קריפטו

הבלוקצ'יין הוא ידידו הטוב ביותר של הרגולטור

קריסה של פלטפורמות קריפטו, כמו צלזיוס הישראלית, נגרמת בעיקר מכיוון שרגולטורים מנסים להטיל על התחום מגבלות שמתאימות לעולם הישן של האקסלים וניהול הספרים, במקום לנצל את העובדה שכל המידע הדרוש לפיקוח על התחום גלוי ופתוח לכולם על גבי הבלוקצ'יין
גידי בר זכאי | 
קריפטו (צילום shutterstock)
לאחרונה התבשרנו כי ה-FASB (המוסד האמריקאי לתקינה בחשבונאות) הודיע על כוונתו לקבוע תקינה חשבונאית בנושא מטבעות קריפטוגרפיים, כאשר העיקרון המנחה הוא מדידה לפי שווי הוגן לרווח והפסד. מה שמחזיר אותנו לחברת צלזיוס (Celsius) הישראלית-אמריקאית, הנמצאת תחת חקירה בארה"ב, כאשר ברקע אנחנו קוראים שלכאורה היא ניפחה את הונה באמצעות רישום חשבונאי שגוי של טוקנים, בנוסף לפעולות נוספות שבוצעו במטבעות על ידי החברה ולא טופלו כראוי לפי כללי החשבונאות, וכתוצאה מכך החברה הראתה מאזן שגוי מכפי שהיה לה בפועל.
הנפילה של צלזיוס מעידה חד משמעית שאוזלת היד של הרגולציה העולמית מגיעה מתוך חוסר הבנה כאשר כל המידע והנתונים הדרושים נמצאים מתחת לאף על גבי הבלוקצ'יין. אין צורך לכתוב מחדש את כללי הרגולציה  רק ללמוד ליישם אותם לפי כללי המשחק החדשים של הבלוקצ'יין, שיכולים למעשה לשפר משמעותית את הפיקוח, הבקרה והאכיפה. במקרה של צלזיוס, אף שהסיפור אינו פרוס בפנינו במלואו ואנו חיים ממה שאנו קוראים בתקשורת, דבר אחד בכל זאת ברור: המחדל עוסק בין היתר בשאלת המעקב אחר פעולות שבוצעו בטוקנים – הנכסים הנרשמים  על גבי הבלוקציין, וניתנות למעקב מושלם על ידי כל מי שחפץ בכך, כולל כמובן את גורמי האכיפה. הרגולציה יודעת על הבלוקצ'יין כבר עשור, ומגלה עניין מהותי כבר למעלה מחמש שנים. ועדיין, הרשויות והגופים המוסדיים, שיודעים כמו כולם להצהיר שמדובר ב"יומן אמין שלא ניתן לזיוף", עוד לא השכילו  לנצל את "היומן המושלם באמת" של הבלוקצ'יין. בפועל, הרגולטורים מנסים להתאים אותו לעולם של האקסלים וניהול הספרים על פי כללי המידע הריכוזיים, שבכלל לא מתאימים לתחום הקריפטוגרפי. זה קורה בעיקר מחוסר הבנה שהבלוקצ'יין הכי אפקטיבי כאשר משתמשים בו באופן טבעי בכלים שלו – ויש לו כלים מופלאים שלא נועדו לשרת את העבריין יותר ממה שנועדו לשרת את הרגולטור.
הבלוקצ'יין הוא יומן הפעילות האמין בעולם  אבל הרגולטורים לא מכירים בכך. לדוגמא: אדם קנה מטבעות, או אפילו כרה וקיבל גמול בשנת 2016, ומאז עשה 40 עסקאות על גבי הבלוקצ'יין. הבלוקצ'יין יספר באופן מלא כל מה שקרה בדרך. לעומת זאת, כאשר נפנה לתוכנות של הנהלת חשבונות, דיווחים שרשויות מקבלות, מעקב בנקים, רשויות מס וכו', הכללים המנחים אותם לא יכולים, ללא שימוש בכלי הבלוקציין, לעמוד על הפקת מידע אמין ונכון מהבלוקצ'יין עצמו. הבנת הבלוקצ'יין, הטכנולגיה שלו, והפנמת התוצרים יאפשרו   להפיק מידע אמין. זה עוד לא ממש קרה – וחבל.

גידי בר זכאי
ברגע שהרגולציה תשכיל לאמץ את הטכנולוגיה, נדע להפיק את המידע המבוזר האמיתי מהבלוקצ'יין, רבים מסימני השאלה יעלמו, ונגלה שבמקרים רבים הבלוקצ'יין הרבה יותר טוב ונגיש לשימוש ממערכות האכיפה התואמות.
הכותב הוא מנכ"ל Bittax, לשעבר סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה