנסיונרים של חברות הביטוח תשואה נטו מצטברת של כ-21% לעומת קבלת תשואה אפסית על הפנסיה שלה
מערכת ice | 
משיכה מוקדמת של כספי פנסיה (צילום freepik ,Pixabay)
המפקח על הביטוח הורה לחברות הביטוח להמיר את מסלולי ההשקעות של פוליסות משתתפות ברווחים לרבות מסלולי השקעה ותיקים בני מעל 30 שנה, כמו קרן י', למסלול אחיד לקצבה החל משנת 2017 מסלול קרן י' מ 1992 בעל עוגני השקעה חזקים הניב תשואה נטו ממוצעת של כ 5.5% לשנה.
משנת 2017 המסלול החדש בקושי הצליח להתרומם עד היום והניב תשואה אפסית בבדיקת חברת "פוליסי צ'ק" הסתבר כי המפקח לא עיגן בשינוי את מנגנון דמי הניהול לפנסיונרים בחברת הביטוח כך שהמסלול החדש "הסולידי" ירש את דמי הניהול הגבוהים של קרן י' : 0.6% קבוע + 15% מהרווחים, זאת במקום לקבע דמי ניהול אחידים של 0.3% כפי שנקבע לכלל המוסדות הפנסיוניים בשנת 2022.

עוד עולה שכאשר נקבעו דמי ניהול אחידים של 0.3% למקבלי הפנסיה בשנת 2022 החריג החוק את חברות הביטוח. לדברי ארז דיין, מייסד פוליסי צ'ק " למקבלי הפנסיה של פוליסות משתתפות ברווחים מנכים מהתשואה השנתית את הריבית התעריפית של הפוליסה שהיא בין 2.5% ל 3.5% לשנה תלוי בסוג הפוליסה. כלומר כשהמסלול האחיד הצליח להשיג תשואה ממוצעת אחרי דמי ניהול של 2.5% היא נמחקה ע"י קיזוז הריבית התעריפית והתשואה נטו היתה למעשה 0% לעומת תשואת קרן י' בעלת תשואה נטו ממוצעת של כ 5.5% נותר לאחר קיזוז ריבית ודמי ניהול כ- 2.4% לשנה.
דיין מוסיף: "לא ברור כיצד המפקח על הביטוח חשב שהוא מועיל למבוטחים ? כשהוא אפילו לא נתן זכות בחירה לפנסיונר בין מסלול ההשקעה החדש למסלול הוותיק שבפוליסה. והדבר החמור ביותר הוא שלא בוצע גילוי נאות למבוטחי חברות הביטוח והם לא יודעו על שינוי דרסטי בתנאי הפוליסה הן ב 1.1.2017 מועד התחולה והן במועד קבלת הקצבה בפועל".
"הנזק המחושב לפנסיונר תלוי בסכום הקצבה שקיבל ונע בין עשרות עד מאות אלפי שקלים של החזרי דמי ניהול , חברת ביטוח אחת אף הציעה החזר דמי ניהול של כ-120,000 שקלים ללקוח שלנו לפי דמי ניהול של 0.3% לשנה החל משנת ,2017 לאחר שהפנסיונר הצליח להוכיח שלא בוצע גילוי נאות ולא ידע דבר על המהלך".
חברות הביטוח שהיו שותפות למהלך התגוננו כי פרסמו את דבר החוזר בעמודים ,35 43 של חוברת התמצאות בדוחות הביטוח שאינה מצורפת לדוחות השנתיים באזור האישי של הפנסיונרים. עוד טענו שלא חזו שהתשואה בניכוי הריבית התעריפית ודמי הניהול הגבוהים יובילו לתשואה אפסית.
דיין מדגיש: ''לדעתי, יועצי הפרישה והיועצים הפנסיוניים חשופים אם המידע שלעיל לא הועבר לידיעת לקוחותיהם טרם היעוץ. עוד מוסיף כי עורכי דין שבדקו את הנושא סבורים כי המפקח על הביטוח וחברות הביטוח התרשלו ונעשו עוולות חמורות כלפי ציבור הפנסיונרים ושיש עילות לתביעות ייצוגיות, אך לדעתם הם ידחו עקב היקף הנזק האדיר שנגרם, לכן כל לקוח שנפגע מוזמן לפנות לפוליסי צ'ק לחישוב הנזק שלו ודרישת הסכום מחברת הביטוח.
יש לציין כי בפניה למבקר המדינה הובאה עמדת היועץ המשפטי לממשלה כי: "פוליסות הביטוח מהוות חוזה בין המבטח לבין המבוטח , שתנאיו אינם משתנים אלא בהסכמת הצדדים או מכוח החוק" , ולאור זאת לערוך בדיקה האם המפקח על הביטוח לא פעל בפזיזות תוך חריגה מסמכותו. אודות פוליסי צ'ק: פוליסי צ'ק, אשר הוקמה לפני 23 שנים , פועלת בתחום איתור עוולות וטעויות של חברות הביטוח בעולמות הפנסיה ו ביטוחי מנהלים. פוליסי צ'ק מלווה את לקוחותיה בכל השלבים, החל מאיתור הטעויות ועד לזיכוי הסופי. עד כה סייעה פוליסי צ'ק לעשרות אלפי לקוחות יה לקבל החזרים בהיקף מצטבר של עשרות מיליוני שקלים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה