השוק

אחרי גיוס בשווי 30 מיליארד דולר המנכ"ל חושף: "הסוד הוא שהתחלנו מאוחר"

רנן חלק, שהקים את ואסט דאטה ב-2015 עם שחר פיינבליט, דיבר על החברה  אחרי שזו השלימה גיוס לפי שווי של 30 מיליארד דולר - השווי הגבוה ביותר שנרשם אי פעם לחברה ישראלית בשוק הפרטי. מה סוד ההצלחה והאם ההנפקה בדרך?
רוי שיינמן | 
מייקל ווינג - נשיא VAST Data, רנן חלק - מייסד ומנכ"ל VAST Data, שחר פיינבליט -מייסד וסמנכ"ל הטכנולוגיות של VAST Data, אייברי פאם - סמנכ"ל תפעול ב-VAST Data וג'ף דנוורף – סמנכ"ל שיווק ב-VAST Data (צילום ואסט דאטה)
ואסט דאטה היא אולי לא חברה שתמצאו ברשימות הסטארטאפים המושכים בשוק מבחינת המוצר שלה. היא לא מוכרת אפליקציה שאפשר להוריד, ולא מפתחת מודל שפה שמשוחח איתכם. מה שהיא כן עושה הוא אחד הדברים הקריטיים ביותר בעידן הבינה המלאכותית: מוודאת שהנתונים מגיעים למעבדים מהר מספיק כדי שהקסם יקרה.
הבעיה שהיא פותרת נשמעת טכנית, אבל ההשלכות שלה כלכליות מאוד. כשמאמנים מודל AI גדול, כמו ChatGPT לדוגמה, מוזרמות אליו כמויות אדירות של מידע. אם זרימת המידע לא מהירה מספיק, המעבדים הגרפיים היקרים - כאלה שעולים מאות אלפי דולרים ליחידה - פשוט עומדים ומחכים. ואסט פיתחה פלטפורמת תוכנה שמבטיחה שזה לא יקרה - גם כשמדובר ב-100,000 מעבדים שעובדים בו-זמנית על מאגרי מידע בהיקף של מיליארדי גיגה-בייטים.
בראיון שנתן לאחר השלמת הגיוס הענק לפי שווי של 30 מיליארד דולר - הגבוה ביותר לחברה ישראלית בשוק הפרטי - הסביר חלק מדוע ואסט, שנוסדה רק ב-2015, מצליחה להכות חברות ותיקות בהרבה כמו דל ונטאפ.
"היתרון המרכזי שלנו הוא שהתחלנו מאוחר", אמר. "זה אפשר לנו לראות את מהפכת ה-AI לנגד עינינו ולהשתמש ברכיבי תשתית שלא היו קיימים בעבר. בנינו ארכיטקטורה חדשה שאפשרה לנו לשבור את הטרייד-אוף הבסיסי של מדעי המחשב בין מחיר, ביצועים וסקייל".
כלומר: המתחרות הוותיקות בנויות על הנחות שפעם היו נכונות - כמה מעבדים סטנדרטיים, כמויות מידע מנוהלות. ואסט בנתה מאפס עבור עולם אחר לגמרי. "התשתית הישנה נבנתה עבור מספר מצומצם של מעבדים שמנתחים כמה מספרים". הסביר חלק. "התשתית החדשה דורשת ניתוח של תמונות, וידאו וקול, כאשר 100,000 מעבדים גרפיים, ואפילו מיליון, ניגשים למידע הזה בו זמנית. לזה אנחנו בנויים".
ההסבר הטכני מרשים, אבל מה שמשך את אנבידיה, את CapitalG של גוגל ואת שאר המשקיעים הם המספרים. ההכנסות החוזרות השנתיות של ואסט מוערכות בכ-200 מיליון דולר, עם תחזית לזינוק ל-600 מיליון עד סוף השנה - פי שלושה תוך שנה אחת. יותר מכך, החברה כבר רווחית מבחינת תזרים מזומנים, דבר נדיר מאוד בקרב חברות הצומחות בקצב כזה.
חלק מצטט את "חוק ה-40" - מדד סטנדרטי בתעשיית התוכנה שמחבר בין קצב הצמיחה לרמת הרווחיות. חברה עם ציון 40 נחשבת מצוינת. הציון של ואסט: 228. "המשקיעים רואים צמיחה מהירה מאוד, אבל גם יעילה מאוד", אמר חלק.
העסקאות מאשרות את הנתונים. בנובמבר 2025 חתמה ואסט על עסקה עם CoreWeave - ספקית ענן המתמחה בתשתיות AI - בהיקף של 1.17 מיליארד דולר. CoreWeave בחרה בואסט כפלטפורמת הנתונים הראשית שלה.
בפועל, פירוש הדבר שכל לקוחות CoreWeave, שכוללים חלק מחברות ה-AI המובילות בעולם, מריצים את המודלים שלהם על תשתית ישראלית. ללקוחות ואסט נמנים גם AWS של אמזון, נביוס הישראלית ו-xAI של אילון מאסק.
שאלה אחת שנשאלת הי אם החברה כבר רווחית, למה לגייס מיליארד דולר? חלק מסביר שמדובר בצעד אסטרטגי ולאו דווקא בצורך קיומי. "הגיוס נועד להעשיר את המאזן שלנו ולתת ללקוחות את הביטחון שהם יכולים להמר עלינו בגדול. אנחנו בונים פנימית במהירות רבה, אבל הכסף מעניק לנו גם אופציונליות - בין אם זה להשקיע בחברות אחרות באקו-סיסטם או לרכוש חברות בנקודת זמן מסוימת".
מי שחוסך לפנסיה, משקיע בקרנות סל על מדדי הטכנולוגיה, או מחזיק מניות אנבידיה - כבר חשוף, בעקיפין, להצלחה של חברות כמו ואסט. ככל שתשתיות ה-AI מגיעות לחברות גדולות יותר, כך גדלה החשיבות של מי שמנהל את זרימת הנתונים ביניהן.
ואסט עדיין פרטית, אבל ההנפקה בוול סטריט נראית כאפשרות הסבירה ביותר בהמשך - מספר החברות שיכולות לרכוש אותה בשווי של 30 מיליארד דולר הוא קטן מאוד. כשאותו יום יגיע, ייתכן שישראל תחגוג אקזיט שיעקוף אפילו את הגדול בהיסטוריה עד כה - וויז שנרכשה תמורת 32 מיליארד דולר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה