השוק

האנליסט הבכיר: "אלו המניות שיגנבו את ההצגה בעונת הדוחות"

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, על המניות שמובילות את הבורסה לקראת עונת הדוחות: למה שורת הרווח היא לא תמיד הכי חשובה בדוח, מה הפוטנציאל במניות השבבים והאם אלביט לקראת קפיצה?
רוי שיינמן | 
סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר (צילום יחצ, shutterstock)
עונת הדוחות הנוכחית נפתחת ברקע של סיום המלחמה, מה שמעמיד חלק מהחברות הישראליות בפני אתגרים חדשים, ובראשם - התחזקות משמעותית של השקל מול המטבעות הזרים, ובעיקר מול הדולר.
התחזקות המטבע המקומי מכה בעיקר בחברות הדואליות - אלו הנסחרות גם בבורסה בת"א וגם בחו"ל, לרוב בארה"ב. חברות אלה, המהוות את עמוד השדרה של המדדים המובילים ומחזיקות בנתח משמעותי משווי השוק בתל אביב, מדווחות על הכנסות דולריות גבוהות ובו זמנית נושאות בהוצאות שקליות כבדות יותר, בעיקר בתחומי המחקר והפיתוח (מו"פ). מצב זה מייצר לחץ שלילי על שורת הרווח, והופך את הדוחות הקרובים לקריטיים עבור משקיעים רבים.
וכאן עולה שאלה חשובה: עד כמה הדוחות הנוכחיים באמת משקפים את מצב החברות הדואליות? הייחוד של חברות אלו היא שמרבית הפעילות העסקית, ההכנסות והלקוחות שלהן נמצאים בחו"ל, מה שהוביל לכך שהשפעת התקופה המלחמתית הייתה שולית עד כמעט אפסית על תפקודן והכנסותיהן.
במילים אחרות, הדוחות הרבעוניים שלהן אכן מייצגים נאמנה את ביצועיהן העסקיים. כדי להבין כיצד יש לקרוא את הדוחות הללו בצל התחזקות השקל והאם צפויים שינויים אסטרטגיים, שוחחנו עם סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ומומחה למניות הדואליות בבורסה.
וסצ'ונוק חשף בפנינו היכן המשקיעים צריכים להתמקד - ומפתיע לגלות שזו לאו דווקא שורת הרווח. הוא הסביר למה מניות השבבים הן אלו שצפויות לגנוב את ההצגה, איך להתייחס לגידול בהוצאות אצל חברות השבבים בהשוואה לחברות כמו נייס או טבע, וגם מה השינוי העיקרי שאנחנו צפויים לראות ברבעונים הקרובים אצל אלביט?
ברבעון השלישי ישראל עדיין הייתה במלחמה, כמה עונת הדוחות הנוכחית מייצגת עבור החברות הדואליות?
"לחברות הדואליות כמעט ואין חשיפה למה שקורה בישראל מבחינת הכנסות. במלחמה החברות האלו תפקדו מאוד יפה. גם חברות שעוסקות יותר בייצור לא ממש הושפעו כך שהדוחות הקרובים בהחלט מייצגים".
כמה הירידה בשער הדולר תשפיע על הדוחות שלהן?
"לחברות האלו יש הרבה הוצאות שקליות, בעיקר מחקר ופיתוח. אצל חברות שהן יותר טכנולוגיות מן הסתם יש הוצאות גבוהות יותר. השקל מאוד התחזק לאורך כל המלחמה וזאת השפעה שלילית על שורת הרווח, לא השפעה אדירה אבל בהחלט כזו שתורגש".
אז המשקיעים צריכים להסתכל פחות על שורת הרווח?
"המשקיעים צריכים לשים לב יותר לשורה העליונה מכיוון שמדובר בחברות צמיחה. אם חברה מרוויחה פחות כי היא משקיעה במו"פ או רכישות וזה מוריד את הרווח, המשקיעים מברכים על זה. זה טוב להגדיל השקעות במו"פ כי כדי לצמוח צריך להגדיל הוצאות. יותר מזה - אם לא מגדילים הוצאות זה סימן רע מאוד".
זה תקף גם לחברות הגדולות כמו נייס וטבע?
"בנייס ובטבע אולי פחות. בנייס דווקא יותר מעניין שער הדולר-רופי כי יש להם הרבה הוצאות בהודו. מי שמשקיע בחברת טכנולוגיה מעדיף לראות שהחברה מגדילה הוצאות ולא מקטינה. נייס למשל נמצאת במקום אחר, היא מקטינה הוצאות דרך פיטורים והתייעלות וזה לא סימן טוב".
חברות השבבים עלולות לפספס את צפי האנליסטים בשורה תחתונה?
"אני חושב שנראה הפתעה בשורה העליונה ושהשורה התחתונה תהיה לפי הצפי כי הגידול בהכנסות יפצה על הגידול בהוצאות. אם חברה מפספת את הצפי בשורה התחתונה בגלל הגדלת הוצאות אבל צומחת בשורה העליונה, סולחים לה על זה.
צמיחה זו מילת המפתח, וזו מגמה כלל עולמית. מהפכת ה-AI טורפת את כל הקלפים בעיניי המשקיעים. הם יוצאים מנקודת הנחה שמי שמרוויח הן חברות שבבים ומי שמפסיד הן חברות תוכנה, זה הנושא הכי גדול והכי חשוב.
לכן, מניות השבבים יגנבו את ההצגה בעונת הדוחות הקרובה. המכפילים אמנם עלו והיום הם גבוהים מאוד, אבל צריך לזכור שהתחזיות לשנה הבאה מאוד שמרניות, במיוחד לאור ההכרזות האחרונות בתעשייה - ענקיות ה-AI הולכות להשקיע המון כסף, וחברות השבבים יציגו תוצאות חזקות גם בשנה הבאה".
נובה מדווחת השבוע, איך ייראה הדוח שלה?
"לנובה יהיו דוחות חזקים מאוד - היא ממוצבת חזק מאוד בשרשרת הערך של השבבים. מבחינת טכנולוגית היא מובילה בעולם. אין מישהו שמתקרב אליה. KLA גדולה יותר מבחינת נתח שוק אבל נובה הולכת וגדלה".
מה לגבי אלביט, היא עדיין מעניינת?
"העלייה החזקה באלביט התחילה דווקא בתקופה שבה המלחמה בישראל הייתה בעצימות נמוכה יותר. זה נובע מעליית הביקושים בעולם ובעיקר באירופה עקב הצהרות טראמפ על כך שהמדינות האירופאיות צריכות להשקיע יותר בביטחון. גם המלחמה ברוסיה תרמה לביקושים. 
צריך לזכור שההשפעה על התוצאות של החברות הביטחוניות ארוכה. הצבר של אלביט צומח כבר שנים והיום הוא בערך פי 3 מההכנסות השנתיות - מה זה אומר? שבשנים הקרובות יש ודאות מסוימת לגבי איך תיראה הצמיחה של אלביט".
איך ייראה הדוח הקרוב?
"התוצאות של אלביט לא קשורות למצב של היום, אלה הזמנות שנכנסו לפני שנה-שנתיים. מה שחשוב אצל אלביט זה הצבר וכושר הייצור - הוא היה מאוד נמוך והם מרחיבים אותו. הם בונים מפעל חדש בישראל וגם באירופה.
כשמגדילים כושר ייצור זה מאפשר לתרגם חלקים גדולים יותר מהצבר להכנסות. זה אומר שאולי תהיה פחות צמיחה בצבר, אבל הצמיחה פשוט תעבור להכנסות וזה דבר מצוין.
בנוסף, אלביט מבצעת השקעות גדולות כבר תקופה ארוכה. זה אומר שיש לחץ על התזרים. התהליכים האלו מגיעים לשלבי הסיום, מה שאומר שהחברה צריכה להשקיע פחות וזה אומר שהתזרים יהיה משמעותית יותר גבוה ברבעונים הקרובים, ואת זה משקיעים מאוד אוהבים".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה