נדל"ן ותשתיות

ההסבר המפתיע לכך שיותר אנשים מעדיפים דירות יד שנייה

שוק דירות היד השנייה עדיין מדשדש, אבל הוא מתחיל לסגור את הפער מול שוק הדירות החדשות. הבכירה באוצר מסבירה: "מחצית מדירות היוקרה שנמכרו בתל אביב בסוף השנה - דירות יד שנייה"
איציק יצחקי |  1
דירות ישנות וחדשות (צילום shutterstock)
האם שוק הדירות עומד לשנות כיוון בקרוב או שעדיין מדובר בשוק חלש? סקירת הנדל"ן לחודש פברואר הצביעה על כך שמספר העסקאות בפברואר עלה ב-3% לעומת ינואר, אבל הוא עדיין רחוק מהמספרים של השנה שעברה - ירידה של 16%.
במשרד האוצר מצאו לכך סיבה טובה ומסבירים כי גם שוק דירות יד שנייה ממשיך לדשדש. "מה באמת קורה בפלח השוק של דירות יד שניה? לכאורה משעמם", כותבת סגנית הכלכלן הראשי, גלית בן נאים. "הוא ממשיך לדשדש ברמות נמוכות של עסקאות, גם לאחר עליה מתונה של 3%. כך, בדומה לחודשים קודמים, פלח השוק של יד שניה ממתן את הירידה בסך העסקאות. אבל האם אלו באמת חדשות טובות?".
הקו האדום בגרף כאן למטה מסמל את מכירות הקבלנים בשוק החופשי והקו הכחול - מכירת דירות יד שניה. כל אחד מהם ביחס לממוצע המכירות החודשי בשנת 2022 - אז, בחודש אפריל, החל בנק ישראל לעלות את הריבית ומשם החלה ההדרדרות במספר העסקאות.
"הילכו שניים יחדיו, בלתי אם נועדו, גרסת שוק הנדל"ן", מכנה בן נאים את המצב הנוכחי בשוק. "כך, הפער הגדול שנפתח בין הדירות החדשות ליד שניה בשנת 2024, על רקע הטבות המימון, הלך ונסגר עם הטלת מגבלות בנק ישראל על הטבות אלו (להזכירכם, ההטבות על מבצעי הקבלנים החלו במרץ 2025, א"י). אבל זה לא כל הסיפור. מה עושים אלו שמכרו יד שניה? הם לא קונים דירה חדשה במקום זו שמכרו? אז נכון, חלק מהמכירות הם של משקיעים שיוצאים מהשוק. אבל זה לא רק זה. כדי להמחיש זאת טוב יותר, אספק הצצה ראשונית לשוק היוקרה התל-אביבי. קורה שם משהו מעניין".
בן נאים, שהתראיינה כאן לאחרונה, מסבירה כי ברבעון האחרון של 2025 נרשם גידול משמעותי במספר העסקאות בפלח השוק של עסקאות בשווי 10 מליון שקל ומעלה. בפרט בתל אביב. "מחציתן היו דירות יד שניה. מה שמעניין לא פחות הוא שבניגוד ל-2022 למשל, רק מיעוט מהמוכרים בשוק זה היו משקיעים או דירות ירושה. רוב המוכרים הם בעלי דירה יחידה. מי שאמורים להיות משפרי דיור. עליהם בין היתר בונים הקבלנים. אבל מרבית המוכרים לא רכשו כלל דירה אחרת. לפחות נכון לעכשיו. אז היכן גרים אותם מוכרים? עברו לשוק השכירות? אולי עברו מעבר לים? מוקדם לדעת".
נזכיר מכירות הקבלנים בפברואר רשמו ירידה של 13% בהשוואה למצב לפני שנה, אבל זה גם גידול של 9% לעומת החודש שעבר. נתוני מרץ לא מעניינים במיוחד מפני שהם יצביעו על ירידה חדה. המלחמה הובילה לביטולי עסקאות ולדחיות חוזים. הקבלנים לא מכרו כמעט דירות בחודש הזה. יכול להיות שמי שקנה היה חכם - זהו חודש שבו הקבלנים התפשרו על המחירים.
לגבי הטבות המימון, בחודש פברואר הטבות המימון עמדו על 28%. זה נמוך ב-17 נקודות אחוז לעומת המצב לפני שנה. למה? כי במרץ, חודש אחרי, הוטלו המגבלות של המפקח על הבנקים והקבלנים כבר לא יכלו לחלק הטבות מימון בצורה חופשית.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    דירה להשקעה זה הפסדים ענקיים.
    יואל 04/2026/20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מחירי הדירות יורדים.הריבית על המשכנתא כפולה מתשואת השכירות.המנוף של המשכנתא מכפיל את ההפסדים
    סגור