עידן עופר: איל הספנות והאנרגיה שהפך לאימפריית ספורט עולמית

המיליארדר הישראלי המחזיק בצי אוניות ענק, שולט בחברה לישראל ומשקיע בקבוצות כדורגל ואופניים באירופה. הכירו את עידן עופר, שהונו זינק ל-33.3 מיליארד דולר
עידן עופר (צילום ג'ונתן גלין סמית, shutterstock)
עידן עופר (נולד ב-2 באוקטובר 1955) הוא איש עסקים ומיליארדר ישראלי, הנחשב לאחת הדמויות החזקות והמשפיעות בכלכלה הגלובלית, בספנות ובתעשייה הכבדה. כבן למשפחת עופר, הוא נטל את המורשת הימית של אביו סמי עופר, והפך אותה לאימפריה חובקת עולם. כיום, עסקיו חולשים על צי ספינות עצום, חברות אנרגיה, כימיקלים ומועדוני ספורט מובילים. נכון ליוני 2026, הונו המוערך על ידי מגזין "פורבס" עומד על כ-33.3 מיליארד דולר.
ביוגרפיה מוקדמת והשכלה
עידן עופר נולד בחיפה לאביבה ולסמי עופר, איל ספנות שהקים אימפריה ימית עולמית. הוא אחיו הצעיר של המיליארדר אייל עופר. בצעירותו שירת בצה"ל בחיל הים, שם שימש כסגן מפקד ספינת דבור ולקח חלק בסיורי ביטחון מול חופי לבנון בשנות השבעים. לאחר שירותו הצבאי, השלים תואר ראשון בכלכלה וספנות באוניברסיטת חיפה, המשיך ללימודי תואר שני במנהל עסקים (MBA) מבית הספר לעסקים של לונדון, והחל להשתלב בעסקי הספנות הבינלאומיים של המשפחה בהונג קונג ובסינגפור.
אימפריית הספנות והתעשייה
מרכז עסקיו של עופר מנוהל כיום דרך קבוצת "קוונטום פסיפיק" וחברת "לינב החזקות". זרוע הספנות העיקרית שלו, חברת Eastern Pacific Shipping הפועלת מסינגפור, צמחה תחת הנהגתו לצי פרטי מהגדולים בעולם הכולל כ-300 אוניות. בשנים האחרונות הוביל עופר את החברה למעבר לאנרגיות ירוקות יותר, עם השקעות ענק בספינות המונעות בגז טבעי נוזלי (LNG) ואמוניה, ובספטמבר 2025 אף הגיש הצעת רכש להשתלטות מלאה על חברת תובלת הגז Cool Company.
לצד עסקי הים, עופר שלט במשך שנים בתעשייה הכבדה הישראלית. בשנת 1999 התמנה ליו"ר "החברה לישראל" (חברת החזקות שרכשה משפחתו), ודרכה שלט בחברת הכימיקלים והכרייה ICL ובבתי הזיקוק. הוא הוביל את התרחבות החברה בעולם, כולל כניסה לשווקים בסין ובדרום אמריקה.
בשנת 2010 פרש מתפקידו כיו"ר החברה לישראל, אך נותר בעל השליטה בה. במהלך שנת 2023 ביצע מהלכים לצמצום טביעת הרגל הפחמנית של עסקיו, כאשר מכר את החזקותיו בבז"ן לידי דייוויד פדרמן. כמו כן, הוא בעל השליטה בחברת "קנון הולדינגס" שפוצלה מהחברה לישראל ועוסקת באנרגיה. בעבר השקיע גם במיזם הרכב החשמלי "בטר פלייס" יחד עם שי אגסי, אך החברה נסגרה בשנת 2013.
ספורט בינלאומי
בשנים האחרונות הפך עופר לשחקן משמעותי בעולם הספורט ההישגי. הוא מחזיק בכ-33% ממניות קבוצת הפאר הספרדית אתלטיקו מדריד, ונחשב לבעל השליטה המחזיק ב-85% ממניות מועדון הכדורגל הפורטוגלי פמליקאו, אותו סייע להעלות לליגה הבכירה. באפריל 2025 הרחיב משמעותית את פורטפוליו הספורט שלו כשחברת "קוונטום פסיפיק" רכשה כ-43% מהחברה המנהלת את קבוצת הרכיבה המקצוענית הספרדית "מוביסטאר" (Movistar Team), וכן השקיעה בקבוצת השיט הספרדית "Los Gallos SailGP Team".
פילנתרופיה, הרווארד ופעילות חברתית
יחד עם אשתו בתיה, עופר מנהל פעילות פילנתרופית ענפה בישראל ובעולם דרך הקרן המשפחתית שלהם. בבריטניה, הם תרמו כ-40 מיליון דולר לבית הספר לעסקים של לונדון לטובת הקמת בניין על שם אביו, סמי עופר. בישראל, תרמה הקרן לספרייה הלאומית, לאגף האמנות החדש של בצלאל, למכון הלב בבית החולים איכילוב ולחקר הסרטן. מאז פרוץ מלחמות ישראל ב-2023, תרם עופר מיליוני שקלים לארגון "אחים לנשק" ולקרנות סיוע לעסקים קטנים שנפגעו בצפון הארץ.
עופר פועל רבות לקידום מנהיגות וחיים משותפים. הוא הקים תוכנית מנהיגות לדרוזים על שם סא"ל סלמן חבקה ז"ל שנפל בקרב בעזה, תוכניות למנהיגות יהודית-ערבית עם מרכז פרס לשלום, ומלגות לסטודנטים מישראל בבית הספר לממשל של אוניברסיטת הרווארד. במשך כעשור היו בני הזוג חברים בוועדה המייעצת של הרווארד, אך באוקטובר 2023 הם התפטרו מתפקידם ומשכו תרומות של מיליוני דולרים, במחאה על תגובתה הרפה של נשיאת האוניברסיטה, קלודין גיי, כלפי ארגוני סטודנטים שהאשימו את ישראל בטבח השבעה באוקטובר.
ביקורת ואתגרים גיאופוליטיים
לאורך השנים התמודד עופר עם ביקורת ציבורית בישראל. מעברו ללונדון הוביל לביקורת על התחמקות לכאורה ממסים, ולכך הצטרפו טענות סביב אורח חייו המפואר והזיהום הסביבתי שיצרו מפעליו בישראל. תחקיר התוכנית "עובדה" מ-2014 טען כי שכר לכאורה את חברת הריגול "בלאק קיוב" לאסוף מידע על פוליטיקאים, ובהם שר האוצר דאז יאיר לפיד, במטרה להשפיע על רגולציה (טענות שהוכחשו). בבריטניה, תרומותיו למפלגה השמרנית ולפוליטיקאים עוררו שאלות לגבי השפעתו האפשרית על קבלת החלטות ממשלתיות.
בזירה הגיאופוליטית, צי האוניות של עופר הפך למטרה עבור כוחות עוינים במזרח התיכון בשל זהותו הישראלית. במהלך מלחמת "חרבות ברזל" ובמהלך שנת 2025, הותקפו מספר ספינות של חברת Eastern Pacific Shipping על ידי המורדים החות'ים וכוחות המזוהים עם איראן. בספטמבר 2025 נורתה אש טילים בליסטיים לעבר המכלית "Scarlet Ray" בים האדום, אירועים שאילצו את החברה להסיט ספינות למסלולים עוקפים ויקרים יותר סביב יבשת אפריקה.

בתיה ועידן עופר (צילום אמיר רון)
חיים אישיים
עידן עופר נשוי לבתיה עופר והוא אב לשישה ילדים. באפריל 2013 העתיק את מגוריו ואת מרכז חייו ללונדון שבאנגליה, אך הוא מחלק את זמנו גם ביישוב היוקרתי ארסוף שבישראל.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה