מדדים ומחקרים

שטראוס במהלך פורץ דרך: זה הניסוי הראשון מסוגו בישראל

חברת הסטארטאפ Finally Foods, הפועלת במסגרת חממת The Kitchen FoodTech Hub של שטראוס, שייצרה טכנולוגיה חדשנית באמצעות בינה מלאכותית, תחל בפברואר 2025 ניסוי שדה ראשון מסוגו בעוטף במרכזו הם יגדלו תפוחי אדמה מהונדסים גנטית המייצרים קזאין
מערכת ice | 
בניין שטראוס (צילום shutterstock)
חברת הסטארטאפ Finally Foods הישראלית, הפועלת במסגרת חממת The Kitchen FoodTech Hub של שטראוס, תחל בפברואר 2025 ניסוי שדה ראשון מסוגו בעוטף.
במסגרת הניסוי יגדלו תפוחי אדמה מהונדסים גנטית המייצרים קזאין - החלבון המרכזי בחלב פרה, המהווה 80% מחלבוני החלב ומשמש כמרכיב מפתח בתעשיית מוצרי החלב בזכות תכונות הגיבון, ההמסה, המתיחה וההקצפה הייחודיות שלו. לאחר קצירתם תפוחי האדמה יישלחו להפקה של אבקת החלבון ומשם להמשך פיתוח מוצרי חלב שונים. 
הטכנולוגיה החדשנית של החברה, שפותחה באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית שפיתחה חברת אבוג'ן בע"מ (Nasdaq: EVGN, TASE: EVGN), משלבת חקלאות מולקולרית להפיכת תפוחי אדמה ל"מפעלים ביולוגיים".
שילוב זה מאפשר להנדס תפוח אדמה כך שיגדל בתוכו את אותו החלבון שנמצא בחלב, תוך שימוש בכלי בינה מלאכותית לאופטימיזציה מתמדת של החלבון מחד ותהליכי הגידול וההפקה מאידך. בחירת תפוחי האדמה כפלטפורמה לייצור נעשתה בזכות תפוקתם הגבוהה, קלות ההפקה וכן מאחר ומדובר בגידול נפוץ בעולם ובישראל.
החברה, שהוקמה לפני כשנה, מציעה פתרון חדשני למשבר האקלים והביטחון התזונתי העולמי על ידי הפחתת התלות בבקר כמקור לחלבוני חלב. הטכנולוגיה מאפשרת ייצור חלבונים בדרך יעילה וידידותית לסביבה, המהווה אלטרנטיבה משמעותית לשיטות הייצור המסורתיות הכרוכות בפליטות גזי חממה גבוהות ושימוש נרחב במשאבי קרקע ומים.
הניסוי של Finally Foods בעוטף (צילום: Finally Foods)
עד לאחרונה תחום החלבונים האלטרנטיביים כלל בעיקר טכנולוגיות כמו פרמנטציה, המשתמשות במיקרו אורגניזם כמו שמרים, חיידקים ופטריות כדי לייצר חלבונים. מעבר לכך שמדובר בשיטות שדורשות השקעה עצומה בתשתיות (ביו ריאקטורים), הן מוגבלות במרקם ובטווח מוצרי החלב שניתן לייצר מהחלבון שלהן שכן אינן מייצרות את הקזאין הזהה לזה הנמצא בחלב. 
חקלאות מולקולרית משתמשת בצמח כ"ביו ריאקטור טבעי" כדי לגדל בתוכו את החלבון מהחי. הבידול של פיינלי פודס הוא השימוש הבלעדי שנעשה בכלי ביולוגיה חישובית מתקדמים שפותחו בחברת אבוג'ן המבוססים על מאגר נתונים עצום המאפשר לאתר גנים ורצפי DNA מהחי ולהתאימם לצמח על מנת שיהיה ה"רחם" לגידול החלבון בתוכו. 
הניסוי של Finally Foods בעוטף (צילום: Finally Foods)
דפנה גבאי מנכ"לית Finally Foods, מחממת הפודטק The Kitchen של שטראוס: "אנחנו גאים להוביל לראשונה בישראל ניסוי שצפוי להיות אבן דרך משמעותית לפתרון חדשני בתעשיית החלב. הבחירה לקיים את  הניסוי באזור העוטף, היא לא רק בזכות תנאי הגידול המצוינים, אלא גם כחלק ממחויבותנו לחיזוק ופיתוח האזור מתוך ציוניות ושורשיות. יחד עם שותפינו, אנחנו יוצרים את הבסיס לעתיד בר-קיימא של ייצור חלבוני חלב, תוך שמירה על איכות גבוהה והפחתה משמעותית של ההשפעה הסביבתית".
עופר חביב, נשיא ומנכ"ל אבוג’ן וחבר דירקטוריון בFinally Foods: "אנחנו גאים ב-Finally Foods שהגיעה לשלב ניסוי השדה בפרק זמן כה קצר, שלב המהווה ציון דרך משמעותי במסעה של החברה להצלחה. הישג זה התאפשר בזכות הרישיון שניתן לפיינלי לשימוש במנוע הטכנולוגי וכלי הבינה המלאכותית שפותחו באבוג’ן. אנו מצפים להמשך התקדמותה של Finally Foods ולשיתופי פעולה שתעשה בתחום המזון בישראל ובעולם".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה