משפט
דרמה בענף הקמעונאות: כתב אישום בכפוף לשימוע למנכ"ל שופרסל לשעבר
רשות התחרות זימנה לשימוע לפני הגשת כתב אישום את חברת שופרסל, איציק אברכהן מנכ"ל החברה לשעבר ומנהלים נוספים בחברה במסגרת פרשת תיקי המזון
רשות התחרות זימנה את חברת שופרסל, את איציק אברכהן, לשעבר מנכ"ל שופרסל וכן מנהלים נוספים בחברה לשימוע לפני הגשת כתב אישום: הרקע, התבטאויות פומביות שמהוות על פי החשד ניסיון להסדר כובל מצד אברכהן ושופרסל וכן חשדות להתערבות מצד מנהלים בשופרסל אצל הספק ברמן במחירים לצרכן של רשתות שיווק אחרות.
רשות התחרות הודיעה היום לחברת שופרסל בע"מ; למנכ"ל החברה לשעבר, איציק אברכהן; לסמנכ"ל הסחר לשעבר ניר מטוסביץ'; ולמנהלים נוספים לשעבר באגף הסחר של שופרסל, אושרי מאיוסט ובת שבע בנג'ו, על כוונתה להגיש נגדם כתב אישום, וכי עומדת בפניהם האפשרות להעלות את טיעוניהם במסגרת הליך שימוע בטרם הגשת כתב אישום.
ההחלטה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע, היא תוצאה של חקירה שניהלה מחלקת החקירות ברשות התחרות ביחס לחשדות לעבירות של ביצוע הסדרים כובלים בענף המזון בניגוד לחוק התחרות, בין היתר, באמצעות התבטאויות פומביות, וכן בחשד להפרות של חוק המזון.
כתב החשדות כולל שני חשדות:
על פי החשד הראשון, איציק אברכהן העביר מסר לספקים ולקמעונאים, בהתבטאויות פומביות בתקשורת בחודש אוקטובר 2021, על רצונה של שופרסל בהעלאת מחירים, וזאת מתוך מטרה להוביל לעליות מחירים בענף המזון מצד ספקים וקמעונאים.
בהתבטאויותיו, שפורסמו בכלי תקשורת שונים, אמר אברכהן, בין היתר, כי "גל עליות המחירים הוא בלתי נמנע"; "גובה עליית המחירים ינוע בין 3% ל-7%" וכן כי "עדיין לא קיבלתי פניות משום יצרן גדול, מאחר שכולם עושים מאמץ להימנע מעליית מחירים, אבל אני מאמין שבשבועות הקרובים הפניות יגיעו". ברשות התחרות אומרים כי אברכהן התבטא באופן זה תוך מודעות להשפעה של התבטאויותיו על השוק.
על פי החשד השני, מנהלים בשופרסל סיכמו עם גורמים בחברת ברמן המספקת לחם ודברי מאפה על ביצוע עליות מחירים לצרכן של מצרכי ברמן בשופרסל, ובמסגרת זו דרשו מאנשי ברמן לטפל במחירים לצרכן שגובים קמעונאים אחרים עבור מצרכיה, שאם לא כן יחזרו המחירים לצרכן של מצרכי ברמן בשופרסל לקדמותם.
כתב חשדות זה הוא חלק מפרשת תיקי המזון שנחקרה ברשות התחרות. כזכור, בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה כנגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן. האישומים עסקו בביצוע הסדרים כובלים בענף המזון ובניסיון לביצוע הסדר כובל בגין התבטאויות פומביות של רביד בניגוד להוראות חוק התחרות; וכן בהתערבות מצד רביד אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים בניגוד להוראות חוק המזון.
כתב חשדות נוסף העוסק בחשד לניסיון להסדר כובל נשלח קודם לכן לחברת ויליפוד וליו"ר החברה צבי ויליגר. השימוע בגין חשד זה התקיים וכעת בוחנת רשות התחרות את הטענות על מנת לקבל החלטה האם להגיש כתב אישום גם בעניינם.
בחודש האחרון, הודיעה רשות התחרות על סגירת תיקי החקירה כנגד החברות רמי לוי, אושר עד, שטראוס, יוניליוור ודיפלומט וכנגד מנהלים בהן.
התיק מטופל על ידי עורכי הדין אוהד בורשטיין, שירן איובי צוריאל ושיראל איזביצקי דמרי מהמחלקה המשפטית ברשות התחרות.
עורכי הדין עופר צור ואבנר פינקלשטיין ממשרד גורניצקי, באי-כוחו של איציק אברכהן, מסרו בתגובה: "מר אברכהן מבקש להבהיר כי הוא דוחה מכל וכל את החשדות המיוחסים לו. מר אברכהן שימש כמנכ"ל שופרסל במשך שנים רבות והוביל את החברה תוך שמירה קפדנית על הוראות הדין, עקרונות התחרות החופשית ואחריות כלפי ציבור הצרכנים. לאורך כל כהונתו, פעל מר אברכהן מתוך מחויבות עמוקה לשקיפות, לניהול תקין ולשמירה על כללי הרגולציה המחייבים.
"ההתבטאויות הכלליות שצוטטו בכתב החשדות (לצורכי השימוע), ביחס לאפשרות הפוטנציאלית שתהיה עליית מחירים, נאמרו על-ידו בעל-פה בתשובה לשאלות במסגרת מסיבת עיתונאים פומבית אחת בשנת 2021. במדובר באמירות ספורות ביחס למגמות גלובליות ובפרשנות לגיטימית לתהליכים כלכליים עולמיים של עליית מחירי סחורות והשפעתם האפשרית על השוק המקומי, תוך מענה ענייני לשאלות עיתונאים.
"לא היה באמירות כלליות אלה דבר שיש בו כדי לבסס חשד לפעולה פסולה או רצון להעלות מחירים. העובדה הפשוטה היא שבפועל שופרסל לא חפצה להעלות מחירים, אלא דווקא נקטה צעדים למניעת עליות, נאבקה כדי שלא יעלו מחירים, וממילא לא העלתה מחירים באותה תקופה. הדבר מדבר בעד עצמו.
עוד ב-
"מר אברכהן לא יזם ולא נטל חלק בכל הסדר שיש בו כדי לפגוע בתחרות או בצרכנים, והוא בטוח באופן ברור וחד-משמעי כי לא נפל כל פגם בהתנהלותו. יש להניח כי גם רשות התחרות תבין זאת לאחר עיון מלא ומקיף בראיות ושמיעת הטענות בשימוע".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.מקווה שתאב הבצע הזה-יישב!!!!! (ל"ת)מולי 04/2025/22הגב לתגובה זו0 0סגור



