דיגיטל וטק

אירופה נגד גוגל, פייסבוק וטסלה: זו הצעת החוק הנועזת

האיחוד האירופי חשף את הצעת החוק שלו שיסדיר את תחום המידע של משתמשים – והוא כולל סעיפים שמדאיגים את ענקיות הטכנולוגיה, אבל גם כמה שצריכים להדאיג את המשתמשים

יאיר מור | 
בניין האיחוד האירופי בבריסל (צילום dimitrisvetsikas1969 / Pixabay)
האיחוד האירופי הגיש אתמול את הצעת "חוק המידע של הנציבות האירופית", שמסדירה כללים שיחולו על כל חברה שמחזיקה במידע על אזרחים באיחוד ואמורים, לכאורה, לתת יותר שליטה למשתמשים – אבל בעיקר יותר שליטה לאיחוד.
לפי ההצעה, כל חברה שמחזיקה במידע על אזרחי האיחוד תחויב לאפשר לאזרחים להוציא ממנה את המידע הזה כדי למסור אותו לגורם אחר או להעביר אותו לחברה מתחרה. כך, לדוגמה, פייסבוק תחויב לאפשר לייצא את כל היסטוריית השימוש לשירות מתחרה, וטסלה תצטרך לאפשר לבעלי מכוניות להעביר מידע על תקלות וכדומה למוסך פרטי לבחירתם כדי לתקן אצלם את הרכב במחיר זול יותר מאשר במוסכים מורשים.

כללים נוספים שמופיעים בהצעה כוללים איסור לכלול בתנאי השימוש בשירותים ומוצרים סעיף שאוסר את שיתוף המידע של המשתמש עם גורמים אחרים לבחירתו, איסור לאפשר לממשלות זרות גישה למידע – אך מצד שני חיוב להנגיש את אותו מידע לסקטור הציבורי באירופה "למקרי חירום". לא ברור איך שני הסעיפים הללו מסתדרים ביניהם ומשרתים את אזרחי אירופה, ונראה שהם מיועדים בעיקר לתת לאיחוד יתרון בתחום שבו מדינות כמו ארה"ב וסין מובילות היום בהפרש עצום.
תִיֵירי בְּרֶטוֹן, מנהל השוק הפנימי האירופי, אמר כי ההצעה תסייע לעסקים קטנים באירופה על ידי מניעת מצב בו "כל המידע שלהם נשאב מהם על ידי חברות גדולות" ו"מוחזק כבן ערובה על ידי ספק נתון".
נציבת התחרות באיחוד, מַרְגְרֶתֶה וֶסְטַגֶר, הוסיפה כי "אנו רוצים להבטיח יותר הוגנות בהקצאת הערך הנוצר על ידי מידע. אנחנו קונים עוד ועוד מוצרים המחוללים מידע – משעונים חכמים עד מכוניות מחוברות – וכרגע מי שמחזיק ומשתמש במידע הוא בעיקר היצרניות של המוצרים הללו. זה גם יאיץ תחרות על ידי הענקת האפשרות ליותר חברות להציע את שירותיהן". היא העריכה שההצעה תוסיף לתמ"ג האירופי 270 מיליארד אירו עד 2028.
ההצעה עדיין דורשת אישור במדינות האיחוד ובפרלמנט האירופי – תהליך שעשוי לקחת שנים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה