בריאות
הסכנות בפיצוחים ופירות יבשים שלא ידעתם עליהן
חג האילנות הגיע ואיתו גם שלל הפירות היבשים והאגוזים כמיטב המסורת בחג, אז הדיאטנית חגית לב עושה לנו סדר: על היתרונות התזונתיים, סכנת פצצת הסוכר וגם טיפים לבחירת פירות יבשים ופיצוחים - וממה צריך להרחיק את הילדים?
ייבוש הפירות, התחיל בימי קדם והתפתח במטרה לשמר את המזון בהיעדר אמצעי קירור. הייבוש אפשר את אכילת הפירות גם מחוץ לעונתם לאורך כל השנה. עם השנים התפתחו טכנולוגיות שונות לייבוש הפירות ונוספו בתהליך גם חומרים שלא בהכרח בריאים לאכילה במטרה לשמרם לאורך זמן ולגרום להם להיות מושכים יותר לעין ולחיך.
היתרונות התזונתיים של הפירות היבשים
סוכר הפרי מספק אנרגיה זמינה ולכן ניתן לשלב פירות יבשים לפני אימון. פירות יבשים מכילים כמות גבוהה של מינרלים חיוניים, כגון: אשלגן, סידן, מגנזיום וברזל. יעילים בטיפול בעצירות, במיוחד שזיפים ותאנים . הסיבה לכך היא תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה, שמגרה פעולת מעיים. כמו כן, ריכוז סוכר גבוה גורם לחדירה מוגברת של נוזלים למערכת העיכול ,לריכוך המזון במעי ולזירוז היציאות.
זהירות – סוכר לפנייך
במהלך הייבוש, הפרי מאבד הרבה מים וריכוז הסוכר היחסי בו עולה, ולכן טעמו מתוק יותר מהפרי הטרי. עם עליית ריכוז הסוכר, תכולת הקלוריות שבפרי המיובש גבוהה יותר מהפרי הטרי באותו המשקל. בנוסף, בשל היותו מצומק וקטן יותר ישנה נטייה לאכול ממנו כמות גדולה יותר.
מה עוד מכילים פירות יבשים?
בתהליך הייבוש התעשייתי מוסיפים לפירות היבשים כימיקלים שונים, חומרים משמרים וצבעי מאכל שתפקידם להאריך את חיי המדף של המוצר, לשפר את צבעו ולחזק את טעמו. יש אנשים הרגישים לחומרים אלו גם בכמויות קטנות ולכולם מומלץ להימנע מצריכה מרובה של אותם המזונות. חומר משמר לדוגמא, המוסף בתהליך הייבוש הינו סולפיט או גופרית דו חמצנית, וחשוב לדעת שמוסיפים אותו לרוב הפירות המיובשים כיום. חומר זה עלול לגרום להחמרת אסטמה ואלרגיות אחרות.
כמו כן, ישנם חומרים המוספים לפירות המיובשים שצריכתם אינה מומלצת כלל ואף נמצאו מסרטנים, כמו צבע המאכל טרטרזין וסנסט ילו, המצויים למשל בפפאיה מיובשת, מה שמשווה לה את הצבע הצהוב-כתום.
בנוסף, לחלק מהפירות המיובשים מוסיפים סוכר או מייבשים אותם במיץ תפוחים, ולכן תכולת הסוכר בפירות אלו גבוהה במיוחד.
איך בוחרים פירות יבשים?
קראו את התווית – לפני שאתם קונים פירות יבשים, חשוב לקרוא את תוויות המזון ולראות מה בדיוק הוסף לפירות שרכשתם ולכן כדאי להעדיף פירות יבשים המגיעים ארוזים באריזה שעליה תווית מזון מפורטת.
העדיפו תמרים ודבלים – מבין שלל הפירות היבשים התמר והדבלה (תאנה מיובשת) נחשבים לטבעיים ביותר היות ולרוב אינם מכילים תוספים כצבעי מאכל או חומרים משמרים ולכן כדאי להעדיף אותם.
סוכר הוא סוכר – כפי שצוין קודם, גם פירות הממותקים ברכז תפוחים כגון חמוציות מכילים רמות סוכר גבוהות ולכן עדיף להימנע מצריכה מרובה שלהן.
לצד הפירות היבשים, נהוג גם לצרוך שקדים ואגוזים בחג. השקדים והאגוזים שייכים לקבוצת השומנים הבריאים. הם מהווים שומן חד בלתי רווי, והינם חלק חשוב בתזונה שלנו. צריכתם מסייעת להפחית את רמות הסוכר בדם, להוריד את רמת השומנים בדם ובנוסף הם מסייעים בהורדת לחץ הדם בשל רמות האשלגן הגבוהות שבהם.

חגית לב. צילום: יחצ
איך בוחרים אגוזים?
בחרו באגוזים ובשקדים לא קלויים - בתהליך הקלייה האגוזים מתחממים, החום הגבוה מזרז את תהליך החמצון של השומן ופוגע באיכותו התזונתית.
עדיף לקלות בבית - ניתן לקלות בתנור הביתי קלייה קלה בחום של 170 מעלות למשך מספר דקות.
שמרו בהקפאה - רצוי לשמור את האגוזים והשקדים בהקפאה על מנת לשמור על איכותם התזונתית
אל תגזימו - חשוב לאכול מנות קטנות ולא להגזים בצריכתם מכיוון שאכילה מוגזמת עלולה להוביל לעלייה במשקל.
מה הסכנה בפיצוחים ופירות יבשים?
פיצוחים אסורים לילדים מתחת לגיל 5 שנים, הנמצאים בסיכון מוגבר לחנק. פירות יבשים גם הם מהווים גורם סיכון לחנק בשל מרקמם הדביק.
כיצד ניתן להגיש לילדים פירות יבשים?
פירות יבשים יש להגיש בחתיכות קטנות חתוכות לאורך, לאחר הוצאת הגלעין. ניתן לשלב ממרחי אגוזים/ שקדים /בוטנים או קמח שקדים במתכונים שונים כמו בלחמניות ועוגיות.
שיהיה בתיאבון וט״ו בשבט שמח!
עוד ב-
הכותבת היא דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, אשר מתמחה בתחומים - הריון והנקה, תזונת ילדים, גסטרו ובריאטריה
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(8):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
7.פירות יבשים סכנה לחולי גאוט. (ל"ת)בני 02/2023/12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.לא לתת פירות יבשים. סוכר כמו בממתק גומי.ילין 02/2023/11הגב לתגובה זו1 0סגולה רפואית רבע ממה שיש פירות טרייםסגור
-
5.פיצוחיםאגוזי מלך 02/2023/10הגב לתגובה זו2 0אם כבר תעשו תחקיר על זריקות פייזרועל הסכנה שלהם פיצוחים ופירות יבשים אין שום סכנה תעשו תחקירים על חברות הפארמהסגור
-
4.בטח שידענו.מ' 02/2023/10הגב לתגובה זו0 0אני והמשפחה שלי הפסקנו לחגוג טו בשבט בגלל שתפסנו סלמונלה קשה במיוחד, הינו צריכים ללכת לבית חולים בגלל זה.. חוץ מזה יש הרבה תולעים הנראים לעיןסגור
-
3.אין לכם מושגד 02/2023/08הגב לתגובה זו1 0מי שכתב את הכתבה לא מבין כלום כמה שטיות בכתבה אחת...סגור
-
2.אגוזי ברזיל עודף סלניום .א 02/2023/08הגב לתגובה זו0 0אגוז ברזיל אחד מכיל 140 אחוז מהצריכה היומית של סלניום . אתם לא רוצים לדעת מהם תופעות הלוואי של עודף סלניום .סגור
-
סלניום צריך במידה מסוימת. עד 2 אגוזים למבוגרילין 02/2023/11הגב לתגובה זו0 0.סגור
-
1.ואף לא מילה אחת על אפלטוקסין שהורג יותר מהכל (ל"ת)sho 02/2023/06הגב לתגובה זו0 1סגור



