כסף וצרכנות
מענקים חדשים מ-3,000 ועד 4,500 שקל: מי זכאים לקבל?
ועדת העבודה והרווחה החלה לדון בהצעת חוק ממשלתית להגדרת המענים למשפחות השבים: בני המשפחה ימשיכו לקבל את כלל המענים שניתנו להם עד השחרור לרבות תגמולים חודשיים ומענקים למשך 24 חודשים, בתוספת מספר הרחבות ומענק התארגנות ראשוני של עד 30,000 שקל

ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר החלה לדון בהצעת חוק ממשלתית הקובעת מתן מענים למשפחות חטופים ששוחררו ומגדילה את המענק הרבעוני לאחים, לילדים ולהורים גרושים של חטופים שטרם שבו.
על פי ההצעה, ימשיכו בני משפחה של חטוף ששב לקבל את אותם המענים שקיבלו בתקופה שבה היה חטוף, המקבילים לזכויות להן זכאים משפחות של חללי צה"ל ונרצחי פעולות האיבה במספר תוספות. המענים כוללים תגמולים חודשיים, מענקים רבעוניים וכן מעטפת שיקומית הכוללת טיפולים נפשיים, הטבות רפואיות, הכשרה מקצועית ושיקום תעסוקתי וזאת למשך 24 חודשים מיום שחרורו של השב. בני משפחה של חטוף ששוחרר טרם כניסת החוק לתוקף יוכלו לבחור מתי תחל תקופת הזכאות- בטווח שבין מועד השחרור ועד למועד כניסת החוק לתוקף.
בנוסף יהיו בני המשפחה זכאים למענק התארגנות ראשוני של 10,000-30,000 שקל, שגובהו ייקבע לפי מועד שחרורו של השב והקרבה אליו- אחים, ילדים, הורים ובני זוג. בדיון היום הובהר שבן משפחה לשני שבים יהיה זכאי למענק פעמיים.
כמו כן, מגדילה הצעת החוק את גובה המענק הרבעוני לילדים ולאחים בוגרים של חטופים ב-3,000 שקל, או ב-4,500 שקל לילדים ולאחים שהם הורים. כמו כן, בני זוג גרושים שמעניקיהם מתחלקים עם בן/בת זוג לשעבר וגם עם בן/בת זוגו של השב ומקבלים היום רק רבע מענק בלבד, יהיו זכאים למענק בגובה של 36,000 שקל שיינתן רטרואקטיבית מה-7.10.23.
יעל גורן חזקיה, ראש אגף ממשל וחקיקה במנהלת החטופים והנעדרים במשרד ראש הממשלה הציגה את המענים המוגדרים בחוק ואמרה: "לאחר ששמענו גם את המשפחות והצרכים וביצענו עבודה משותפת של מספר גורמים אנחנו מביאים הצעה שתגדיר לראשונה הכרה בחוק למשפחות השבים, מתוך הבנה שהם לא חוזרים ישר לשגרת חייהם. הם צריכים להוות משענת תומכת עבור בן המשפחה השב וגם להתפנות לראשונה לשיקום עצמם- שלא מתחיל כל עוד בן המשפחה נמצא בשבי".
בנוגע לתוספות למענק הרבעוני של משפחות החטופים אמרה גורן חזקיה: "התוספת ניתנת לאור התמשכות הזמן וההכרה בכך שהאחים והילדים שותפים מלאים למאבק, לא עובדים ולא מתפרנסים ורובם גם מיצו את כלל הזכאויות האחרות של אבטלה וכו'. באשר להורים גרושים השווינו את התנאים למה שמוגדר בחוק משפחות שכולות, שבו נקבע שככל שיש הורים גרושים הם מקבלים כל אחד 80% מהקצבה החודשית".
מספר נציגים ממשפחות חטופים, שבים וחללים לקחו חלק בדיון, שעסק גם בבקשה לדיון בנושא מענה טיפולי למשפחות של חטופים-חללים. נציגים ממטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים הציגו דו"ח המתאר את הקשיים הרבים בהתמודדות עם תהליך השכול של משפחות חטופים ששבו כחללים או הוגדרו כחללים. משפחות אלה מוכרות כיום כמשפחות נרצחי פעולות איבה.
עוד ב-
ח"כ קארין אלהרר, יוזמת הדיון אמרה: "אני רואה צורך בהגדרת מענה רשמי וייחודי גם למשפחות חטופים חללים. התשומות הנפשיות שכרוכות בהמתנה הן רבות וזה לא נגמר בלחיצת כפתור. צריך לתת לזה מענה משמעותי, יותר ממה שניתן כרגע. בסוף נזכור שמדובר באנשים שנחטפו ממיטותיהם. חלקם נחטפו חיים וחזרו כחללים, חלקם נחטפו כחללים והמשפחות סבלו וסובלות מאוד". ח"כ דבי ביטון הצטרפה לדברים ואמרה: "לא נוח לי שמתייחסים לחללים בצורה שונה מהשבים החיים. המשפחות כאן עברו חוויה מאוד קשה וצריך להכיר בהם באותה צורה שבה מכירים במשפחות השבים בחיים לפחות לתקופה".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה