דיגיטל וטק

מהפכת הבינה המלאכותית לא צריכה להפחיד אתכם: זו הסיבה

מהפכת ה-AI מייצרת לא פעם בלבול, חשש ואפילו שיתוק. רבים מאיתנו מרגישים כי קיימת תחרות בין האדם למכונה אך לא כך הם הדברים. טכנולוגיית הבינה המלאכותית זקוקה ליכולות אנושיות בכדי להגיע לתובנות מדויקות ומהירות יותר
בינה מלאכותית (צילום shutterstock)

האם הבינה המלאכותית תחליף אותנו? זו אחת השאלות הנפוצות ביותר שמנהלים שואלים אותי. התחושה שהטכנולוגיה רצה קדימה, בעוד הארגון ועובדיו נגררים אחריה, מייצרת לא פעם בלבול, חשש ואפילו שיתוק. למען האמת, לא מדובר בתחרות בין האדם למכונה אלא מדובר בשותפות. הבנה זו, פשוטה ככל שתישמע, יכולה לקבוע אם ארגון ישרוד או ייעלם.

המהפכה הטכנולוגית שאנחנו חווים אינה אבולוציה, היא התפרצות. מדי יום מופיעים כלים חדשים, קמים סטארטאפים שלא היו כאן ומתבצעים שילובים מפתיעים בין טכנולוגיות שונות. אותם שילובים מגדירים מחדש את הדרך שבה אנחנו חושבים, כותבים, מנהלים ויוצרים. 
תהליכים שבעבר דרשו שעות רבות של עבודה הפכו למשימות של דקות. מלבד זאת, הדרך שבה אנו צורכים מידע משתנה ממנועי חיפוש לשיחה עם מודל שפה. בעוד המכונה הופכת חכמה יותר, השאלה האמיתית היא האם אנחנו מתקדמים יחד איתה?
הבינה המלאכותית מצוינת בזיהוי דפוסים, סיכום מידע, ניתוח טקסטים ועיבוד נתונים. טכנולוגיית ה-AI מסוגלת להציע תובנות, לקצר תהליכים ולבצע אוטומציה למשימות שהיו שוחקות משאבים אנושיים יקרים. 
כל המודלים הגדולים האלו דוגמת ChatGPT ודומיו, מבוססים על מידע קיים. הם משקפים את מה שכבר נאמר, נוסח וקיבל הסכמה. דווקא בגלל זה, הם מציגים הרבה פעמים מידע מוסכם. בנוסף לכך, מודלי ה-AI השונים מצוינים בלתת תשובה שיש עליה מידע מקדים אך פחות טובים בלהציע את הרעיון שאף אחד עוד לא חשב עליו.
כאן נכנס לתמונה האדם. האדם מביא איתו תעוזה, אינטואיציה, הקשר תרבותי, ניסיון, רגש. הוא מבין את הדינמיקה הארגונית, את הניואנסים, את השפה הלא מדוברת. בינה מלאכותית לא תבנה לבד אסטרטגיה אמיצה לעיר כמו ירוחם, עם הבנה מעמיקה של הארגון חוזקותיו וחולשותיו.
יתרה מכך, היא גם לא תזהה הזדמנות שיווקית שנובעת משיחת מסדרון. כדי להוביל ארגונים בצורה חדשנית חשוב לשלב בין יכולות אנושיות לטכנולוגיות. כלומר, את הדיוק של המכונה ואת התעוזה של האדם.
כאשר אנחנו מחברים בין היכולות של הבינה המלאכותית לבין היכולות האנושיות, קורה משהו אחר לגמרי. המכונה מביאה עוצמה חישובית, מהירות, סדר, יכולת לנתח כמויות מידע בלתי נתפסות בזמן אפס.
 האדם תורם מעצמו למען אותה מטרה באמצעות שימת דגש על ההקשר, הרגש,  היצירתיות, הניסיון והיכולת לשאול את השאלות שלא מופיעות באף דאטה. השילוב הזה, בין ניתוח לבין אינטואיציה ובין נתונים לבין חזון, מאפשר להגיע לתובנות עמוקות יותר ומהירות יותר. מלבד זאת, הליך זה מאפשר להפוך רעיונות מופשטים לתוכניות פעולה ממוקדות. 
זו כבר לא רק אוטומציה - זו קפיצת מדרגה ביכולת של ארגונים לחשוב, ללמוד ולנוע. לא במקרה, הארגונים שמובילים כיום הם אלה שלא שואלים אם להשתמש ב-AI, אלא איך לשלב אותו בחוכמה עם הכישרון האנושי שכבר יש להם.
בחברת SYNAPS אנחנו לא שואלים איך להחליף אנשים בטכנולוגיה אלא איך לתת לאנשים, עובדים ואפילו לקוחות של ארגונים את הכלים להאיץ חשיבה, לפתור בעיות מורכבות ולהגיע מהר יותר לתובנות ופתרונות פורצי דרך. 
זה לא עניין של "עוד אוטומציה" אלא שינוי תפיסתי. במסגרת מהפכת ה-AI, יכולותיהם של מנהלים רבים משתפרות לטובה. ממנהלים שמחכים לתשובה הנכונה, אלו הופכים למנהיגים שיודעים לשאול את השאלה המדויקת ולהיעזר בכל הכלים הקיימים היום כדי להביא את התשובה.
מי שימשיך להסתכל מהצד, יישאר מאחור. עובדים טובים לא רוצים לבזבז את זמנם על משימות שהבינה המלאכותית כבר יודעת לבצע. ארגונים שימשיכו לפחד מהלא נודע, יגלו שהלא נודע הפך למציאות.
 




כותבת הטור היא אסנת שטרן, מייסדת-שותפה של SYNAPS. (צילום: יח"צ).

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה