מדדים ומחקרים

שוק הנדל"ן בישראל בירידה: זו העיר שהתרסקה ב-44% במכירות

בהשוואה היסטורית של חודשי דצמבר זוהי הרמה הנמוכה ביותר של עסקאות לפחות מאז תחילת שנות האלפיים. נרשמה ירידה של 18% בהשוואה לדצמבר 2022, באזור רחובות, מהבולטים ברכישות משפרי הדיור והזוגות הצעירים בשנים האחרונות, נרשמה ירידה חדה של 44% במכירות אלו
מערכת ice |  6
התרסקות בשוק הנדל"ן (צילום shutterstock, פלאש 90/ גילי יערי)
אגף הכלכלן הראשי מפרסם את סקירת הנדל"ן לחודש דצמבר 2023, על פיו בחודש זה נרכשו 6,088 דירות, כולל בסבסוד ממשלתי, ירידה של 15% בהשוואה לדצמבר .2022 זהו שיעור ירידה מתון בהשוואה לאלו שנרשמו בחודשיים הראשונים למלחמה. בהשוואה לרמה הנמוכה שנרשמה בחודש נובמבר זהו גידול חד של 47%.
יחד עם זאת, בהשוואה היסטורית של חודשי דצמבר זוהי הרמה הנמוכה ביותר של עסקאות לפחות מאז תחילת שנות האלפיים. בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי עמד מספר העסקאות בשוק החופשי בחודש דצמבר על 5,531, ירידה של 18% בהשוואה לדצמבר 2022. בהשוואה לחודש הקודם נרשם גידול של 39% במספר עסקאות אלו.

 מכירות הקבלנים בחודש דצמבר הסתכמו ב-2,782 דירות, כולל דירות בסבסוד ממשלתי, גידול של 3% בהשוואה לדצמבר 2022, זאת לאחר ירידות חדות בחודשיים הראשונים למלחמה. בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי ב-2,225 דירות, ירידה מתונה של 2% בהשוואה לדצמבר 2022.
בפילוח גיאוגרפי של מכירות הקבלנים בשוק החופשי ניכרת שונות גבוהה בין האזורים. כך, בעוד שבאזור המרכז נרשם גידול חד של 43% במכירות אלו בהשוואה לדצמבר 2022, באזור רחובות, מהבולטים ברכישות משפרי הדיור והזוגות הצעירים בשנים האחרונות, נרשמה ירידה חדה של 44% במכירות אלו. הערים הבולטות במכירות הקבלנים באזור המרכז היו: פתח תקווה, קריית אונו, רמת גן, גבעת שמואל, אור יהודה ובני ברק. בכולן נרשמו שיעורי גידול משמעותיים בהשוואה לדצמבר 2022, כאשר אלו חלו בין היתר על רקע מבצעי שיווק משמעותיים של קבלנים באזור, הבאים לידי ביטוי בתנאי התשלום הנוחים, אי הצמדה למדד תשומות בניה וכו', שאינם באים לידי ביטוי במחיר הדירה "הרשמי".
בניתוח מאפיינים סוציו דמוגרפיים של רוכשי הדירות החדשות באזור המרכז )בשוק החופשי( בחודש דצמבר נמצאה שכיחות גבוהה יחסית של מועסקים מענף ההייטק, כמו גם שיעור גבוה יחסית של משקי בית חרדים. בניתוח הריכוזיות במכירות הקבלנים בשוק החופשי נמצא כי כמעט בכל האזורים, למעט אזור הדרום, חל בחודש דצמבר גידול בחלקן של עשר החברות הגדולות במכירות, בהשוואה לתשעת החודשים הראשונים של 2023.
בניתוח מכירות הקבלנים בשוק החופשי לפי פרק הזמן הצפוי לקבלת הדירה נמצא כי שיעור הדירות הנמכרות "על הנייר", עמד על ,60% שיעור הנמוך משמעותית, ב-11 נקודות אחוז, בהשוואה לדצמבר 2022. בהשוואה לחודש הקודם לא חל שינוי משמעותי בשיעור זה. מכירות יד שניה בחודש דצמבר הסתכמו ב-3,306 דירות, ירידה של 26% בהשוואה לדצמבר 2022 וגידול של 25% בהשוואה לרמה הנמוכה בחודש הקודם.
רכישות המשקיעים בחודש דצמבר הסתכמו ב-1,071 דירות, ירידה של 10% בהשוואה לדצמבר .2022 כשיעור מסך העסקאות עמד משקל המשקיעים בחודש דצמבר על ,17.6% גבוה ב-1 נקודת אחוז בהשוואה לדצמבר 2022 וללא שינוי בהשוואה לחודש הקודם. רכישות תושבי החוץ, שנכללים בתוך סגמנט המשקיעים, הסתכמו בחודש דצמבר ב-127 דירות, ירידה של 26% בהשוואה לדצמבר אשתקד. במקביל נמכרו בחודש זה 26 דירות ע"י תושבי חוץ, כך שנטו רכישות תושבי החוץ הסתכמו בחודש דצמבר ב-101 דירות, כ-2% בלבד מסך העסקאות בחודש זה.
מכירות המשקיעים בחודש דצמבר הסתכמו ב-1,081 דירות, ירידה חדה של 30% בהשוואה לדצמבר 2022 בחודש זה נבלמה הירידה ב"מלאי" הדירות בידי משקיעים , כאשר זה נותר ללא שינוי לאחר ירידה רצופה ב"מלאי" החל מחודש דצמבר 2021. עם זאת סך מלאי הדירות שנגרע מהחודש שקדם להעלאת המס ועד תום 2023 עומד על כ-5 אלף דירות בלבד. רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו בחודש דצמבר הסתכמו ב-3,356 דירות, ירידה של 6% בהשוואה לדצמבר 2022. רכישות משפרי הדיור בחודש דצמבר הסתכמו ב-1,661 דירות, ירידה חדה של 30% בהשוואה לדצמבר 2022, זהו שיעור הירידה החד ביותר מבין כל הסגמנטים.
תגובות לכתבה(6):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מי יקנה רק פראייר (ל"ת)
    משכנתא 02/2024/16
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 5.
    לא מפתיע בכלל
    שרגא 02/2024/16
    הגב לתגובה זו
    6 0
    כל כך הרבה משווקים שמציפים את המדיה בהצעות לקניית דירות בחוץ לארץ זה לא מפתיע כי המחירים ברי השג וסביר להניח שאנשים רואים את העתיד פה שמוטל בספק ומחירי המגורים זה שיעבוד לדורי דורות
    סגור
  • 4.
    יופי
    מולייר 02/2024/16
    הגב לתגובה זו
    4 2
    צריך להפסיק לרוץ לקחת משכנתא ולהיות משועבד כעבד כל החיים לא לקנות דירות תנו לחזירים להתבובס בחרה שלהם אסור לקנות .
    סגור
  • 3.
    נתונים לחודש דצמבר חסרי משמעות מבחינת הטרנד.
    הטרחן 02/2024/16
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הכתבות מהוות קנה משענת רצוץ לקבלנים ויזמים ולכל הענף הכרוך בעסקיהם. לא מקנא בבעלי דירות בהתחדשות עירונית שהבניניים שלהם הפכו לבור ללא תחתית ( וללא סיכוי להשלמת דירותיהם החדשות בזמן). מתוך הצפי לעשרות אלפי פועלים הודים, רואים כמה עשרות בלבד. הבנקים קופצים ידיהם וה"ביקוש " עולה ..חחח..בלה בלה בלה...
    סגור
  • 2.
    קראתי פעמיים והמסקנה פשוטה: המשך ירידות מחיר ולחץ של קב (ל"ת)
    פשוט מאד 02/2024/16
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 1.
    בית שמש
    נעים 02/2024/15
    הגב לתגובה זו
    4 0
    עדין מי יוכל לקנות בית בישראל רק עשירים מאוד
    סגור