תרבות ופנאי

אבל בעולם התרבות בישראל: הבמאי המוערך הלך לעולמו בגיל 82

אובדן כבד לקולנוע המקומי: היוצר שעמד מאחורי היצירה המונומנטלית "רובה חוליות", ממייסדי התשתית לקרן הקולנוע ומי שהכשיר דורות של תלמידים באוניברסיטת תל אביב, נפטר שמונה חודשים בלבד אחרי פטירת רעייתו

אילן מושנזון (צילום צחי לרנר ויקיפדיה)
עולם התרבות והקולנוע הישראלי מרכין ראש: הבמאי, התסריטאי ואיש האקדמיה אילן מושנזון הלך אתמול (רביעי) לעולמו בגיל 82. לכתו חותמת פרק מפואר של עשייה אמנותית וחינוכית שנפרסה על פני יותר מחמישה עשורים, אשר הותירה חותם על היצירה המקומית ועל אופן ייצוג הזיכרון הלאומי על גבי המסך הגדול. טקס הלווייתו של הבמאי המוערך שהלך לעולמו יתקיים היום בשעות הצהריים בבית העלמין ירקון (שער החסד).
מושנזון ייזכר בראש ובראשונה בזכות סרט המופת שלו מסוף שנות ה-70, "רובה חוליות". מדובר ביצירה פורצת דרך שנחשבת לאבן דרך תרבותית, בהיותה מבין הניסיונות העלילתיים הראשונים שהעזו לגעת בפצעי טראומת השואה ובהשתקפותם בחברה הישראלית הצומחת. הסרט, שקטף שבחים בינלאומיים, ייצג את ישראל בפסטיבל הסרטים היוקרתי בברלין וזכה להוקרה רבה, בין היתר בפרס ע"ש שייקה אופיר על כתיבת התסריט.
דרכו של אילן מושנזון ז"ל אל אמנות השביעית לא הייתה שגרתית. הוא החל את דרכו האקדמית כבוגר לימודי היסטוריה, אולם המשיכה לבמה ולמסך הובילה אותו להסבה חדה אל עולם התיאטרון וההפקה. את צעדיו המשמעותיים הראשונים עשה בטלוויזיה הלימודית, שם יצר, הפיק וביים סדרות עלילתיות ותוכניות חינוכיות, ובמקביל צבר ניסיון עשיר ביחידת ההסרטה הצבאית. בהמשך יצא ללונדון והשלים בהצטיינות את לימודיו בבית הספר המוביל לקולנוע בעיר.
מעבר ליצירתו האישית, שכללה גם את סרט הקאלט "סוף שבוע מטורף" ויצירה דוקומנטרית ענפה עבור הערוץ הראשון - היה מושנזון ז"ל מנוע מרכזי בעיצוב התעשייה עצמה. כחלק מקבוצת "קי"ץ", הוביל מאבק חסר פשרות ששינה את מפת הקולנוע המקומי והוביל להקמת קרן הקולנוע הישראלי.
לצד זאת, הקדיש חלק ניכר מחייו להוראה: הוא עמד בראש מגמת הקולנוע ב"בית צבי", ובמשך יותר משני עשורים שימש מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב, שם ייסד וניהל מסלול ייעודי שהעמיד מאות יוצרים ויוצרות הפועלים כיום בתעשייה.
בחייו האישיים חלק מושנזון זוגיות ארוכת שנים עם עדנה בן-ארי ז"ל, דמות בולטת בעולם האמנות הפלסטית שכיהנה עשרות שנים כאוצרת בכירה במוזיאון תל אביב לאמנות. פטירתו מגיעה שמונה חודשים בלבד לאחר מותה, וכעת השניים שבים ומתאחדים.
 
עקבו אחרינו
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה