השוק

בנק ישראל מעודד את המערכת לשחרר אשראי: מאריך את ההקלות לבנקים

בנק ישראל מאריך את ההקלה שנתן למערכת הבנקאית שמפחיתה את דרישות ההון; המטרה: לשחרר לבנקים כסף לצורך מתן אשראי לציבור
ניצן כהן | 
אמיר ירון (צילום מתוך עמוד הפייסבוק של בנק ישראל - קריירה)
בנק ישראל מעוניין לעודד את הבנקים המקומיים לתת אשראי לציבור הישראלי. בבנקים חששו שדרישות ההון של בנק ישראל מהם ירתקו הון שיהווה כרית ביטחון ולא יאפשרו למערכת לשחרר אשראי לשוק. בנק ישראל, כדי להתמודד עם החששות האלה, החליט לאפשר לבנקים לשמור על הון עצמי נמוך כדי לשחרר לציבור אשראי.
ננסה להסביר את התהליך בקצרה. בעיקרון המערכת הבנקאית מחוייבת לשמור על כרית הון מינימלית כדי לשמור על יציבות המערכת. כשכרית ההון הזו גדלה, מעבר למה שדורש בנק ישראל הרי בפני הבנקים עומדות שתי אפשרויות: האפשרות הראשונה לחלק דיווידנדים לבעלי המניות והאפשרות השנייה היא לתת אשראי נוסף לציבור ובכך להגדיל את הרווחיות במקביל להגדלת הסיכון.
בנק ישראל סומך את ידיו בדרך כלל, על שיקולי האשראי של המערכת הבנקאית וזאת מתוך אמונה שהבנקים מקיימים תהליכים מסודרים כשהם נותנים אשראי ולכן ככל שלבנק יהיה יותר כסף לתת אשראי, והבנק ישמור על הנהלים שלו הרי שבסופו של התהליך הכלכלה המקומית תהנה מהאשראי הזה ומחד תמנע קריסה של משקי בית ועסקים ומאידך תאפשר להם להתפתח.
כפועל יוצא, המערכת הבנקאית שתעמיד את האשראי הזה תרוויח בעתיד ותוכל בתהליך שחוזר על עצמו או לחלק דיווידנדים או להגדיל את האשראי.
כשפרץ משבר הקורונה (בחודש מרץ 2020) בנק ישראל איפשר למערכת הבנקאית להפחית את דרישות ההון המינימלי כדי להעמיד אשראי לציבור. ההוראה של בנק ישראל הייתה לשנה, כלומר היא פוקעת החודש. בנק ישראל רצה להקדים תרופה למכה והחליט להאריך את ההוראה המקלה כדי להאיץ את קצב ההתאוששות של הכלכלה הישראלת.
בבנק ישראל כתבו היום לבנקים כי הם מאמינים שההקלה תביא לכך שהבנקים יעדיפו לתת אשראי חדש על פני לחלק דיווידנדים ודי לחכימא ברמיזא.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה