דיגיטל וטק
עשור למותו של סטיב ג'ובס – עשרה דברים שכדאי לדעת
לפני 10 שנים בדיוק מת מייסד ומנכ"ל אפל מסרטן הלבלב. הנה כמה עובדות פחות ידועות עליו – שיחת הטלפון שהפכה לקריירה, התפישות הייחודיות, ואיך הוא הצליח לנהוג כל החיים בלי לוחיות רישוי ולא נתפס
לפני עשור בדיוק – ב-5 באוגוסט 2011, 42 ימים בלבד לאחר שמינה את טים קוק למחליפו בתפקיד מנכ"ל אפל, מת סטיב ג'ובס מסרטן הלבלב, שבו נאבק במשך שנותיו האחרונות. ג'ובס, שייסד את אפל יחד עם חברו הטוב סטיב ווזניאק וחבר נוסף בשם רונלד וויין ב-1976, ידוע כמי שהביא לעולם את מחשבי אפל ואחריהם מק, נגן המוזיקה אייפוד, הטלפון החכם החלוצי אייפון ומחשב הלוח אייפד, כמו גם כמי שעומד מאחורי אולפן האנימציה המצליח פיקסאר, שבו השקיע הרבה לפני רכישת הענק על ידי דיסני לפי מחיר של 7.4 מיליארד דולר כעשור לאחר ההצלחה המסחררת של "צעצוע של סיפור" פורץ הדרך.
אבל ג'ובס הספיק לעבור ולעשות בחייו לא מעט דברים אחרים. הנה עשרה פרטים מעניינים במיוחד, אך מעט פחות מוכרים, אודות הממציא ששינה את העולם:
1. בגיל 12, בעודו תלמיד כיתה ח', ניסה ג'ובס לבנות מונה תדרים לפרויקט בית ספרי ונזקק לחלקים. הוא החליט לחפש בספר הטלפונים את מנכ"ל היולט פקארד (HP), ביל היולט, ולבקש ממנו את אותם חלקים. לאחר שיחה של כמה דקות, פקארד התרשם מג'ובס הצעיר באופן כה עמוק עד שהציע לו התמחות בחברה שלו בקיץ. ג'ובס הסכים, ואכן עבד בחברה באותו קיץ, כמו גם בשנים שאחרי פרישתו מהקולג'.
2. בתיכון הוא הכניס את חברתו, כריסן ברנן, להריון. הבת שנולדה נקראה ליסה, אך ג'ובס הכחיש כל קשר אליה ובמשך שנים סירב להשתתף בגידולה או לשלם מזונות. רק בשלב מאוחר יותר הוא יישב את ההדורים מול האקסית והבת, ואף הודה שקרא למחשב השלישי של אפל, והראשון שכלל ממשק גרפי ולא רק טקסט, ליסה, על שם אותה בת.
3. לפני שהתחיל לבנות מחשבים, הוא עבד יחד עם חברו סטיב ווזניאק, שמאוחר יותר ייסד אתו את אפל, בפיתוח משחקים עבור ענקית מכונות המשחקים אטארי. המשחק הראשון שהשניים עבדו עליו היה Breakout, משחק ה"פונג" הראשון שבו השחקן מזיז מעין מגש שצריך לזוז בתחתית המסך ולמנוע מכדור שזז הלוך וחזור ליפול מטה כאשר הוא חוזר מפגיעה בלבנים שנמצאות בחלקו העליון של המסך.
4. ג'ובס שיקר לווזניאק לגבי הפן הכספי של אותה עבודה: ווזניאק הועסק בפיתוח המשחק בטענה שהוא וג'ובס יחלקו יחד משכורת של 700 דולר – 350 לכל אחד. אלא שווזניאק לא ידע שלג'ובס הוצעו עוד 5,000 דולר בונוס על הקטנת מספר השבבים שהמשחק ידרוש. הוא גילה זאת רק שנים מאוחר יותר, כאשר טס עם ידיד אחד שקרא במהלך הטיסה ספר על אטארי וסיפר לווזניאק על הבונוס השמן שהוסתר ממנו על ידי חברו הטוב.
5. ג'ובס הביע במשך שנים תמיכה בשימוש בסם הפסיכדלי LSD, בטענה כי שימוש בסם הזה הוא שגרם לו להתחיל לחשוב בצורה ייחודית על העולם ואפשר לו להפוך לממציא בעל החזון שרבים כל כך העריצו.
6. סמים פסיכדליים אינם המבחן היחיד שג'ובס העמיד בו את גופו: במשך חייו הוא הספיק לנסות לא מעט סוגי תזונה, כולל צומות ממושכים, טבעונות ואף אכילת פירות בלבד. התפריט האחרון נוסה על ידי השחקן אשטון קוצ'ר כאשר התכונן לגלם את תפקיד ג'ובס בסרט על חייו – עד שמצא את עצמו מאושפז בבית חולים בעקבות התזונה הלא בריאה הזו. לבסוף החליט ג'ובס להפוך לפסקטריאני – צמחוני שאוכל גם דגים. הדיאטה הזו נחשבת בריאה למדי, ומורידה לכאורה את הסיכוי למחלות לב ב-34% לעומת אכילת בשר ובכ-14% לעומת טבעונות.
7. לאחר שפוטר מאפל ב-1984 בעקבות חילוקי דעות עם ג'ון סקאלי, המנכ"ל שהביא לחברה שנה קודם לכן, וחבר המנהלים, ביקש ג'ובס להפוך לאסטרונאוט אזרחי בתוכנית החלל האמריקאית. לאחר שהתוכנית דחתה את בקשתו, הוא ניסה לייצר מחשב עבור הסובייטים כ"שוחד" כדי שיסכימו להטיס אותו לחלל עם התוכנית שלהם. הניסיון הזה הוביל להקמת חברת NeXt, שנמכרה לבסוף לאפל והחזירה את ג'ובס לחברה הקודמת שלו.
8. לאחר חזרתו לתפקיד מנכ"ל אפל ב-1997 ועד מותו, עמדה משכורתו על דולר לשנה. הסיבה, לפי ג'ובס, היתה שהוא לא נזקק למשכורת כמנכ"ל משום שכבר יש לו מיליונים בחשבון הבנק מהשקעות. למשל, בשנת מותו היו שוות מניות אפל שברשותו 1.2 מיליארד דולר, ומניות דיסני, שקיבל כמשקיע באולפן האנימציה פיקסאר לאחר רכישתו על ידי ענקית הבידור, היו שוות כ-4.4 מיליארד דולר.
9. ג'ובס נהג במשך שנים במכוניות ללא לוחיות רישוי – אך מעולם לא נתפס. זאת בעקבות פרצה שמצא בחוק בקליפורניה, לפיו ניתן לנהוג ללא רישוי ב"רכב המציג עותק של דו"ח המכירה" במשך שישה חודשים. לכן, הוא קנה בליסינג כל שישה חודשים מכונית מרצדס חדשה, וקיבע במקום לוחית הרישוי את קוד העמודות של אישור המכירה.
10. ג'ובס התנגד לצדקה. לפי דיווחים, הוא לא תרם למטרות צדקה מכספו הפרטי, ולא הסתפק בכך אלא גם ביטל את כל הפרויקטים הפילנתרופיים שבה היתה מעורבת אפל בעשור שבו לא עמד בראשה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.ידעת???שירה שטיינבוך 10/2021/06הגב לתגובה זו0 0חחחסגור


