כסף וצרכנות
טירוף: זינוק של עשרות אחוזים ברכישת מזון לפני החג
משרד החקלאות והמזון מפרסם היום את נתוני הצריכה של הישראלים לקראת החג. וגם: איפה אנחנו ביחס לעולם
לקראת חגי תשרי, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את נתוני הצריכה של מאכלי החג, והתמונה שעולה מהם מגלה לא רק מה הישראלים אוהבים לאכול, אלא גם איך אנחנו ביחס לשאר העולם.
בראש השנה בולטים במיוחד דגים, דבש, רימונים ותפוחים. לפי הנתונים, הצריכה לנפש של דגים בישראל עומדת על כ־9 קילוגרם בשנה במונחי דג אכיל. כ־25% מהכמות הזו מגיעים מדגים טריים, והשאר מדגים קפואים. בשבוע שקודם לחג נרשמת עלייה של כ־47% בצריכת הדגים לעומת שבוע רגיל.
הדגים המובילים הם אמנון עם 43% מהצריכה וסלמון עם 34%. בין השנים 2014 ל־2024 חלה עלייה של 67% באספקת דגים בישראל, שעמדה ב־2024 על כ־92 אלף טון, כש־94% מהכמות הזו מגיעים מייבוא. הצריכה לנפש בישראל נמוכה מהממוצע העולמי, שעומד על 20.8 קילוגרם במונחי דג שלם. באסיה צורכים יותר מאיתנו, ובאפריקה מעט יותר.
גם בבשר נרשמת עלייה חדה לקראת החג. לפי הנתונים, ב־2024 עמד ההיצע על כ־188 אלף טון, כש־52% ממנו בשר קפוא מיובא, 19% בשר מצונן מייבוא ו־29% נשחט בישראל. צריכת הבשר לנפש עומדת על כ־19.1 קילוגרם בשנה, עלייה של 8% מהשנה הקודמת. בשבוע שקודם לראש השנה נרשמת קפיצה של כ־64% בצריכת הבשר לעומת שבוע רגיל. מבחינת השוואה בינלאומית, הישראלים צורכים יותר מהממוצע במדינות ה־OECD שעומד על 13.4 קילוגרם לנפש. המדינות המובילות בצריכת בשר בקר הן ארגנטינה עם 33.1 קילוגרם, ארה"ב עם 23.3 ואוסטרליה עם 23.

ארוחת דגים. קרדיט: shutterstock
בתחום העוף ישראל ממשיכה להוביל. ב־2024 עמדה הצריכה לנפש על כ־49 קילוגרם בשנה, לעומת ממוצע עולמי של 21.8 קילוגרם. בשבוע שלפני החג חלה עלייה של כ־29% בצריכת העוף. כיום פועלים בארץ כ־590 מגדלים בענף הפטם.
גם בתחום הפירות ניכרת השפעת החג. הישראלי הממוצע צורך כ־14.1 קילוגרם תפוחים בשנה, ובשבוע שקודם לחג נרשמת עלייה של 74% בצריכה. רוב התפוחים בארץ מגודלים בצפון, בגליל ובגולן, כשהזנים העיקריים הם סמיט, חרמון סטרקינג, מוזהב, פינק קריספי וגאלה. היבול המקומי ב־2024 עמד על כ־65 אלף טון, והתחזית לעונה הקרובה היא כ־60 אלף טון. במקביל יובאו לישראל כ־58 אלף טון תפוחים, בעיקר מאיטליה, צרפת וארצות הברית.
יבול הרימונים בעונת 2024־2025 מוערך בכ־40 אלף טון, והצריכה לנפש בישראל עומדת על כ־3.5 קילוגרם לשנה, כולל מיצים ומוצרים נגזרים. בשבוע שלפני החג נמכרות כ־15% מכלל מכירות השנה. ענף הרימונים עבר מהפך בזכות פיתוח של מכונת פריטה במכון וולקני, שהובילה לצמיחה של תעשיית מוצרים על בסיס רימון – ממשקאות ועד קוסמטיקה. כיום פועלים בישראל כ־200 מגדלים, עם כ־18 אלף דונם של מטעים מניבים ועוד כ־1,000 דונם מטעים צעירים.
ומה עם יין? הישראלי שותה בממוצע כ־6 ליטר יין בשנה, נתון נמוך משמעותית לעומת צרפת עם 46 ליטר ופורטוגל עם 51. למרות זאת, ייצור היין בישראל עומד על כ־45 מיליון בקבוקים בשנה ועוד 11 מיליון בקבוקי תירוש. כ־70% מהכרמים נטועים בזני ענבים אדומים, בעיקר קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.
עוד ב-
בשנים האחרונות ישנה עלייה בצריכת יין לבן ומבעבע, בדומה למגמות עולמיות. יינות ישראלים זוכים בפרסים בתחרויות בינלאומיות, וב־2024 הסתכם ייצוא היין הישראלי בכ־65 מיליון דולר, כשיותר מ־70% מהכמות מיועדת לארצות הברית. משרד החקלאות קורא לציבור לנצל את החג לתמיכה בתוצרת מקומית ולבחור תוצרת ישראלית גם בשתייה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



