בריאות
דור שלם בסכנה: מחלת המבוגרים שהפכה למגפת ילדות
לחץ דם גבוה בקרב ילדים, תופעה מדאיגה שמקורה בעיקר בהשמנה, הכפילה את עצמה בתוך שני עשורים. ד"ר מוטי חיימי, רופא ילדים במאוחדת, מסביר כיצד המחלה חומקת מאבחון, ומהם הצעדים שעלינו לנקוט כדי לעצור את המגפה
ד"ר מוטי חיימי מסכם את המחקר בינלאומי החדש שהתפרסם בגארדיאן הבריטי וחושף נתונים מדאיגים: שיעור יתר לחץ הדם בקרב ילדים ובני נוער ברחבי העולם הכפיל את עצמו לאורך שני העשורים האחרונים. ד"ר מוטי חיימי, רופא ילדים מחוזי ורכז מחקר וחדשנות במחוז צפון במאוחדת, מזהיר מפני הסכנות האורבות לדור הצעיר, מדגיש את הקשר למשבר ההשמנה העולמי וקורא לשינוי הרגלים דחוף.
"המחקר מזהה את השמנת היתר בקרב ילדים כגורם המניע העיקרי לעלייה המדאיגה. הממצאים מראים כי כמעט 19% מהילדים והמתבגרים הסובלים מהשמנת יתר לוקים ביתר לחץ דם, בהשוואה ל-2.4% בלבד בקרב מי שנמצאים במשקל בריא".
החוקרים מסבירים כי השמנה מובילה לשינויים מטבוליים, כמו עמידות לאינסולין, ולשינויים בכלי הדם, המפריעים לוויסות התקין של לחץ הדם בגוף. אורח חיים בישיבה ממושכת, חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה העשירה במלח, סוכר ושומנים מעובדים מאיצים את העלייה בסיכון.
המחקר מדגיש כי מקרים רבים של יתר לחץ דם אינם מאובחנים בבדיקות שגרתיות. לחץ דם גבוה בגיל צעיר מעלה משמעותית את הסיכון לסיבוכים חמורים בבגרות, כמו מחלות לב, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות ואפילו דמנציה.
הסקירה הדגישה שתי קטגוריות מדאיגות של לחץ דם גבוה שקשה לאבחן: טרום יתר לחץ דם :(Pre-hypertension)- קטגוריה בה לחץ הדם גבוה מהנורמה אך עדיין לא עומד בהגדרה הקלינית המלאה של יתר לחץ דם. המחקר מצא כי כ-8.2% נוספים מהצעירים נמצאים בקטגוריה זו, מה שמעמיד אותם בסיכון גבוה.
יתר לחץ דם סמוי:(Masked Hypertension) מצב בו לחץ הדם נמדד תקין במרפאה או אצל הרופא, אך בפועל הוא גבוה כשהילד או המתבגר נמצא בבית או בסביבה רגילה. מצב זה שכיח למדי - כ-9% מהמקרים - והוא מסוכן במיוחד מכיוון שהוא חומק מגילוי במהלך בדיקות שגרתיות.
המומחים קוראים לגורמי הבריאות ולהורים להגביר את המודעות, להקדים את האבחון ולנקוט צעדים מניעתיים פשוטים, כגון שמירה על משקל בריא ותזונה נכונה, כדי לצמצם את הסיכונים ארוכי הטווח.
המסר המרכזי הוא שיתר לחץ דם הפך ממחלת מבוגרים למחלת ילדות. כשלחץ דם גבוה מתחיל בגיל כה צעיר, הוא עלול לגרום לכך שדור שלם יסבול מסיבוכים קרדיווסקולריים, שבץ ומחלות לב בגיל צעיר יחסית.
עוד ב-
"יש לפעול בשני מישורים: במערכת הבריאות – לאתר יתר לחץ דם במעקב ובבדיקות שגרתיות גם בילדות; ובבית – לשנות הרגלי תזונה ולהטמיע פעילות גופנית כחלק בלתי נפרד מחיי היומיום", מדגיש ד"ר חיימי. "אם לא נפעל כעת לשנות את אורח החיים של הדור הצעיר, הציבור ישלם מחיר בריאותי כבד בעשורים הקרובים", סיכם הד"ר.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.לא מספרים לנו שאחרי החיסונים של הקורונה, הרבה חלו במחלהhur 01/2026/13הגב לתגובה זו0 0ולא לשכוח איך מרססים אותנו עםרעלים.. מי שלא ראה את הסילונים בשמים, ואיך השמים הם לא בצבע תכלת, .. תחקרו ותבינוסגור
-
1.תוצאת זלזלו הממשלה. חוסר חינוך תזונתי ויוקר מחיהציפי 01/2026/07הגב לתגובה זו0 0המזון הבריא יקר, מזון אולטרה מעובד זולסגור



