השוק

לקראת החלטת הריבית של הפד: הנתון הדרמטי שמסבך את האמריקאים

קווין וורש ימסור הערב את החלטת הריבית הראשונה שלו כיו"ר הפד, על רקע אינפלציה אמריקאית שנמאצת בשיא של שלוש שנים. מה תהיה ההחלטה, מה האירוע שהמשקיעים מחכים לו אחריה והאם נפילת מחירי הנפט תשתיק את הקול הקורא להעלאות נוספות?
קווין וורש (צילום shutterstock, ויקיפדיה)
הבנק הפדרלי האמריקאי ימסור הערב את החלטת הריבית, אבל זו לא החלטה שגרתית. מדובר בהופעת הבכורה של קווין וורש בכיסא היו"ר, וכל השוק ינסה לפענח מהצעד הראשון שלו לאן הוא לוקח את הבנק המרכזי החשוב בעולם.
הקונצנזוס בשוק ברור: הריבית צפויה להישאר ללא שינוי, בהסתברות של קרוב ל-100%. אבל מתחת לכותרת הזו מסתתרת דרמה אמיתית. הפד יושב על שתי קריאות הפוכות של אותו מספר.
מצד אחד, האינפלציה השנתית בארה"ב טיפסה במאי ל-4.2%, השיא מזה שלוש שנים, נתון שמספק תחמושת לקול הניצי שדורש לבלום את המחירים עם ריבית גבוהה יותר. מצד שני, מדד הליבה, שמנטרל אנרגיה ומזון, עלה ב-2.9% בלבד - רמז לכך שכמעט כל הזינוק נשען על סעיף אחד: האנרגיה, שתרמה כ-60% מהעלייה במדד הכללי.
ומאיפה הגיע הלחץ באנרגיה? מהמלחמה מול איראן וסגירת מיצרי הורמוז, שדחפו את הנפט מעל 100 דולר לחבית. וכאן בדיוק נכנס הטוויסט: ממש לפני הישיבה הוכרז הסכם ביניים בין ארה"ב לאיראן, שאמור לפתוח מחדש את המיצרים ולקבוע חלון של 60 יום למשא ומתן, בעיקר סביב סוגיית הגרעין.
הנפט מסוג ברנט כבר צנח לאזור 78 דולר, ירידה של יותר מ-30% בתוך חודש. אם המגמה תימשך, ייתכן שראינו את שיא האינפלציה - וזה משנה את המשוואה שעמדה מול הפד רק לפני רגע.
למרות שהשוק מחכה בקוצר רוח להחלטת הריבית, האירוע האמיתי הוא פרסום ל"דיאגרמת הנקודות" (dot plot), התחזית הרבעונית שבה 19 חברי הפד מסמנים לאן לדעתם תגיע הריבית.
במרץ הם עוד צפו הורדה אחת השנה, כעת מעריכים שהתחזית תהיה ניצית יותר - בלי הורדות, ואולי עם חברים בודדים שכבר מתמחרים העלאה. כלכלנים בקפיטל אקונומיקס מדברים על העלאות אפשריות בדצמבר ובתחילת השנה הבאה, אם האינפלציה לא תירגע.
מעבר למספרים, וורש ניצב במבחן אישי. הוא נתפס כ"יוני" (תומך ריבית נמוכה), אך יורש ועדה שהתקשחה, ובמקביל, כמינוי של טראמפ, חייב לשדר שהחלטותיו מבוססות כלכלה ולא פוליטיקה.
טון יוני מדי יעורר חשש לעצמאות הפד. טון ניצי מדי עלול להפתיע את השווקים לרעה. יש גם קולות מרגיעים: בווילמינגטון טראסט צופים שדווקא בהמשך השנה, כשיתברר שהאנרגיה לא חלחלה לליבה, הפד יחזור להוריד ריבית.
ומה זה אומר על הכיס שלכם? המשקיע הישראלי חשוף לוול סטריט דרך קרנות הפנסיה, ההשתלמות והגמל. ריבית גבוהה לאורך זמן בארה"ב, או אפילו עיכוב בהורדה, מכבידה על שוק המניות, מקטינה את ההון הפנוי של משקי הבית והופכת את אגרות החוב לאטרקטיביות יותר - כלומר, לוחצת כלפי מטה על שווי התיק שלכם.
וכאן נחשף ניגוד מעניין: בעוד הפד מהסס ואולי אף שוקל העלאה, בנק ישראל צועד בכיוון ההפוך. האינפלציה המקומית עומדת על 1.9%, בדיוק במרכז היעד, השקל חזק ומחירי הנפט יורדים. השוק מתמחר הסתברות כמעט ודאית להורדת ריבית מ-3.75% ל-3.5% כבר ב-6 ביולי. ישראל, במילים אחרות, נמצאת במקום נוח בהרבה מארה"ב.
אבל אל תתבלבלו: גם כשהמאקרו המקומי מסתדר, חלק ניכר מהחיסכון ארוך הטווח של הישראלים נשען על המניות האמריקאיות. ההחלטה של וורש, והטון שילווה אותה, יורגשו גם בתיק שלכם.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה