השוק
אחרי שזינקה מעל 220% בשנה: המניה הענקית צונחת ב-9% בבורסה
הקרן שזינקה מעל 220% בשנה האחרונה מודיעה על גיוס הון ענק - ומי שמחזיק במניה משלם על כך היום במחיר כואב. למה גיוסים כאלה כמעט תמיד מורידים מניות, מה בדיוק מתרחש בג'נריישן, ומה כל זה אומר על עסקת שיכון ובינוי אנרגיה שהשוק מחכה לה?
מי שעקב אחרי מניית ג'נריישן קפיטל בשנה האחרונה ראה תשואה חלומית של מעל 220%. אבל הבוקר המשקיעים קיבלו הפתעה פחות נעימה: הקרן צוללת כ-9% במסחר.
ג'נריישן הודיעה כי היא בוחנת ביצוע הנפקה של מניות רגילות וכתבי אופציה למשקיעים מוסדיים. מדובר בגיוס שיהיה, ככל הנראה, הגדול ביותר שביצעה הקרן מאז הוקמה. ומה עומד מאחורי הצורך בכסף הזה? בעיקר עסקה אחת גדולה: הרכישה המתוכננת של שיכון ובינוי אנרגיה.
לפני כשבועיים חתמה ג'נריישן על מזכר כוונות לרכישת 100% ממניות שיכון ובינוי אנרגיה, לפי שווי של 4.2 עד 4.5 מיליארד שקל - עם תוספת אפשרית של עד 300 מיליון שקל בהתאם לעמידה ביעדים.
העסקה נועדה להפוך את ג'נריישן לאחת מיצרניות החשמל הגדולות בישראל: שיכון ובינוי אנרגיה מחזיקה ב-50% מתחנת הכוח רמת חובב - שמספקת לבדה כ-7% מצריכת החשמל במשק, בהספק של כ-1,200 מגה-ואט - ונוסף על כך, ב-50% מתחנת חגית מזרח בהספק 660 מגה-ואט.
לצד ג'נריישן, נכנס לעסקה גם איש העסקים זוהר לוי, שמתכוון להזרים לקרן כמיליארד שקל דרך חברת סאמיט שבשליטתו, יחד עם גופים מוסדיים שיצטרפו לגיוס.
הבעיה היא שרכישה בסדר גודל כזה דורשת כסף רב. עד עכשיו ההנחה הייתה שהעסקה תמומן בעיקר באמצעות חוב. עכשיו מתברר שיהיה גם רכיב הוני משמעותי - כשההערכות מדברות על לפחות 800 מיליון שקל שיגויסו דרך הנפקת המניות. וזה אומר דילול: כמות המניות בשוק גדלה, וכל מניה קיימת מייצגת נתח קטן יותר מהחברה.
מעבר לדילול עצמו, גיוסים מוסדיים גדולים מבוצעים לרוב במחיר שנמוך ממחיר השוק - כדי לפתות גופים גדולים להיכנס. כשמניה עלתה 220% בשנה, המוסדיים ידרשו כנראה הנחה. השוק מתמחר את זה מראש, ולכן המניה יורדת עוד לפני שהגיוס יצא לפועל.
המקרה הזה אינו חריג. ממש בתחילת השבוע חוותה דוראל אנרגיה ירידה דומה - נפילה של כ-15% ביום - אחרי שהודיעה על גיוס של כמיליארד שקל, גם כן כדי לממן השתלטות על פעילות שמחזיקה בחו"ל. מאז מניית דוראל המשיכה להיחלש ומתחילת השבוע היא כבר נחתכה בכ-30%.
גם אם ג'נריישן תצליח לגייס את ההון, העסקה לא מובטחת. רשות החשמל חוששת מריכוזיות בשוק ייצור החשמל, ועלולה להתנות את האישור בתנאים - ובהם, אולי, מכירה של חלק מהנכסים. כמו כן, המימון הכולל עדיין לא סגור: מאות מיליוני שקלים נוספים ידרשו ממקורות נוספים - חוב, שותפים, או הכנסות ממכירת פעילות אחרת של הקרן.
עוד ב-
מי שמחזיק בג'נריישן, ישירות או דרך קרן מחקה או מסלול מנייתי בפנסיה, מרגיש היום את הפגיעה. אבל הירידה לא בהכרח מעידה על בעיה בעסק - היא בעיקר משקפת את חוסר הוודאות סביב מחיר הגיוס, היקף הדילול, והשאלה הגדולה: האם העסקה תצא לפועל בדיוק כפי שמתוכנן, או שבדרך יהיו עוד הפתעות.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



