השוק
לקראת פתיחת המסחר: הנתון הדרמטי שיכריע לאן תלך הריבית
אחרי שהמדד האמריקאי פורסם אתמול, היום תורנו: הצפי הוא למדד שלילי שישלח את האינפלציה השנתית לשפל. אבל האם זה יביא להורדת ריבית נוספת? הכלכלנים דווקא סקפטיים. מה צריך לדעת?
יום המסחר נפתח לקראת פרסום הנתון החשוב: מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שיתפרסם היום. הצפי - ירידה שתשלח את האינפלציה השנתית לרמה שלא נראתה כבר זמן רב.
הבנקים ובתי ההשקעות צופים שהמדד יהיה שלילי, עם ירידה של 0.1%-0.2%. מכיוון שמדד יוני אשתקד עלה 0.3%, המשמעות היא צניחה של האינפלציה השנתית מ-1.9% הנוכחיים לכ-1.5% - בקצה התחתון של יעד בנק ישראל.
מה צפוי להוריד את המדד? שלושה גורמים מרכזיים: ירידה במחירי הטיסות עם חידוש פעילותן של חברות תעופה זרות בישראל, הוזלה בדלק, וירידה במחירי ההלבשה וההנעלה. מנגד, שני גורמים ימשכו כלפי מעלה: המשך התייקרות שכר הדירה בעת חידוש חוזים בתחילת הקיץ, ועליות מחירים במוצרי מזון שעליהן הודיעו יצרנים.
אבל למרות הירידה החדה הצפויה, הכלכלנים מעריכים שבנק ישראל לא יבצע הפחתה שלישית ברציפות. הסיבה פשוטה: הבנק כבר "גילם" את הירידה הצפויה באינפלציה כשהוריד בשבוע שעבר את הריבית ל-3.5%. במילים אחרות, ההפתעה כבר מתומחרת.
ההערכות כעת מדברות על עוד הפחתה אחת עד שתיים בחצי השנה הקרובה, עד הרבעון הראשון של 2027 - בהתאם גם לתחזית חטיבת המחקר שצופה ריבית של כ-3%. אחת הסיבות לאופטימיות: המדדים הגבוהים שנרשמו אשתקד ביולי (0.4%) ובאוגוסט (0.7%), שיוחלפו השנה בתחזיות למדדים נמוכים יותר - מה שימשיך למשוך את האינפלציה השנתית מטה.
המדד האמריקאי, שפורסם אתמול, היה האירוע המקביל - ובעל השפעה גדולה על הסנטימנט הגלובלי. אחרי שהנתון הקודם הראה אינפלציה של 4.2%, שיא של שלוש שנים, ביוני האינפלציה התמתנה ל-3.5%.
הפער בין שתי הכלכלות בולט: בישראל האינפלציה צונחת לכיוון 1.5% והריבית יורדת, בעוד בארה"ב היא עדיין מעל 3% והפד שוקל להעלות. זהו הפער שממשיך לתמוך בהתחזקות הדולר מול השקל.
במקביל, השבוע נפתחת עונת הדוחות בוול סטריט. הבנקים הגדולים - ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה, סיטי וולס פארגו - כבר דיווחו. בהמשך יגיעו שני מבחנים קריטיים לסקטור השבבים: ASML ו-TSMC, שיקבעו אם החשש מהאטה ב-AI מוצדק. אתמול IBM התרסקה במסחר אחרי שפרסמה אזהרת רווח לקראת הדוחות בשבוע הבא במסגרתה ציינה כי היא צפויה לפספס את התחזיות.
עבור נוטלי המשכנתאות, אם המדד היום יהיה לפי הציפיות מדובר בבשורה טובה: אינפלציה נמוכה יותר שוחקת פחות את ההחזר הצמוד, ומחזקת את הסיכוי להמשך הורדות ריבית בהמשך השנה. עבור השוק, סביבת אינפלציה מרוסנת עם ריבית יורדת היא רוח גבית - במיוחד לנדל"ן, לבנייה ולעסקים הלווים.
עוד ב-
אבל אל תצפו לזינוק בבורסה בעקבות המדד. השוק ובנק ישראל כבר תמחרו את הירידה הצפויה. מה שכן ראוי למעקב הוא ההפתעות: מדד גבוה משמעותית מהצפוי יקרר את הציפיות להורדות ריבית נוספות, ומדד נמוך במיוחד עשוי דווקא להאיץ אותן.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



