כסף וצרכנות
המל"ל אישר: "אין אזהרת מסע ביציאה מעקבה לישראל"
היום התקיים דיון בועדת הכלכלה בנושא מבצע חזרה בטוחה של משרד התחבורה, בו עלו שאלות רבות בעיקריות בנושא התנהלות חברות התעופה. המל"ל עדכן את נושא החזרה מירדן. כמה נוסעים שבו עד כה ארצה?
היום התקיים דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא השבת האזרחים התקועים בחו"ל והכאוס שנוצר סביב סוגיה זו. הדיון נערך בעקבות ריבוי מקרים של נוסעים שאינם מצליחים לשוב לישראל, ללא גישה לערוצים רשמיים או קשרים, מה שגורם לתחושת "איפה ואיפה", כך לדבריה של חברת הכנסת אפרת רייטן במהלך הדיון.
לדברי רייטן בנוגע היציאה מהארץ טענה: "ליוצאים אין שום קריטריונים, הכל פתוח. חברות התעופה ממוצאי שבת מכרו כרטיסים. אתם ניזונים ממידע שגוי". בנוסף, ראוי להדגיש, שגורמים במשרד התחבורה הביעו זעם על חברות התעופה הישראליות שלטענתם, אחרי שביטלו טיסות, מוכרים כרטיסים במחירים גבוהים בהרבה לאזרחים התקועים בחו"ל.
בינתיים, נוסעים רבים שבים לישראל דרך מעבר עקבה, כשחברת התעופה הקפריסאית TUS, שכידוע נמצאת בבעלות ישראלית, מתגברת טיסות יומיות ליעד זה. במהלך הדיונים עלתה גם סוגיית אזהרת המסע של המל"ל לירדן, שנדחתה על ידי נציג המל"ל שנכח בדיון. לדבריו, האזהרה עודנה קיימת אך עודכנה – המעבר דרך עקבה ומעבר רבין נחשב מהיר, הסיכון מופחת, והמעבר מאושר.
הטענה המרכזית שעלתה בדיון עסקה באפליה בין נוסעים. ח"כ רייטן הדגישה: "יש נורמה שרק מי שמכיר יוכל לצאת ולחזור. מי שאין לו קרובים – לא הגיוני שלא יקבל מענה. קיבלתי עשרות אם לא מאות פניות אישיות. אני יכולה לעזור לאחד, שניים, שלושה – אבל לא הגיוני. צריך לעזור לכולם".
יו"ר רשות התעופה האזרחית התייחס להגבלות הקיימות: "הטיסות מצומצמות מבחינה ביטחונית. נוסע נכנס בין 10 דקות לחצי שעה ויוצא מחוץ לנתב"ג. נוסע יוצא ייקח לו בין שעה וחצי לשעתיים. הסיכון הניהולי של מעל ל-50 נוסעים בשתי טיסות בשבוע הוא גבוה מאוד, בעוד שפיקוד העורף מאשר התקהלות של 30 איש בלבד. זה המקסימום שניקח על עצמנו בסיכון".
ח"כ דוד ביטן התייחס לנושא המחירים המופרזים של כרטיסי הטיסה חזרה וציין כי נכון לשעה זו, מי שמממנות את מבצע "החזרה הבטוחה" הן חברות התעופה והנוסעים עצמם – ללא כל סיוע ממשלתי. לדבריו, "אין צו ממשרד התחבורה, צריך לדבר על זה שהמדינה צריכה להתערב". ביטן הוסיף כי במשרד הכלכלה קיים חוק שמאפשר לשר להפעיל קו אחיד למחירים, אך תוקפו של ההסדר פג. שר הכלכלה יכול לפנות לשר האוצר, ובתקופה של מצב מיוחד בעורף ניתן להפעיל סעיף המאפשר לקבוע רשימת שירותים חיוניים לגביהם יש איסור להציע מחיר מופרז. עם זאת, ההכרזה בנושא כבר פגה.
בהמשך הדיון הציג הפרויקטור עוזי יצחקי נתונים עדכניים: "מאז יום חמישי ועד אתמול נרשמו 74,652 כניסות לישראל. היום נגיע לכמעט 100 אלף. המספרים מדברים בעד עצמם. המבצע מצליח בצורה בלתי רגילה. אם מחר מתקרבים ל-100 אלף, זה אומר שתוך שבוע מסיימים את המבצע הזה. 50,964 מהם נכנסו עד אתמול. אין ועדת חריגים ליוצאים. ממשלת ישראל באירוע הזה עובדת בתיאום מלא. 80 אלף איש נכנסו לאתרי המידע, לוועדת החריגים לנכנסים הוגשו 5,057 בקשות, מהן 621 אושרו. עד מחר ניתן מענה למקרים רפואיים דחופים, הריונות משבוע 34 ומעלה וקטינים שנשארו פה ללא הוריהם. הכל שקוף והכל מתועד".
נציגי החברות ציינו כי חברות התעופה הישראליות מעניקות מענה הומניטרי גם לנוסעים שהזמינו דרך חברות זרות שביטלו את טיסותיהן. החברות משבצות לפי צורך את מי שעונה על קריטריונים הומניטריים, אך מי שטס עם חברות זרות ואינו עומד בתנאים – צפוי להמתין זמן רב יותר לחזרתו. נציג משרד הכלכלה נשאל האם קיים מתווה להחזרת כספים לנוסעים שנתקעו – אך לא סיפק מענה מובן לשאלה.
נציג חברת אל על אמר כי אין הגבלה על כמות הנוסעים ההומניטריים, וכי החברה עובדת בשיטת FIFO – "ראשון שנרשם, ראשון שטס". לדבריו, נוסעים יקבלו בקרוב לוח זמנים מדויק לטיסתם. זמן התגובה לטיסות הומניטריות שאינן רפואיות הוא עד 24 שעות.
עוד ב-
במהלך הדיון ציין ח"כ ביטן כי חברות תעופה שלא התייצבו לדיון, לא יקבלו את אותן ההטבות שיינתנו לחברות שכן פעלו למען הנוסעים כמו ארקיע וישראייר. לדבריו, "החברה שהולכת הכי רחוק עבור הנוסעים היא אל על". לסיום אמר ביטן כי האוצר אינו יכול להרוויח ממצב שבו האזרח או החברות נושאות בעלות, וקרא לישיבת מעקב נוספת. "אין הבדל בין חנות שנפגעה לבין אזרח שנתקע. המדינה חייבת להתערב".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



