מדדים ומחקרים

בנק ישראל: הביקוש קפץ, אבל הבנקים מקשיחים תנאים באשראי לדיור

ממצאים מסקר קציני אשראי של בנק ישראל לרבעון הראשון של 2025: גידול בביקוש לאשראי צרכני ודיור, התמתנות בעסקים זעירים וקטנים והמשכיות בהגמשת תנאי האשראי
מערכת ice | 
נדלן בארץ (צילום פלאש 90)
התמתנות בגידול בביקוש לאשראי של עסקים זעירים וקטנים ברבעון הראשון של השנה, עם צפי לגידול בביקוש ברבעון הבא, כך עולה מסקר קציני אשראי של בנק ישראל לרבעון הראשון לשנת 2025. עוד עולה מהסקר כי ברבעון הראשון של 2025 חלה עלייה בביקוש לאשראי צרכני ואשראי לדיור, עם צפי להמשך גידול בביקוש לאשראי צרכני והתייצבות בביקוש לאשראי לדיור ברבעון השני. ישנו צפי לירידה בביקוש לאשראי בענף הנדל"ן, וגידול בו בענף הבינוי ברבעון השני של השנה.
ברבעון הראשון של השנה התגברה ההקשחה במרווחים (עלייה במרווחים) באשראי לדיור ברמת סיכון גבוהה. נמשכה ההגמשה בתנאי האשראי ברוב המגזרים, שהתבטאה בעיקר במרווחים באשראי הלא מסוכן, זאת, בשל התחרות בשוק האשראי ויחסי ההון הגבוהים. ההגמשה בתנאי האשראי נמשכה ברבעון הראשון של השנה ברוב מגזרי האשראי, והתבטאה בעיקר במרווחי האשראי ברמת סיכון בינונית. לעומת זאת, ניכרת הקשחה במרווחי האשראי לדיור ברמת סיכון גבוהה.
הביקוש לאשראי צרכני ואשראי לדיור עלה ברבעון הראשון של 2025, והצפי לרבעון הבא הוא להמשך גידול בביקוש לאשראי צרכני והתייצבות בביקוש לאשראי לדיור. במגזר העסקי חלה התמתנות בגידול בביקוש לאשראי של עסקים קטנים וזעירים, והבנקים צופים חזרה לגידול בו ברבעון הבא. עוד צופים הבנקים המשך גידול בביקוש לאשראי בענף הבינוי, וירידה בו בענף הנדל"ן ברבעון השני.
בעיית תזרים ודרישה להון חוזר הם הגורמים העיקריים לגידול בביקוש לאשראי בעסקים קטנים וזעירים. בענף הבינוי, הגורם העיקרי היה מימון פרויקטים בליווי סגור.
בנק ישראל החל ברבעון השלישי של שנת 2024 לערוך סקר רבעוני בקרב קציני אשראי במערכת הבנקאית בישראל. הסקר מכיל 22 שאלות המתייחסות להיבטים שונים בתחומי האשראי למשקי הבית למטרת מגורים ואשראי צרכני, וכן אשראי לעסקים לפי גודל העסק עם דגש על אשראי לענפי הבינוי והנדל"ן. הסקר נשלח לכל התאגידים הבנקאיים בישראל (10 בנקים), ומבוצע על ידי מחלקות האשראי בבנקים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה