דיגיטל וטק
מתקפת הסייבר על הבנק האיראני: זה המהלך שנועד לערער את המשטר
בעוד מטחי הרקטות נשמעים והעימותים בגבולות מתנהלים כמעט כבשגרה, מתקיימת מערכה נוספת העוסקת בתודעה, כסף ואמון. התקיפה על בנק סאפה באיראן איננה מתקפת סייבר שגרתית, היא נועדה לערער את יסודות הממשל האיראני
התקיפה על בנק סאפה באיראן איננה עוד מתקפת סייבר שגרתית. מדובר במהלך קרבי לכל דבר, רק שהוא מתרחש בעולמות של דאטה, רוחב פס וארכיטקטורת שרתים. זהו מהלך שנועד לערער את יסודות הממשל האיראני מבפנים – לא רק באמצעות טילים ותקיפות באזורים אסטרטגיים אלא דווקא במקומות הכי יומיומיים, הכי אישיים: החשבון של הפקיד, הקצבה של המהפכן, ההלוואה של הגנרל.
אנחנו רגילים לדבר על "מטרות קונקרטיות" – פרויקט הגרעין, מערך הטילים, פירוק "ציר ההתנגדות" חיזבאללה-איראן-עזה אבל מתחת לפני השטח מתחילים לדבר בקול רם גם על אפשרות נוספת: קריסת המשטר עצמו. אם נביט לעומק, נבין שזה לא בהכרח רעיון כל כך מופרך.
בסופו של דבר, משטר מבוסס על אמון. משטר לא מבוסס רק על אמון העם אלא אמון של אלו שמרימים עבורו את הנשק, אוספים עבורו מודיעין, מנהלים את מערכות הבנק והתחבורה והביטחון. כל אותם אנשים, מהשורה הראשונה והשנייה של השלטון, חיים מ"אשליית סדר": במסגרתה הם מקבלים משכורת, נהנים מזכויות יתר, וזוכים לחסות ולהגנה של המערכת.
כשהמערכת הזו נפרצת דרך פגיעה במאגרי מידע כלכליים, הם מבינים שהמעמד שלהם הוא אשליה. שמה שנמצא במסדי הנתונים יכול פשוט להיעלם. אם אין גיבוי ואין כסף ואין מערכת – אין גם סיבה להמשיך להילחם בשבילה. כך הפריצה הפיזית הופכת גם לפריצה "רעיונית".
למשל, תקיפה אחת על בנק מרכזי יכולה לייצר "ריצה אל הבנק", תור של אנשים מבוהלים שרוצים למשוך את המזומן האחרון מהקופה כיוון שאין להם גישה לחשבון, המידע נמחק, הם שומעים שמישהו כבר לא קיבל משכורת. במשטר יודעים: אמון כלכלי קשה לבנות וקל מאוד לאבד.
כשזה קורה, המשטר לא נופל מהפגזה או ממהפכה ברחובות, אלא מבפנים. המכה הכי כואבת למשטר איננה במתקני שיגור או תשתיות צבאיות - היא באמון. כידוע, בנק סאפה הותקף בעבר.
ביוני 2025 הבנק ספג מהלומה דומה – אבל אז עוד הייתה לו תשתית שיכלה להתאושש. כעת, כשהמערכות דלילות, כשאין תעבורת נתונים תקינה, כשהכלכלה האיראנית גם כך חנוקה – זו לא התאוששות אלא גסיסה איטית. לא בטוח שזה הסוף, אבל זו בהחלט דרך נכונה שהממסד הביטחוני בישראל נוקט בה.
עוד ב-

הכותב הוא עו"ד רמי תמם, שותף במשרד עו״ד פטמן תמם ושות', עוסק בפלילים ובסייבר וראש תוכנית תואר שני MBA סייבר בקריה האקדמית אונו. (צילום: הקריה האקדמית אונו).
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



