פרויקטים

עליית שערים: עובדי מדינה מסתערים על שוק הנדל"ן

הכלכלנית הראשית באוצר, שניתחה את פעילות שוק הנדל"ן במרץ האחרון גילתה נתון יוצא דופן, לפיו מי שמתדלקים את שוק הנדל"ן למגורים הם דווקא עובדי המדינה שנהנים מיציבות תעסוקתית - עובדה המקלה על המערכת הבנקאית לאשר להם משכנתאות

משרד האוצר (צילום Magma Images)
ניתוח שוק הנדל"ן שבוצע על ידי הכלכלנית הראשית של משרד האוצר, שירה גרינברג, מגלה שבחודש מרץ האחרון נמכרו בישראל לא פחות מ-13,200 דירות. אם מפחיתים את המכירות במסגרת התוכנית "מחיר למשתכן", נותרו 11,500 דירות שנמכרו בשוק החופשי.
2,500 דירות נמכרו למשקיעים בשוק הנדל"ן. פילוח זהות המשקיעים מגלה שלא מדובר בברונים ואילי הון, אלא בעובדי מדינה הרוכשים דירות להשקעה. כאן המקום לציין כי עובדי המדינה במגזר הציבורי נהנים מיציבות תעסוקתית, ולכן המערכת הבנקאית רגועה לגביהם ונאותה לאשר להם משכנתאות נדיבות - כאלו שכלל לא בטוח כי שכיר במגזר הפרטי היה מקבל. כפועל יוצא, עובדי המדינה מנצלים את ההטבה הזו, מסתערים על שוק הנדל"ן ומתדלקים אותו.
נתון מעניין נוסף שעולה מהניתוח של הכלכלנית הראשית, הוא ש-20% מהמשקיעים בשוק הנדל"ן הם פנסיונרים שעובדים בעבודה נוספת מלבד הפנסיה שהם מקבלים. עיון מעמיק יותר מגלה כי 25% מתוך הפנסיונרים שהשקיעו בנדל"ן הנם צעירים מאוד ביחס לגיל הפנסיה המקובל בעולם. המסקנה המתבקשת באוצר היא כי מדובר באנשי קבע שפרשו בגיל מוקדם לגמלאות.