השוק

הרכישה של ישראייר התפוצצה, מה ההשפעה עליה?

אחרי יותר מ-3 שנים, עסקת רכישת חברת התעופה הצ'כית סמארטווינגס על ידי ישראייר התפוצצה - מה הגורמים לכך ומה ההשפעה על ישראייר?
רוי שיינמן |  1
אורי סירקיס (צילום ניב בריג, פלאש 90/ יוסי אלוני)
אחרי יותר מ-3 שנים של משא ומתן, ישראייר מעדכנת כי החליטה להפסיק את המשא ומתן לרכישת חברת התעופה הצ'כית סמארטווינגס. 
העסקה כבר התפוצצה פעם אחת בעבר, בפברואר 2024, אז הסיבה הייתה העוינות של בעלי המניות הסיניים של סמארטווינגס לגבי ישראל על רקע המלחמה. אלא שמאז הבעלות הסינית התחלפה בבעלות צ'כית, מה שגרם לאופטימיות לגבי השלמת העסקה.
כעת, ישראייר מעדכנת כי בעלי המניות הצ'כים הכניסו שינויים לעסקה והציבו דדליין להשלמתה עד לסוף 2025, שינויים שלא היו מקובלים על ידי ישראייר והביאו לפיצוץ העסקה.
פיצוץ העסקה לרכישת סמארטווינגס עשוי להשפיע על תוכניות ההתרחבות של ישראייר, שראתה ברכישה הזו מנוע צמיחה משמעותי לאירופה. החברה ציינה בעבר כי המיזוג צפוי להקפיץ את קיבולת ההובלה של ישראייר בעשרות אחוזים, ולהעניק לה גישה לשווקים חדשים. ביטול המהלך מחזיר את החברה לתלות בצמיחה האורגנית שלה ובפעילות העצמאית בשוק התחרותי והעונתי של התעופה הישראלית.
פיצוץ העסקה כואב גם לאור העובדה ששוק המטוסים סובל מחוסר היצע משמעותי - בעוד הביקוש לטיסות ממשיך לעלות, קצב ייצור המטוסים לא מצליח להדביק את הפער. לפי הנתונים של ארגון התעופה העולמי, מספר הנוסעים ב-2024 עמד על כ-4.96 מיליארד, עלייה של כ-10.6% בהשוואה ל-2023, אם כי מספר המטוסים שנמסרו באותה שנה דווקא ירד ב-30% ועמד על 1,250.
בינתיים, ישראייר ממשיכה ליהנות מחוסר התחרות בנתב"ג על רקע המלחמה והחזרה האיטית של החברות הזרות - ברבעון הראשון של 2025 הסתכמו הכנסותיה בכ-135.9 מיליון דולר, זינוק של פי 2 לעומת הרבעון המקביל. החברה אומנם רשמה הפסד נקי של 6.8 מיליון דולר ברבעון, אך בנטרול הוצאות חד פעמיות רשמה החברה בשורה התחתונה רווח. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הסתכם ברבעון ב-31.5 מיליון דולר. 
על רקע התוצאות החיוביות, מניית ישראייר זינקה מתחילת השנה ב-23% וב-67.5% בשנה האחרונה והיא נסחרת לפי שווי של 626 מיליון שקל.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    המניה נסחרת בדסקואנט אדיר. (ל"ת)
    צביקה 07/2025/08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור